4903fi.jpg

Knuffelen met je kinderen is vitaal voor hun verdere leven

9/10/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Hoe vaak knuffel jij je kinderen? We zijn vaak zo druk bezig dat je het misschien uit het oog zou verliezen, maar hopelijk maak je toch vaak tijd voor een goeie knuffel. Uit verschillende onderzoeken uit de voorbije jaren blijkt dat er een duidelijke link bestaat tussen affectie in de kindertijd en gezondheid en geluk op latere leeftijd.

Wetenschappers onderschrijven de idee dat warmte en affectie van ouders een levenslang positief effect heeft op hun kinderen. Meer zelfvertrouwen, betere academische prestaties, betere communicatie tussen ouder en kind en minder psychologische problemen of gedragsproblemen zijn maar enkele van de voordelen die worden toegeschreven aan veel affectie in de kindertijd. Kinderen die geen affectieve ouders hebben zouden dan weer minder zelfvertrouwen hebben en zich meer vervreemd, vijandig en agressief voelen.

Gelukkiger, veerkrachtiger en minder angstig

Er zijn verschillende studies die focussen op de link tussen affectie van ouders en het geluk en succes van kinderen. Zo ontdekten wetenschappers aan de Duke University Medical School in 2010 dat baby’s met zeer liefdevolle en aandachtige moeders gelukkigere, veerkrachtigere en minder angstige volwassenen worden. Bij de studie werden 500 mensen opgevolgd van hun babytijd  tot ze dertigers waren. Toen de baby’s 8 maanden oud waren, observeerden psychologen de interactie met hun moeders tijdens verschillende ontwikkelingstesten.

De psychologen kenden punten toe voor het niveau van affectie en aandacht van de moeder op een schaal van 1 tot 5, gaande van ‘laag tot ‘extravagant’. Bijna 10% van de moeders vertoonde een laag niveau van affectie, 85% een normaal niveau en ongeveer 6% een extravagant niveau.

Dertig jaar later werden dezelfde personen ondervraagd over hun emotionele gezondheid.  De volwassenen wiens moeder extravagante of normale affectie vertoonden, hadden minder last van stress en angst. Daarnaast waren ze ook minder vatbaar voor vijandigheid, negatieve sociale interactie en psychosomatische symptomen.

De onderzoekers concludeerden dat dit effect veroorzaakt wordt door het hormoon oxytocine. Dat is een chemische stof in de hersenen die vrijkomt wanneer iemand liefde en verbondenheid voelt. Er werd eerder al aangetoond dat het ouders helpt om een band te creëren met hun kinderen, omdat het voor een gevoel van vertrouwen en steun zorgt tussen hen. Deze band helpt onze hersenen waarschijnlijk bij het produceren en gebruiken van oxytocine, waardoor een kind meer positieve emoties ervaart.

Verandering in de hersenen

Ook uit een studie van UCLA uit 2013 blijkt dat onvoorwaardelijke liefde en affectie van een ouder kinderen emotioneel gelukkiger en minder angstig maken. De hersenen veranderen namelijk door de affectie. Aan de andere kant hebben de negatieve impact van kindermishandeling en een gebrek aan affectie gevolgen op mentaal en fysiek vlak. Dit kan leiden tot allerlei fysieke en emotionele problemen gedurende het hele leven. Wetenschappers denken zelfs dat affectie van de ouders een individu echt kan beschermen tegen de schadelijke effecten van stress tijdens de kindertijd.

Minder depressies en angststoornissen

Een studie aan de University of Notre Dame in 2015 toonde dan weer aan dat kinderen die affectie krijgen van hun ouders gelukkiger zijn als volwassenen. Meer dan 600 ouders werden ondervraagd over hoe ze waren opgevoed en hoeveel affectie ze kregen. De volwassenen die aangaven dat ze meer affectie hadden gekregen in hun kindertijd vertoonden minder depressies en angststoornissen en waren algemeen meer meelevend. De personen die minder affectie hadden gekend bleken dan weer vaker te kampen met mentale issues, waren vaker van streek in sociale situaties en konden zich minder inleven in het perspectief van een ander.

Lager niveau van stresshormoon cortisol

Daarnaast werden ook de voordelen van huid-op-huid contact bij baby’s onderzocht. Deze speciale interactie, vooral tussen moeder en baby, helpt baby’s om rustig te worden zodat ze minder huilen en meer slapen. Bovendien zou het een boost geven aan de ontwikkeling van de hersenen. Volgens een artikel in Scientific American hebben kinderen die in een achtergestelde omgeving zoals een weeshuis opgroeien hogere niveaus van het stresshormoon cortisol dan kinderen die bij hun ouders leven.  Wetenschappers denken dat het gebrek aan fysiek contact in een weeshuis de belangrijkste factor is voor deze fysieke verschillen.

Minder angst bij stressvolle gebeurtenissen

Bovendien tonen verschillende studies over de effecten van massage aan dat massage helpt om angst bij kinderen te verminderen. Het is bovendien een goede manier voor ouders om in verbinding te staan met hun kinderen, zowel fysiek als emotioneel. Een ouder kan zijn kind al beginnen te masseren in de babytijd, wat een sterke band kan creëren. Uit studies blijkt dat kinderen en volwassenen die gemasseerd worden minder angst hebben tijdens de examens, een verblijf in het ziekenhuis of andere stressvolle gebeurtenissen.

Knuffelen, niets dan voordelen

Het lijdt dus geen twijfel dat knuffelen met je kinderen niets dan voordelen biedt. Hoe kan jij er dus voor zorgen dat er vaker geknuffeld wordt thuis?

Het begint al als je dat kleine baby’tje uit het ziekenhuis meeneemt naar huis: pak je baby op, streel hem/haar en wieg hem/haar in je armen. Streel je baby vaak, zodat zijn of haar huid jouw aanraking voelt.

Als je kindje ouder wordt, kan je het speels aanpakken, door bijvoorbeeld samen te dansen of spelletjes te spelen met het knuffel- of kusjesmonster.

Zorg er in elk geval voor dat knuffelen deel uitmaakt van je dagelijkse routine. Als je niet echt ‘knuffelachtig’ bent aangelegd, geef je kinderen dan op regelmatige tijdstippen een knuffel, bijvoorbeeld wanneer ze naar school vertrekken, wanneer ze thuiskomen en wanneer ze gaan slapen.

Affectie en discipline

Een ander, boeiend idee is om affectie te integreren wanneer je je kind discipline bijbrengt. Terwijl je met je kind praat over wat hij verkeerd deed, kan je je hand op zijn schouder leggen. Geef een knuffel op het einde van de conversatie om je kind ervan te verzekeren dat je hem/haar nog steeds graag ziet, ook al was je niet blij met zijn/haar gedrag. Als je kinderen hun broer of zus slaan, geef hen dan een knuffel en leg uit dat het leuker is om te knuffelen dan om te slaan.

Hoe dan ook, knuffel er maar op los!

 

Bron: Parent.co