Mag ik alsjeblief mijn eigen weg zoeken met mijn pasgeborene?

 • door Mama

Ik geef borstvoeding. Dat is een keuze. Maar daar gaat het even niet om. Ik vermeld het omdat ook borstvoedende mama's dagelijks wel wat opmerkingen van hun omgeving moeten slikken. De opvoeding van je kind is nochtans iets heel persoonlijks. En als mama zou je de vrijheid moeten kunnen behouden om zelf te bepalen hoe je het aanpakt, zonder waardeoordeel ...

4 courante clichés/goedbedoelde adviezen

Enkele clichés die hier regelmatig de revue passeren:

 1. "Moet die baby nu weer eten? Volgens mij geef je te veel/te snel je borst hoor. Je bent precies constant aan het voeden, dat kan toch niet gezond zijn." 
  Het kind is ocharme drie weken! Een boreling ligt makkelijk 8 tot 12 keer aan per dag. En je moet mij niet vertellen dat dit veel is, ik sta elke nacht minstens drie keer op. Niet voor mijn plezier, maar omdat de baby honger heeft. Bij flesvoeding kan je misschien overvoeden. Maar mijn borsten zijn zijn 'all you can eat'-buffet.
 2. "Pak jij je kind nu weer op? Je moet je baby laten huilen. Je baby moet in zijn wiegje slapen en niet op jou. Je bent de baby aan het verwennen met al je gepak. Een draagzak is slecht voor je rug trouwens." En dan eindigen met deze dooddoener: "In mijn tijd he, zetten we ons kind in het tuinhuis en lieten het daar een uur wenen" (en andere hoogst waarschijnlijk lichtelijk overdreven anekdotes)
  Ik heb tijd... Ik kan mijn kind troosten... En ik wil dat ook! Ik vind het niet prettig om het te laten wenen. Baby's die getroost/gedragen worden, huilen volgens mij net minder. Trouwens, het gaat hier om een baby, niet om een plant. Baby's huilen en dienen niet om in een tuinhok te stokkeren als het iets duidelijk wil maken op de enige manier die het kent: krijsen.
 3. "Je moet je baby op de zij/rug/buik leggen!"
  Welke lighouding je ook kiest als moeder, you're doing it wrong! Dan toch volgens je buurvrouw, je tante of zelfs je eigen moeder. Dat jij klokje rond bij je boreling bent en weet dat bepaalde houdingen gewoon niet werken bij jouw baby, dat telt natuurlijk niet mee.
 4. "Slaapt de baby (nog) niet in de eigen kamer? Ai, die woont op zijn dertigste nog thuis! En niet in het eigen bed? Oeeeee..." (verontruste blik, alsof je net een hond aan een boom hebt gebonden omdat je op vakantie vertrekt)
  Het is onze keuze!!! Wil je roepen. Maar je mompelt gemaakt vriendelijk dat ze dit tegenwoordig zelfs aanraden...

Wil je kersverse ouders plezieren maar je weet niet goed met wat? Slik dan eens je goedbedoelde adviezen in. Sommige opmerkingen kwetsen. En de meeste ouders zoeken graag hun eigen weg...