3632fi.jpg

Let’s talk about sex

14/06/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

We wisselen gemakkelijk ervaringen uit over vanalles en nog wat, maar praten over seks is toch niet zo gemakkelijk. En toch kan het ook leuk en interessant zijn. Ik begin bij mezelf. Ik ben 35 jaar, heb drie kinderen en tussen mijn 15e en mijn 25ste was mijn seksleven een grote ramp. 

De vriendjes die ik toen had zouden waarschijnlijk groen lachen als ze zouden weten dat ik sekstips durf te geven. Feit was dat ik een fysiek probleem had op seksueel vlak waar ik pas veel later ben achter gekomen. Voor dat was opgelost had ik al een ton van negatieve ervaringen opgelopen. Het duurde jaren voor ik kon toegeven dat ik een probleem had en hulp zocht bij een seksuoloog. Ik zou anderen dan ook aanraden om niet te lang te wachten. Want wat ik daar leerde veranderde mijn leven.

Nu valt het mij op dat mensen met kinderen op dezelfde zaken botsen als ik in het verleden. Terwijl een leuk seksleven dus ook met kinderen mogelijk is. Dus bij deze, mijn sekstips!

Mijn 5 tips voor een leuker seksleven

 1. Luisteren naar je eigen lichaam. Wanneer mijn man zin had in seks luisterde ik allesbehalve naar mijn eigen lichaam. Ik was bezig met mijn gedachten:

  ‘Seks? Daar ben ik nu niet mee bezig! Ik moet nog een e-mail versturen, de was en de strijk doen…’
  ‘Ik ben zo moe, ik wil gewoon slapen.’
  ‘Hij heeft mij daarnet ook niet geholpen met opruimen, waarom zou ik dan in godsnaam hem een plezier doen?’
  ‘Als hij me graag ziet maakt hij daar toch niet altijd zo een punt van, hij weet dat er spanningen van komen.’
  ‘Ik heb nu vijf minuten voor mezelf, er zijn miljoenen andere dingen die ik nu kan doen, waarom seks?’

  ​Ik leerde die gedachten opzij te zetten en te focussen op mijn lichaam. Daar moest ik erg hard op oefenen. Want die hersenen zijn echt sluw. Soms deden ze mij 'denken' hoe ik me 'voelde'. Dat is dus niet de bedoeling. Wat wou mijn lichaam? Wat voelde ik? Bleek dat ik vaker zin had dan ik zelf ‘dacht’. Dat was een leuke ontdekking! Seks draaide zo niet langer alleen om de noden van mijn man! Hallelujah!! (al is dat woord misschien niet zo gepast in deze context…)

 1. Feit bleef dat mijn man meer zin had dan ik. Hij had graag dat ik zelf ook initiatief nam. Later leerde ik dat het eigenlijk niet oké is dat mijn man die verwachting had. Wanneer hij meer zin had was het ook zijn taak om mij te overtuigen. Moeilijker was dat ik hem wel moest duidelijk maken hoe hij mij zin kon doen krijgen. Eerst moet je al weten waar je zin van krijgt om dat nadien ook nog uit te spreken.
   
 2. Met kinderen erbij is het natuurlijk moeilijker om een moment te vinden. Bij ons was al snel duidelijk dat 's avonds niet werkt. Dan is mijn lichaam dus echt moe ;). Wanneer dan wel? Op momenten dat de kinderen rustig aan het spelen zijn, of de kleinsten een dutje doen. Of in het weekend maken we snel een leuk ontbijtje voor de kinderen waarna we samen opnieuw in bed kruipen. Ik kan heel erg genieten van dat stukje ‘wij-tweetjes’ dat er opnieuw is.
   
 3. Het is belangrijk om elk nog een stukje eigen leven te hebben. Ester Perel heeft er een leuke TED-talk over (zie deze link) en haar boek erotische intelligentie is een aanrader. De meeste mensen verlangen naar een soort van eenheid in hun relatie. Esther beschrijft dat net die versmelting een uitdovend effect kan hebben op je seksleven. Er moet een soort van mysterie zijn, een afstand om de nabijheid op te zoeken.
   
 4. Gevoelens of fantasieën over iemand anders worden nog vaak gezien als een signaal dat er iets mis is met je relatie. Zo een aantrekkingskracht waarbij je alle 7 de hoofdzonden onmiddellijk wil begaan? Doodnormaal! Je bent dus niet gek geworden. Je bent een mens. ‘De derde’ een plaats geven kan soms een positief effect hebben op je relatie. Esther Perel, maar ook Dirk De Wachter, kunnen dit in hun boeken veel beter uitleggen. :) Ik wil vooral zeggen dat je je niet schuldig hoeft te voelen en dat communicatie met je man of met vriendinnen heel erg helpend kan zijn.

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes