5789fi.jpg

Jeugdboekenmaand: de allerleukste voorleesboeken en jeugdromans van vroeger en nu

4/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Maart is jeugdboekenmaand. Hét ideale moment dus om eens onze favoriete kinderboeken in de spotlights te zetten en jullie te inspireren. Bij het team van Mama Baas kozen we elk een voorleesboek én een jeugdboek uit dat indruk op ons heeft gemaakt. Ons lijstje bevat zowel boeken uit onze eigen jeugd (oh nostalgie!) als boeken die we nu met onze kindjes lezen. Veel leesplezier gewenst!

Voorleesboeken

Vanessa: Belle Beer – een lichtje voor papa (An Melis) Dit boek is een grote hit bij ons zoontje Jules. Jules was bang in het donker, en dat boek was ideaal om zijn angsten weg te nemen. Papa Beer verft met lichtjesverf de hele kamer vol met sterretjes, zodat het niet langer donker is in Belles kamer. Het boek gaat over angsten, de liefde tussen ouder en kind én het is heel mooi getekend. Bovendien zitten er lichtgevende sterrenstickers bij het boek, die we hebben opgehangen in zijn kamer. Heel tof!  

Ook zoekboeken scoren hier heel goed, zoals Zigzag Dinosaurussen. Mijn zoontjes vinden het heerlijk om als eerste iets te vinden, en we maken er vaak een spel of wedstrijdje van. Dat zorgt voor intieme momentjes met een lach erbij, en een grote knuffel op het einde. En zo'n Zigzag-boek ziet er spectaculair uit: het is 2m breed - dat zoeken wordt zo extra uitdagend! 

Yasmine: Raad eens hoeveel ik van je hou? (Sam McBratney) Ik hou gewoon van deze tekst; simpel maar zo mooi! Dit is toch het liefste verhaaltje dat je kunt voorlezen aan je kind? Ik hou van je tot aan de maan en terug *smelt smelt*.

Fran: De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller (Thé Tjong-Khing) Toen we enkele jaren geleden op citytrip naar Rotterdam gingen, werd ik verliefd op dit pareltje. Ik zag het in de kindermuseumshop en kon het niet laten liggen. Het bleek een schot in de roos!  Deze -soms wat lugubere- sprookjes van meesterverteller Thé Tjong-Khing spreken tot de verbeelding. Hij neemt je mee naar een wereld hier ver vandaan. De wereld van prinsen en prinsessen, simpele boerenzonen en familievetes. Deze bundel bekende en minder bekende sprookjes heb ik ontelbare keren voorgelezen voor mijn kinderen en gaat steevast mee op reis met ons gezin. De kaft heeft zijn beste tijd al gehad, maar dat is het lot van een prachtig boek.

Evelien: De boekenreeks Waar is de taart? / Picknick met taart / Verjaardag met taart (Thé Tjong-Khing) Zonder twijfel de ultieme favoriet van mijn kinderen en mezelf. Eigenlijk zijn het helemaal geen ‘voorlees’boeken, want er staat geen letter tekst in. Het zijn alleen maar prenten. Het mooie is dat je elke keer je de boeken doorkijkt, iets nieuws ontdekt. Een nieuw figuurtje dat je die eerste/tweede/derde … keer gewoonweg niet gezien had. Je kan als ouder ook telkens een ander verhaal vertellen. Want elk figuurtje in de verhalen (en het zijn er veel), beleeft iets helemaal anders.

Ah, en als je te moe bent om echt een verhaal te vertellen of voor te lezen, is dit boek ook nog eens een aanrader, want je kan ook gewoon bij elke prent vragen stellen. Dan zijn het dus eigenlijk gewoon zoekboeken, maar heb je toch het gevoel dat je geweldig educatief verantwoord bezig bent ;-).

Sylvie: Anna (Kathleen Amant) Ik lees heel graag de 'Anna' boekjes voor aan mijn jongste dochter. Mooie tekeningen, duidelijke tekst en niet te lang ;-). ideaal voor het slapengaan dus!

Lore: Een koffertje vol dromen (Mariette Vanhalewijn) Ik kwam dit boek een tijdje geleden toevallig tegen, en ik kreeg meteen flashbacks naar mijn kindertijd. De tekeningen van Jaklien Moerman namen me dertig jaar terug in de tijd (als ik het me goed herinner waren mijn bedankingskaartjes op mijn eerste communie ook tekeningen van haar hand!). Het was dus vooral uit nostalgie dat ik de verhalen begon voor te lezen, en ik vreesde even dat die de tand des tijds misschien niet zouden doorstaan hebben, maar niets was minder waar. Mijn zoontjes hingen meteen aan mijn lippen, en ze vragen vaak om er verhaaltjes uit voor te lezen. Het blijven prachtige, sobere verhalen zonder veel toeters of bellen, opgeleukt door mooie tekeningen. En daar staat echt geen jaar op :-).

