3473fi.jpg

Kort ziekenhuisverblijf: hoe bereid je je voor en wat betekent het?

29/02/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Het ziekenhuisverblijf wordt na een bevalling alsmaar korter. Op dit moment zullen mama en baby na de geboorte, het ziekenhuis verlaten op dag 3 (dag 0  is de dag van de bevalling). Tot daarvoor kozen er al mensen bewust voor om op dag 3 of vroeger naar huis te gaan. 

De professionele en kwalitatieve zorg om mensen met een kort ziekenhuisverblijf thuis op te vangen bestaat dus, alleen zal nu het aantal mensen dat daarvan gebruik zal maken, enorm toenemen.

Zorgverleners bereidden zich al enige tijd voor om aan de grote zorgvraag te kunnen beantwoorden.

Hoe bereid je je voor?

Het is belangrijk om al tijdens de zwangerschap op consultatie te gaan bij een vroedvrouw.

Tijdens deze consultaties wordt er uitgebreid uitleg gegeven over arbeid en bevalling, over de voeding van de baby, over de eerste dagen na de bevalling, over kraamzorg… (Daarnaast blijft het uiteraard ook mogelijk voor zwangere koppels om aan prenatale workshops deel te nemen). Op deze manier worden zwangere koppels goed voorbereid op wat de mogelijkheden zijn en wat ze kunnen verwachten.

Concreet: wat betekent de verschuiving?

Aan de zorg op zich zal niets veranderen, ze wordt enkel verplaatst, van het ziekenhuis naar thuis. Een vroedvrouw komt voor het eerst aan huis binnen de eerste 24 uur na thuiskomst. Zo’n bezoek duurt vaak een uur. Er wordt aandacht besteed aan de medische controle van mama en baby, aan de vraagjes van de ouders, aan de begeleiding van de voeding…

Maar het is vooral belangrijk preventief te werken. Dit betekent dat er besproken wordt wat er verwacht kan worden de eerste 24 uur, tot de vroedvrouw terug komt.

 • Wat is normaal?
 • Wat is niet oké?
 • Wanneer moet je de vroedvrouw contacteren?

De vroedvrouw in kwestie laat haar telefoonnummer achter en zal bereikbaar zijn als de ouders haar nodig hebben.

Hoe vaak kun je beroep doen op vroedvrouw?

Een vroedvrouw komt sowieso de eerste 5 dagen standaard aan huis. Na deze 5 dagen zijn er nog 10 huisbezoeken die terugbetaald worden. Moesten er nadien nog problemen zijn en begeleiding van een vroedvrouw noodzakelijk, kan dit altijd op voorschrift van een arts.

De huisbezoeken worden terugbetaald door de mutualiteit, de vroedvrouw vraagt daarbuiten een forfait (kost voor dossier, materiaal, bereikbaarheid) en vervoerskosten. Deze dienen betaald te worden door de ouders zelf of door hun hospitalisatieverzekering.

 

Hoe verloopt de opvolging (door vroedvrouw/Kind en Gezin/huisarts/pediater/gynaecoloog)?

 1. De vroedvrouw volgt mama en baby op. Dat betekent dat ze beiden de eerste 5 dagen medisch gecheckt worden zoals dat dagelijks in het ziekenhuis gebeurt.
   
 2. Ook de guthrietest of hielprik gebeurt door de vroedvrouw aan huis.
   
 3. Een groot deel van onze begeleiding wordt vaak besteed aan de borstvoeding.
   
 4. Gedurende de eerste 14 dagen zal Kind en Gezin, zoals dat tot nu toe verliep, contact opnemen met de ouders en hun zorg inplannen.
   
 5. Ouders zullen met hun baby tussen dag 7 en dag 10 op consultatie gaan bij de kinderarts of bij de huisarts voor het 7de dagonderzoek, waarbij de baby nogmaals volledig nagekeken wordt.
   
 6. De mama zal, zoals dat tot nu toe al het geval was, rond 6 weken op controle gaan bij de gynaecoloog.

Het belang van kraamzorg

Buiten de zorg van de vroedvrouw is het aan te raden ook kraamzorg in te schakelen. Kraamverzorgsters komen een aantal keer per week een paar uur helpen in het huishouden en bij de verzorging van je baby.

Dat wil zeggen dat ze licht poetswerk uitvoeren, strijken, eten maken, naar de winkel gaan, aandacht besteden aan andere kinderen, maar ook helpen bij de verzorging van je baby. Zo kunnen ze bijvoorbeeld mee helpen een badje geven en wat tips geven rond de voeding van je baby.

De kost voor kraamzorg wordt berekend op basis van het loon.

Wat is het effect van deze verschuiving in de zorg na een bevalling?

Deze verschuiving in de zorg heeft al voor positieve, maar ook negatieve reacties gezorgd. Wat het financiële luik betreft zal het voor de ouders geen meerkost betekenen. We werken al even aan een goede samenwerking en communicatie tussen de verschillende hulpverleners. De vroedvrouwen zijn alvast enthousiast en geloven erin! Ik denk dat het belangrijk is om dit een kans te geven. Let’s do this together!

Waar vind ik een vroedvrouw? Alle info vind je op de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes