8057fi.jpg

Kleuters zijn een geweldige uitvinding

31/03/2022

Tijdens een gesprek over Oekraïne vertelt mijn vijfjarige tegen zijn jonge broer: ‘Ze hebben daar alles kapot gemaakt en de mensen worden ziek en moeten vluchten.’ Hierop vraagt deze: ‘Hadden ze daar ook een vleermuis gegeten?’ Ik schiet in de lach. De sfeer die nogal serieus was, slaat om in een meer gemoedelijke sfeer.

Kleuters, ze zijn heerlijk ontwapenend grappig. Het zijn vermoeiende, maar ook geweldige wezentjes. Met twee kleuters en een peuter in huis kan ik een boek schrijven vol verhalen hoe ze alles beleven (misschien doe ik dat wel ooit eens).

Ze hebben een enorme fantasie. Mijn middelste van drie is steeds op schattenjacht. Stokjes, steentjes, papiertjes, haarspeldjes … Alles wat hij vindt, bewaart hij. Trots verstopt hij alles op plekjes in huis. Zijn fantasie is onuitputtelijk. De stenen die hij vindt noemt hij meteorieten, zijn bodywarmer noemt hij een reddingsvest. Het leven is één groot avontuur.

Ze zijn eerlijk. Ze observeren de wereld met hun kleuterbril en geven een letterlijke verslag van wat ze zien. Zo schreeuwde mijn oudste van vijf eens vanuit de bakfiets: ‘Dat is hier wel een fietsstraat hé meneer!’ toen een bestuurder ons met zijn auto voorbijstak in een fietsstraat. ‘Mama, ziet die niet dat er fietsen op de grond geschilderd zijn?’ Andere mensen de les spellen en terecht wijzen is ook een favoriete bezigheid van mijn kleuter. Het gevoel voor rechtvaardigheid is groot: ‘Mama, je reed door het oranje licht!’

Ze zijn leergierig. Ze willen weten hoe alles werkt. Van de broodrooster tot hoe baby’s gemaakt worden. Ik heb het allemaal al moeten uitleggen. Het ene wat vlotter dan het andere. Ik probeer dan zo eerlijk mogelijk te zijn. Al maken ze het mij soms erg moeilijk, want hoe zit dat nu dat meisjes eitjes hebben maar deze niet leggen zoals een kip?

Ze zijn het allerliefste. Ze zijn verliefd op iedereen die ze leuk vinden. Ze willen later trouwen met mama of papa. Ze knuffelen graag, sluipen stiekem in ons bed en beschouwen mama en papa als hun idolen. Ik vermoed dat dit niet zal blijven duren, maar geniet toch wel van de hoge status die ik momenteel heb.

Ik leer elke dag bij van mijn kleuters. Ze wijzen mij op het wonderlijke in onze wereld, wat voor ons volwassenen vaak niet (meer) zichtbaar is. Kleuters zijn een geweldige uitvinding!

 

Deze blog verscheen eerder op GezelligeChaos.