4678fi.jpg

Kunstbaarmoeders, dé toekomst voor extreme prematuurtjes

3/05/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Wetenschappers van het kinderziekenhuis in Philadelphia zijn erin geslaagd een kunstbaarmoeder te bouwen waarin foetussen verder kunnen groeien als ze veel te vroeg worden geboren.  Het onderzoek was alvast succesvol bij schapenfoetussen. Wetenschappers maken zich sterk dat ze binnen een of twee jaar ook klinische studies bij mensen zullen kunnen uitvoeren.

Onlangs verscheen het onderzoek van de wetenschappers in Nature Communications. Zij ontwikkelden een manier om baby’s die extreem prematuur worden geboren in leven te kunnen houden. Prematuurtjes die na amper 23 weken zwangerschap al geboren worden, zouden verder kunnen groeien in een kunstbaarmoeder die alle aspecten van een echte baarmoeder nabootst.

Kunstbaarmoeder met verschillende componenten

De kunstbaarmoeder bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een biologische zak gevuld met artificieel vruchtwater en een speciale zuurstofgenerator. Dat vruchtwater wordt in het labo behandeld met speciale zouten. De zuurstofgenerator is een aangepaste versie van de generator die gebruikt wordt bij openhartoperaties. Concreet pompt de machine zuurstof in het bloed, en haalt er koolstofdioxide terug uit.

Kunstbaarmoeder

In het verleden waren er al pogingen om een artificiële baarmoeder te bouwen. Bij die onderzoeken werd een soort pomp gebruikt die aan een bepaald tempo zuurstof in het bloed pompte en koolstofdioxide eruit haalde, maar helaas leidde dat meestal tot hartfalen. Het grote verschil tussen het huidige onderzoek en de mislukte eerdere pogingen, is dat het hart van de foetus nu de snelheid bepaalt.

Stijging in overlevingskansen

De bedoeling is overigens niet om een premature baby de rest van een voldragen zwangerschapsduur verder te laten groeien in die kunstbaarmoeder. Het zou gaan om maximaal 4 weken. Een baby die prematuur wordt geboren na 23 tot 24 weken zwangerschap heeft het ontzettend moeilijk buiten de baarmoeder. De mortaliteit daalt echter drastisch op een paar weken tijd, zodat die 4 weken in de kunstbaarmoeder een spectaculair verschil geven.

Toch zijn er ook heel wat ethische vragen verboden aan deze nieuwe ontwikkeling. Momenteel ligt de levensvatbaarheid van een foetus rond de 23 weken. Met de nieuwe techniek zou die grens niet meteen verlaagd kunnen worden, alleen al omdat de adertjes bij nog kleinere foetussen te klein zijn en de bloeddruk te laag. Bovendien vinden er ook belangrijke ontwikkelingen plaats in de baarmoeder die niet kunnen overgenomen worden door de kunstbaarmoeder.

kunstbaarmoeder schaap

Momenteel lopen er onderhandelingen om binnen afzienbare tijd met klinische studies bij mensen te kunnen beginnen. Hopelijk blijken die even succesvol te zijn als de studies bij schapen!

Hier kan je alvast een interessant filmpje bekijken.

 

Bron: De Redactie

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes