5970fi.jpg

Onze 10 vragen aan … mama Fran

29/05/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

In de rubriek ’10 vragen aan…’ stellen we telkens dezelfde 10 vragen aan verschillende mama’s (en papa’s). Deze week beantwoordt mama Fran onze vragen!

1. Wat vind je het leukste aan het ouderschap?

Met kinderen in je leven ben je nooit alleen. Het maakt je leven rijk, want je leeft niet enkel voor jezelf. Het is een cliché, maar je krijgt zoveel van je kinderen: een onverwachte knuffel, een lief woordje, een schouderklopje, een warme glimlach, dankbaarheid, liefde… Mijn kinderen zijn een deel van mezelf.

2. Wat is voor jou het lastigste aan het ouderschap?

Ik geef hierop hetzelfde antwoord als op vraag 1: Met kinderen in je leven ben je nooit alleen :-). Het is af en toe vechten om een momentje voor jezelf te hebben en dat is wel eens lastig.

3. Wat zou je, achteraf gezien, anders hebben gedaan?

Ik heb drie kinderen, met telkens 2 jaar tussen. Toen ik zwanger was van mijn derde dacht ik wel even: OMG, wat nu? Het was een heel drukke tijd toen de kinderen baby, peuter en kleuter waren. Maar ik heb het geluk gehad om heel vlot kinderen te krijgen, drie zorgeloze zwangerschappen te hebben, geen miskramen, geen IVF, 3 vlotte bevallingen (waarvan twee onder waterbevallingen)… Ik denk dat ik dus zeker geen reden heb om te klagen, integendeel. Ik ben heel dankbaar om hoe alles verlopen is.

4. Op welk vlak is je leven het meest veranderd nu je kindjes hebt?

De grootste verandering voor mij is dat je prioriteiten ineens anders liggen. Voor je kinderen hebt, leef je voor een groot stuk voor jezelf. Je hoeft je aan niemand te verantwoorden en kunt gaan en staan waar je wilt. Met kinderen moet je altijd rekening houden, in elke grote of kleine beslissing die je maakt: waar gaan we wonen? Hoe ziet onze dag eruit? Wat kopen we en wat niet? Waar gaan we op reis? Wat zullen we eten?...

5. Hoe is de taakverdeling in jullie gezin?

Het is niet zo dat we op een dag hebben samengezeten om de taakverdeling op papier te zetten. Die is gegroeid, samen met ons gezin. We proberen onze sterktes uit te spelen in de taakverdeling: zo is mijn man heel goed in papierwerk. Hij zorgt er dan ook voor dat de rekeningen op tijd betaald worden. Ik doe de boodschappen en de was. Het geregel met babysits, opvang en vervoer voor de kinderen doe ik dan weer. In de tuin werken en afwassen is bij ons vaak een mannenwerkje. Sommige dingen doen we samen of afwisselend: kuisen (als onze poetsvrouw niet kan komen), gras afrijden, koken, kinderen van en naar school of de hobby’s brengen,… Als ik de balans opmaak, dan zijn de taken min of meer gelijk verdeeld onder ons twee.

6. In welke mate is jullie relatie veranderd nadat jullie kindjes kregen?

In het begin was het wat zoeken naar een juist evenwicht. Omdat een baby best een grote impact heeft op je leven, was het soms zoeken naar wat tijd voor onszelf. Maar al snel zagen we in dat het belangrijk was om goed te communiceren met elkaar en goede afspraken te maken: Bijv. Wie brengt de baby naar de crèche? Ik zou vanavond iets gaan drinken met vriendinnen, dan kan jij morgenavond gaan sporten...Zo vonden we snel een manier om een goed ouder-team te vormen.

7. In hoeverre heeft het moederschap een invloed gehad op je carrière?

Ik ben vrij jong aan kinderen begonnen (26 jaar toen de eerste geboren werd). Op dat moment was ik werknemer en niet zo bezig met carrière maken. Ik amuseerde me op mijn werk en voor de rest kon ik me volledig focussen op de kinderen. Ideaal!

Nu zijn we 11 jaar later en zitten mijn drie kinderen in de lagere school. Daardoor heb ik wat meer vrijheid. Sinds begin dit jaar ben ik als freelancer begonnen, waardoor ik mijn werk zelf kan plannen. Een stap die ik misschien niet zou aangedurfd hebben toen mijn kinderen nog kleiner waren.

8. Wat is jullie favoriete uitstap met de kinderen?

Ik heb een hekel aan binnenspeeltuinen: veel te veel kabaal! Geef me dus maar een leuke speeltuin in de buitenlucht waar de kinderen kunnen ravotten, rennen, roepen,… Als ik geen zin heb om een verre uitstap te maken, ga ik met de kinderen naar de bibliotheek of spring ik eens binnen in de kringwinkel in onze straat, gewoon naar het park gaan waar de kinderen toertjes kunnen fietsen of ik ga lopen op de looppiste terwijl de kinderen kunnen voetballen of skeeleren… meer moet dat niet zijn.

Een toneelvoorstelling, tentoonstelling of film voor kinderen en af en toe een pretpark vind ik ook altijd top!

9. Welk restaurant / welke brasserie vinden jullie een absolute aanrader met kinderen?

Met de kinderen gaan we graag naar een gezellig eethuis waar het niet te chique moet zijn: kaffee Carlito in Tielt is één van de favorieten van onze kinderen. Heerlijke spaghetti!

Om onze 10e trouwdag te vieren zijn we eens naar Brasserie Heuvelhof in Torhout geweest. Zalig om op een zonnige zomerdag te genieten van het terras, terwijl de kinderen op de speeltuin ravotten.

10. Wat is je ultieme mom hack?

Altijd pleisters op zak hebben! Ik heb in mijn portefeuille zelfs een heus pleistercompartiment met een assortiment kleine en grote pleisters. Kei-handig als je op stap bent, want die kinderen van mij doen zich toch minstens 2,5 keer per dag kei-veel pijn ;-).