7803fi.jpg

Krijgen meisjes hun menstruatie steeds vroeger?

6/12/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Onderzoekers stellen vast dat meisjes steeds vroeger hun eerste menstruatie of menarche krijgen: in 1830 kreeg een meisje in West- Europa gemiddeld op haar zeventiende haar eerste menstruatie, tegen het einde van de negentiende eeuw was dat al rond vijftien jaar.

Gemiddeld krijgt een meisje vandaag voor het eerst haar menstruatie als ze 12,5 tot 13 is, maar weet dat er dus onderling grote verschillen kunnen zijn. Zo kan het zijn dat je vriendin haar regels al op haar elfde of nog vroeger kreeg, terwijl een ander meisje op haar zestiende nog niet ongesteld is. En dat kan soms best frustrerend zijn, aan beide kanten.

De eerste keer zet de toon

Die eerste keer je regels krijgen is een heel belangrijk moment. Het is een van die momenten die je nooit vergeet als vrouw, of je nu twintig bent of tachtig. Hoe je ouders daarmee omgaan of zijn omgegaan, is ontzettend belangrijk.

Wordt er geen aandacht aan geschonken en wordt het genegeerd, dan krijg je impliciet het gevoel dat het no big deal is, dat het misschien iets is waarvoor je je moet schamen of waarover je je niet te veel vragen moet of mag stellen. Als er zich dan problemen voordoen (bijvoorbeeld: je hebt overmatig pijn en krampen), dan durf je misschien geen hulp te vragen. Misschien is een menstruatiefeest een ver-van-je-bedshow, maar het is wel waardevol om erbij stil te staan.

meisje op gsm

Online tip

Check eens celebrationdayforgirls.com, een initiatief dat al in twintig landen plaatsvindt en workshops organiseert voor moeders en dochters van tien tot twaalf jaar rond menstruatie!

weetje

In 2015 maakte Water Aid een reeks filmpjes, If Men Had Periods, over hoe het zou zijn als mannen zouden menstrueren. In één filmpje zie je reclame over de ‘manpon’, een super mannelijke, performante en sterke tampon ontworpen door NASA, in een ander filmpje zie je een man pochen over zijn menstruatie tegen een andere mannelijke collega. In weer een ander filmpje vertellen de commentatoren van een voetbalmatch hoe de spelers allemaal in de optimale fase van hun cyclus zitten. Check zeker de filmpjes eens op YouTube.

cover

Period talk: FAQ over menstruatie

Voor iedereen die meer wil weten over dat maandelijks fenomeen!

In Period Talk beantwoordt Sofie Vanherpe alle veel gestelde vragen rond menstruatie. Ze richt zich voornamelijk op jongeren, maar eigenlijk kan iedere vrouw wat bijleren dankzij dit boek! Alle informatie is wetenschappelijk onderbouwd en wordt afgewisseld met boeiende en leuke weetjes!

Sofie en dochter

Auteur Sofie Vanherpe

Sofie Vanherpe werkt als auteur, ghostwriter en copywriter en richtte ooit mee het online platform Mama Baas op. Ze schrijft voornamelijk over het ouderschap en lifestylethema's zoals gezonde voeding & beweging. Haar grootste inspiratiebronnen zijn haar twee fantastische dochters, het leven zelf en Pippi Langkous natuurlijk ('Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.').