4584fi.jpg

Kinderen die klusjes doen thuis zijn later succesvoller

7/08/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Moest je niet weten wat gedaan met je kroost tijdens deze vakantie, hier volgt wat gouden advies. Je kinderen zullen het zeer waarschijnlijk niet graag horen, maar het blijkt wel degelijk een goed idee om hen te laten helpen in het huishouden. Door hen klusjes te geven leren kinderen namelijk heel wat bij. In die mate zelfs dat hen later een succesvollere carrière wacht! Waar wachten jullie op? Haal die emmer en dweil maar boven :-).

Kinderen die klusjes opknappen thuis, zoals de was uithangen of de vuilnis buitenzetten, leren dat je moet werken in het leven om er deel van uit te maken. Dat zegt opvoedingsexperte en voormalig hoofd van de Stanford University Julie Lythcott-Haimsdan. Ze baseert zich onder andere op een langdurig onderzoek dat uitgevoerd werd door de universiteit van Harvard.

Als kinderen nooit moeten helpen thuis, dan betekent dat automatisch dat iemand anders alles voor hen doet. Ze leren dus niet dat iedereen zijn steentje moet bijdragen, en in vergelijking met kinderen die wél helpen thuis ontwikkelen ze minder vaardigheden. Denk maar aan leren samenwerken, je empathisch gedragen of onafhankelijk opdrachten uitvoeren. Vaardigheden die uitermate goed van pas komen op de werkvloer later.

Laat die afwas vanavond dus maar rustig staan voor je kids. Het is voor een goed doel! :-)

Opvoeding met een checklist

Wil je Julie Lythcott-Haimsdan even aan het werk horen, dan kun je hieronder deze interessante TED-talk van haar meevolgen over ouderschap van vandaag. 'Ik ben niet echt een parenting expert of zo, of wou dat toch niet zijn, maar ik ben er een beetje ingerold', begint Julie ontwapenend.

'Het is gewoon dat er vandaag een opvoedingsstijl is die in de weg staat van het kind... We maken ons al te veel zorgen over ouders die niet genoeg bezig zijn met kinderen, en terecht... Maar aan de andere kant van het spectrum wordt er ook veel kwaad gedaan... Het zijn ouders die vinden dat een kind niet succesvol kan zijn zonder alles te micromanagen, om elke stap te beschermen... Ze sturen hen in een bepaalde richting.'

Als we onze kinderen zo opvoeden - en ik zeg bewust wij, want ik heb ook twee tieners opgebracht en ik heb ook die neiging gehad - dan leiden de kinderen een opvoeding op basis van een checklist.' Heel interessant allemaal. Kijk hieronder om de hele speech te horen. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes