5890fi.jpg

Uitgetest: Workshop ‘Samen muziek maken met je kleuter’

29/04/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Kleine jongetjes die opkijken naar hun Grote Held a.k.a. hun papa, het is toch altijd mooi om te zien. En ook bij ons is dat niet anders. Mijn zoontje Jules kijkt elke keer weer met grote ogen naar zijn papa die drummer is bij het covergroepje DUK. En ook al heeft hij zelf niet zoveel ritmegevoel, toch wil hij ook graag ‘trommelen’ zoals zijn papa.

Het zal je dan ook niet verbazen dat we hier ondertussen een heel assortiment muziekspeeltjes in huis hebben. Van trommels over fluiten en gitaren tot xylofoons. Onze twee zoontjes spelen vaak samen fanfare. Zalig om te zien (al moet ik soms mijn oren wat dichtknijpen met al dat lawaai, ahum).

Ik zie de oogjes van de papa dan altijd blinken, en stiekem zie ik hem hopen dat er misschien toch een muzikantje verborgen zit in zijn zoontjes. En al ben ik zelf niet zo muzikaal aangelegd, ik ben wel een groot muziekliefhebber. Al is het in mijn geval dan eerder om een danske te placeren: hoe zotter hoe liever!

Muziekinitiatie voor kleintjes

Natuurlijk willen we het niet forceren, maar we willen onze zoontjes wel graag een muzikale opvoeding meegeven. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat muziek een grote invloed heeft op mensen, en niet alleen op hun gemoed maar ook op hun ontwikkeling. Ik was daarom al een tijdje op zoek naar muziekinitiaties voor kleintjes, maar ik vond nergens wat ik zocht. Meestal begint muziekschool pas vanaf 6 jaar. Zo jammer, want het lijkt me net leuk om al vroeg met muziek bezig te zijn.

Toen viel mijn oog op een workshop ‘Samen muziek maken met je kleuter’ van Colruyt Group Academy. De workshop voldeed aan al mijn verwachtingen:

  • Dichtbij: check!
  • Voor de allerkleinsten: check!
  • Op het niveau van je kindje volgens leeftijd: check!
  • Kleine en gezellige groep: check!
  • Een leuk moment om samen met je kindje te beleven: check! (je mag zelfs met twee ouders meekomen als je dat wil)
  • Last but not least: je betaalt alleen voor je kindje.

Colruyt Academy

Jules was meteen enthousiast. Gewoon al het feit dat hij eens alleen samen met mama op stap kon, zorgde ervoor dat hij ’s morgens al zat te popelen van enthousiasme. Zeker toen hij hoorde dat we samen muziek zouden maken zoals papa was hij helemaal in zijn nopjes.

Colruyt Academy

Interactieve workshop

Een nieuwe omgeving en nieuwe mensen, da’s niet altijd evident voor een kleuter. Maar dankzij de warme en persoonlijke ontvangst kwam Jules meteen los. De lesgeefster is dan ook een geboren muzikale entertainer: ze pakt alles op een vlotte en speelse manier aan en gaat helemaal mee in de leefwereld van de kindjes. Zo werd elk kindje al zingend verwelkomd door de handpop Wolly het schaap, zalig!

In het begin van de sessie waren de kindjes nog een beetje terughoudend, maar dat duurde niet lang: door het ritme van de muziek kwamen ze al heel snel los.

Colruyt Academy

Het thema van deze workshop was ‘voertuigen’. Op een uur tijd kwam er echt heel veel aan bod: geluiden maken en nadoen, melodietjes neuriën, liedjes zingen, geluiden herkennen, ritme aanvoelen, instrumentjes bespelen, … Tof om te zien hoe creatief je kan zijn met muziek en hoe je niet alleen zelf muziek kan maken, maar hoe je muziek ook kan ervaren. Ik zag heel veel lachende en opgewekte gezichtjes, die met momenten helemaal gefascineerd zaten te kijken en te luisteren naar de lesgeefster en de muziek. Mooi om te zien!

Colruyt Academy

Doordat de workshop met een klein groepje was, kwamen alle kindjes telkens aan bod. Zo mochten ze elk om beurt politieagent spelen en met een stoplicht aangeven wanneer de andere kindjes moesten stoppen met trommelen: het topmoment voor Jules! Hij spreekt er nog altijd over.

Colruyt Academy

De workshop is wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar. Ik zag dat ze ook workshops muziek hebben voor peuters en zelfs voor baby’s! Ik overweeg om dus ook eens met onze jongste  zo’n workshop te volgen. Er zijn ook andere workshops voor ouders: babymassage, zwangerschapsyoga, EHBO, maar ook toffe workshops rond koken, naaien, kindergrime, … Zeker de moeite om het aanbod eens te bekijken!

Een woordje van de lesgeefster

Fabienne: “Muziek maakt gelukkig, is gezond en vooral: verbindt!

Ik doe dit nu al een 12-tal jaren en ik krijg nog iedere keer een warm hart als ik zie wat muziek met mensen, kinderen in het bijzonder doet.

De verwondering, de kleine reacties die zoveel zeggend zijn. Zing je bij de allerkleinsten een melodietje en stop je plots dan reageert de baby met zijn hele lijfje tot je verder zingt of de muziek harmonisch laat eindigen.

De peuters komen de ruimte binnen vol vragen en verlegenheid, de mama’s, papa’s of grootouders vol verwachting en ook wel een beetje spanning of hun schatje het wel goed zal doen…

Het is zo mooi om te zien hoe ieder kind op zijn eigen manier meegenomen wordt in het gebeuren.” 

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Colruyt Group Academy. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier. 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes