7942fi.jpg

Kan ik mijn baby laten testen op koemelkallergie?

15/02/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Je wilt graag zwart-op-wit weten of je baby nu een koemelkallergie heeft of niet. Kan dat met een bloedtest of huidpriktest? Zijn die testen wel betrouwbaar bij een baby?

Het allerbelangrijkste in de diagnose is je verhaal. Welke klachten zijn er? Welke voeding krijgt je kind? Zie je een link tussen een bepaald voedingsmiddel en de klachten? Wanneer treden de klachten op? Heb je zelf al iets ondernomen qua dieet? De antwoorden op deze vragen geven de arts al een idee waarover het gaat. Hij of zij zal ook kijken of er misschien een andere oorzaak voor de klachten is.

Het tijdstip waarop de klachten optreden en de specifieke symptomen zeggen ook al veel: krijgt je kindje een kwartier na het drinken van zijn fles plots allemaal jeukende vlekken, dan is de kans groot dat het om een snelle koemelkallergie gaat. Treden de klachten pas na meerdere uren op, dan gaat het wellicht om een vertraagde allergie. Over snelle en vertraagde allergieën lees je hier meer. Het verschil tussen een snelle en een vertraagde allergie is belangrijk voor de volgende stap. Huidprik- en bloedtesten werken namelijk alleen bij een snelle koemelkallergie.

Huidprik- en bloedtesten

Je kent misschien wel de huidpriktest: hierbij wordt een oplossing van een bepaald voedingsmiddel in de huid geprikt om te zien of er allergisch op wordt gereageerd. Deze test wordt niet aangeraden bij een beschadigde huid (bijvoorbeeld bij eczeem) en zou ook iets minder betrouwbaar zijn bij hele jonge baby’s onder vier tot zes maanden.

Een andere test is het opsporen van specifieke antilichamen (‘IgE-antilichamen’) tegen bepaalde voedingsmiddelen in het bloed. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, kan deze test ook bij jonge kinderen perfect worden uitgevoerd. Maar er zitten belangrijke addertjes onder het gras!

  • Zowel de huidpriktest als de bloedtest speuren IgE-antilichamen op. Een vertraagde allergie werkt niet via het IgE-systeem zoals een klassieke, snelle allergie en zal dus nooit gevonden worden met deze testen. Ongeveer de helft van de koemelk allergieën is een vertraagde allergie. Een negatieve test wil dus niet zeggen dat je baby zeker niet allergisch is voor koemelk. Je kunt nog steeds een vertraagde vorm van koemelk allergie hebben. Maar je kunt er wel vrij zeker van zijn dat je baby geen snelle koemelkallergie heeft.
     
  • Een positieve test kan erop wijzen dat je baby inderdaad een snelle koemelkallergie heeft. Zeker wanneer er een duidelijk verband is tussen de klachten en het resultaat van de test. Daar is geen discussie over. Maar in sommige gevallen kan de test ook vals positief zijn: het lichaam maakt soms IgE-antilichamen aan zonder dat er klachten zijn. Als er géén klachten zijn maar wel een positieve test spreken we niet van een allergie, maar van een sensibilisatie. Dat wil zeggen dat het lichaam koemelk als iets vreemds herkent, maar er niet heftig op gaat reageren. Je zou denken dat het dan verstandig is om voor de zekerheid dat voedingsmiddel te gaan mijden, maar het werkt juist omgekeerd! Net bij een sensibilisatie zonder klachten is het belangrijk om in contact te blijven komen met koemelk zodat de sensibilisatie niet verder evolueert naar een koemelkallergie.
    Zeker bij kindjes met eczeem zie je heel vaak een positieve allergietest terwijl er geen andere klachten zijn dan het eczeem. De interpretatie moet dus altijd heel voorzichtig gebeuren door een arts met kennis van zaken, en er moet goed worden nagedacht of de positieve test ook relevant is voor de klachten. Net daarom wordt afgeraden om willekeurig een hele hoop voedingsmiddelen te testen. De kans is groot dat er dan voedingsmiddelen worden verdacht waar je helemaal niet allergisch voor bent. Als je een positieve test hebt en er wél duidelijke, gelinkte klachten zijn, moet je het voedingsmiddel natuurlijk wel schrappen uit de voeding.

Alternatieve methodes

Er bestaan ook een aantal alternatieve methodes voor de diagnose van een voedselallergie. Helaas zijn deze niet wetenschappelijk bewezen. Een voorbeeld dat ik vaak in de praktijk tegenkom, is de (dure!) IgG-test. Dit is een bloedtest waar gezocht wordt naar een ander soort antilichaam (niet IgE maar IgG), meestal tegen een hele lange lijst voedingsmiddelen. Maar deze test heeft weinig wetenschappelijke waarde. De aanwezigheid van IgG-antilichamen in je bloed betekent dat je lichaam regelmatig in contact is geweest met een bepaald voedingsmiddel.

Het is natuurlijk niet gek dat je je beter gaat voelen als je alle voedingsmiddelen waartegen je een hoog IgG hebt, weglaat. Want als je dagelijks last hebt, komt het hoogstwaarschijnlijk door een product dat je dagelijks eet, en dus IgG-antilichamen in je lichaam maakt. Maar het is wat schieten met een kanon op een kanarie. Hele strikte diëten waarbij je tien of meer voedingsmiddelen moet mijden zijn maar zelden nodig.

Samenvatting

  • Allergietesten (huidprik- en bloedtesten) kunnen ook worden uitgevoerd bij jonge kinderen.
  • Bij een negatieve test ben je vrij zeker dat er geen snelle allergie is voor koemelk. Maar je kunt wel nog een vertraagde koemelkallergie hebben.
  • Een positieve test voor koemelk in combinatie met duidelijke snelle klachten bij het gebruiken van koemelk, wijst op een snelle koemelkallergie. Maar een test kan ook vals positief zijn.

blij koemelkvrij

Meer lezen

Wil je graag meer lezen over dit thema? Het boek Blij Koemelkvrij van auteurs Rolinde Demeyer en Mama Baas vind je op de webshop van Mama Baas. Meer info vind je hier.