Daarnaast blijf ik een grote fan van alles wat Annie M.G. Schmidt heeft geschreven. In Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek staan er versjes (zoals Dikkertje Dap) maar ook stukjes uit Jip en Janneke, Floddertje, Otje of Pluk. Heerlijk om die pareltjes uit mijn kindertijd te kunnen doorgeven aan mijn eigen kindjes!

Jeugdboeken

Evelien : Hasse Simonsdochter (Thea Beckman) Een beetje geschiedenis, een spannend avontuur, een mooie romance … Ik heb dat boek echt ontelbare keren herlezen. En heb jarenlang gedacht dat, moest ik een dochter krijgen, ik ze Hasse zou noemen. Euh, achteraf bekeken bleek Hasse toch een beetje te raar voor mijn wederhelft.

Lore: Het dolfijnenkind (Patrick Lagrou) Ik las heel graag en veel als kind, ik ging wekelijks naar de bib en had tientallen boeken die ik fantastisch vond. Eén absolute favoriet uitkiezen is dus verschrikkelijk moeilijk… Het dolfijnenkind heb ik in elk geval heel graag gelezen, en achteraf ook verschillende keren herlezen. Ik herinner me dat ik een nieuwe deel in de reeks zag liggen tijdens het babysitten, en dat ik het stiekem zat te lezen (ook al was ik toen al 20). Hopelijk leest mijn zoontje de reeks ook graag, dan kan ik ze binnenkort nog eens allemaal meelezen! Maar er zijn toch nog een aantal jeugdauteurs van wie ik echt alles verslond, zoals Thea Beckman, Marc de Bel en Dirk Bracke, om er maar een paar te noemen.

Mijn zoontjes blijken mijn boekenwurm-genen te hebben geërfd en zitten ook graag met hun neus in de boeken. Hun grote favoriet is De waanzinnige boomhut, die reeks verslínden ze echt. Maar ook de boeken van Vos en Haas en Stinkhond zijn telkens weer een hit. 

Sylvie: Koning van Katoren (Jan Terlouw) en Kruistocht in spijkerbroek (Thea Beckman) Ik las zelf graag vroeger alles van Thea Beckman (oa. kruistocht in spijkerbroek) en Jan Terlouw (oa. koning van Katoren). Iedere woensdag ging ik naar de bib om boeken te lenen. Waarover de boeken precies gaan, weet ik niet meer, maar ik heb ze nog altijd in mijn kast (zelf gekocht, niet meer van de bib ;-)). Ik hoop echt dat mijn dochters ze ook lezen binnenkort!

Yasmine : De GVR (Roald Dahl) Als kind was ik verknocht aan de GVR, ik heb dat boek verschillende keren gelezen! Ik ben altijd zot geweest van fantasy-verhalen en de sfeer die in het boek De GVR hangt is zo heerlijk: een reus die gepest werd door de mensetende en veel grotere andere reuzen, en die samen met het weeskindje Sofie de ‘slechte’ reuzen wilt uitroeien. Maar het mooiste deel van het boek was voor mij wanneer de GVR dromen maakte en deze’s nachts in de kamers van kinderen blies. Ik vond dat zo magisch en supergoed gevonden! Terwijl ik dit schrijf, krijg ik spontaan zin om het boek opnieuw te lezen.

Fran: Toen ik (Joke van Leeuwen)  Als kind was ik niet zo’n grote lezer. Mijn liefde voor letteren is pas later gekomen. Daarom kies ik het recent jeugdboek van woordkunstenares Joke van Leeuwen: Toen ik. Knap hoe ze in dit verhaal in het hoofd van kleine Deef kruipt en verwoordt wat er in het kopje van dit kereltje omgaat. Heel herkenbaar voor kinderen van gescheiden ouders, die net als Deef soms worstelen met de nieuwe gezinssamenstelling. Grappige illustraties die de woorden kracht bij zetten. Leest bijzonder vlot en is daardoor ook geschikt voor kinderen die geen echte leesbeesten zijn.

En De waanzinnige boomhut is de favoriete boekenserie van mijn zoontje. Het zijn grappig boeken vol fantasie die gemakkelijk te lezen zijn. Hij staat telkens te springen van enthousiasme als er een nieuw deel uitkomt, en dan horen we hem nauwelijks, omdat hij de hele tijd met zijn neus in de boeken zit :-).

Vanessa: De zusjes Kriegel (Marc de Bel) Nu lees ik graag en veel, maar vroeger vond ik het vaak een verplichting, en ik heb dus weinig goede herinneringen aan jeugdboeken. Wat ik wel heel graag heb gelezen is ‘De zusjes Kriegel’ van Marc de Bel! En Harry Potter natuurlijk :-).

 

We zijn heel benieuwd: wat zijn jullie favorietjes? Inspireer ons! :-) 

 

 

Ontdek snel de kinder- en jeugdboeken op onze webshop. Tijdens de jeugdboekenmaand maart krijg je een hele maand lang 10% korting op alle kinder- en jeugdboeken met de code MBJEUGD22! 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes