7821fi.jpg

Kinderwoord van het Jaar is ... 'ma stobbe' (en alles wat je erover moet weten)

14/12/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Hangt je kind het net iets te veel uit? Met ‘stop daarmee’ boek je doorgaans weinig succes. Maar probeer het eens met ‘ma stobbe’. Dat werd verkozen tot het kinderwoord van 2021. Het favoriete woord van de kinderen betekent ‘stop’ en is een bedenksel van TikTokker Timon Verbeeck. 

'Ma stobbe'

Jeugdjournaal Karrewiet ging dit jaar al voor de elfde keer op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar. Dit jaar kozen de kinderen massaal voor ‘ma stobbe’. Het woord dat ontsproot aan het brein van Tiktokker Timon Verbeeck haalde 60,53 % van de stemmen.

‘Ma stobbe’ wil eigenlijk gewoon zeggen ‘stop’, “maar dan als je echt geïrriteerd bent”, leggen de kinderen uit. Meer nog, je wil de persoon die jou irriteert eigenlijk ‘terug irriteren’. "Iemand geeft je een stomme mening en dan reageer je zo. En het is eigenlijk ook de bedoeling om die persoon dan te irriteren met de manier of de toon waarop jij ‘Ma stobbe’ zegt.”

Bedenker Timon Verbeeck is heel blij dat zijn woord het gehaald heeft.  "Ik ben natuurlijk super blij en dankbaar dat "Ma stobbe" het kinderwoord van het jaar is geworden", reageert hij op vrt. "Ikzelf had nooit verwacht dat een TikTok-uitspraak zo hard kon ontploffen! Toch wil ik ook zeker mijn excuses aanbieden aan alle leerkrachten en ouders die het ondertussen al beu gehoord zijn." Uhu, bedankt Timon ;-).

Opgelet trouwens: een exacte uitspraak van ‘ma stobbe’ is uiterst belangrijk. Spreek het dus niet zo letterlijk uit. “Het moet echt een beetje zagerig klinken. ‘Ma stooooooobeeee’. Dus met meerdere lagen erin”, laat bedenker Timon Verbeeck nog weten.

De andere woorden op de shortlist die het niet gehaald hebben waren: lol, gast, bro en bruh.

Tienermeisje in winterjas

Tieners kiezen voor 'bestie'

Ook de tieners konden hun woord van het jaar bepalen. Het Instagram-nieuwskanaal voor tieners nws.nws.nws organiseerde de verkiezing voor de derde keer. Het Tienerwoord van het Jaar werd ‘bestie’ (beste vriend of vriendin).

Al bedoelen de tieners misschien niet meteen hetzelfde als wij, wanneer we het woord in de mond nemen. Zij gebruiken het vooral om te lachen of sarcastisch, om net het tegenovergestelde te zeggen. Twee keer nadenken dus als je tiener zegt dat je zijn of haar bestie bent … :-).

Ziezo, nu zijn jullie weer mee. En zijn er geen communicatiestoornissen meer in huis – whahahaaa.

Oh, en voor wie het ‘volwassen’ woord van het jaar mee wil helpen kiezen: dat kan nog tot 20 december 2021, 17 uur. Het winnende woord wordt bekend gemaakt op dinsdag 21 december om 5 uur ’s ochtends (de kans dat je wakker bent is toch groot, niet ;-)?)

'Ma stobbe': zo spreek je het uit

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes