4884fi.jpg

Mama Bazen Leen en Annelies doen aan Weight Watchers: het verslag van week 1!

7/09/2017

Mama Bazen Leen en Annelies zijn twee druk bezette mama’s die de achterblijvende zwangerschapskilo’s beu waren. Tijd voor actie, dat kon je in deze blog al lezen. En die actie was beginnen met Weight Watchers. Maar hoe valt dat mee in de praktijk? Het eerlijke verslag na week 1!
 

vrouw in de spiegel selfie

Leen na haar eerste week Weight Watchers: Help!

Week 1: De eerste 2 dagen waren HEL! Aan doorzettingsvermogen geen gebrek, want die laatste 8 kilo zie ik echt liever verdwijnen, maar die eerste 2 dagen heb ik vaak gedacht: ik stop ermee!

Wat wel leuk was na dat weekje: ik was al anderhalve kilo kwijt. Ik blij, maar lichtjes verontrust. Ik had ook elke dag veel punten over. Ik had me dus een beetje uitgehongerd voor niets. Het lag dus een beetje aan mij: ik had mijn punten niet goed bijgehouden...

Het enthousiasme nam even de bovenhand (misschien had ik toch beter even een groepssessie meegedaan :-)).

Ik heb geleerd dat ik het niet als een crashdieet moet zien. Eigenlijk moet je het gevoel hebben dat je helemaal niet aan het diëten bent. 

Oef, ik snap het!

Nu doe ik het braafjes (zoals trouwens wordt aangeraden)! Elke dag zijn mijn punten quasi op, en wonder boven wonder, ik heb geen honger meer! Ik begin het echt in de vingers te krijgen. Gezonde, snelle (!), gerechtjes zoeken, producten scannen, bewegingspunten ingeven (wist je dat strijken voor 4 mannen de volle 6 punten waard is!): ik doe het allemaal alsof ik het al maanden doe.

Mijn bewegingspunten zijn trouwens een klein beetje een andere affaire. Ik beweeg te weinig, dat is duidelijk. Al heb ik wel het gevoel dat mijn drie sjarels mij constant van hot naar her doen lopen. Ik heb wel nog niet gevonden hoeveel punten het is om constant achter je kinderen te lopen :-)... Iemand?

Help evenwicht!

En daar heb ik het nog het moeilijkste mee. Nu is het nog rustig en kan ik gemakkelijk alles afwegen, en zelfs een aantal dingen op voorhand klaarmaken. Maar de twee oudste gaan voor het eerst naar school beginnen gaan en het evenwicht in ons gezin gaat sowieso verdwenen zijn! Tijd is nu al zo kostbaar. Als fulltime werkende mama (en papa) is het vaak zoeken naar quality time met onze kinderen, als ik dan moet kiezen tussen mijn pasta afwegen of vlug wat op mijn bord scheppen om toch maar samen te kunnen eten, dan ga ik toch voor die 5 minuten extra quality time. Zorgen voor volgende week, maar ik vraag het me nu toch al wel af!
 
Ik probeer alvast zo veel mogelijk van mijn dagelijkse gerechtjes in de app te zetten. Wel echt gemakkelijk dat ik niet elke dag mijn 2 ochtendkoffies opnieuw apart moet ingeven. Mijn app-vriend weet ondertussen dat ik ze allebei elke dag nodig heb :-).
 
Heb ik gezegd dat ik me wel een pak beter voel? Vroeger kon ik doodmoe in de zetel liggen, en nu voel ik me precies wat fitter (het kan in het hoofdje zitten, maar wie weet ben ik wel goed bezig!)
Als ik een go krijg van mijn osteopaat ga ik terug beginnen lopen. Mijn bekken wilt na mijn zwangerschappen nog niet echt mee, maar ik voel dat ik er klaar voor ben om die verdomde loopschoenen terug aan te trekken!

Annelies na haar eerste week Weight Watchers: Aangenaam verrast

Mijn eerste week Weight Watchers zit er intussen op. Tijd voor een eerste tussentijdse evaluatie.

Ik moet zeggen, ik ben aangenaam verrast. Het systeem was me vrij snel duidelijk en ik ben positief. Al moet ik wel bekennen dat het wat discipline vraagt om telkens je punten bij te houden. En daar, beken ik, ga ik al wel eens de mist in. Zeker in het weekend durf ik het al eens te vergeten. Maar aan de andere kant: als je regelmatig hetzelfde ontbijt, lunch en tussendoortje neemt, weet je ook al wel snel hoeveel punten het zijn. En dan is het ook makkelijk om die zaken snel toe te voegen. Ook de barcodescanner is mega handig: dan moet je zelf niet eens nog iets opzoeken. 

Wat is er veranderd in mijn gedrag?

Best veel eigenlijk. Wat me het meest verbaasd is dat ik niet per se dat stuk chocolade moet hebben. Gewoon omdat ik weet dat ik het mag eten. Ik moet er dan wel een aantal punten voor afstaan, maar dan is het aan mij om te beslissen of die chocolade dat waard is. Ik denk met alles wat ik in mijn mond steek veel beter na: ‘Is dit de punten waard?’ en vaak is het antwoord nee.  En dat is voor mij een enorme succesfactor. Ik mag in principe alles eten. Niets is verboden. Want wat verboden is, is des te aantrekkelijker. En dat lijkt voor mij het juiste effect te hebben. 

Het valt me des te meer op wat ik voordien eigenlijk als onschuldige pleziertjes zag en dus opat. Och, één Bouchéeke van Côte d’Or kan toch geen kwaad? Dat zijn 7 punten hé! Mmm, een appelflap. Oeps, 15 punten… Dat is half mijn dagtotaal! Dat doen we dus niet meer. 

En het leukste is dat ik ook echt al wel verschil begin te zien en te voelen. Ik merk dat mijn buik platter is, mijn broeken losser zitten en de weegschaal bevestigt mijn vermoeden. Niet dat ik al 10 kilo kwijt ben. Maar wie het kleine niet eert… 

Loopt het dan nooit mis?

Ik moet wel bekennen dat ik het in het weekend moeilijker heb dan doorheen de week. Dan heb ik mijn werkritme en mits een beetje planning en voorbereiding is het absoluut geen probleem om mijn dieet te volgen. Ik heb soms zelfs nog enkele puntjes over (yey voor 30 g chips!).

Maar in het weekend durf ik al wel eens zondigen. Ik probeer dat dan terug te verdienen door te fietsen, te wandelen of te lopen. En zo probeer ik die punten toch in evenwicht te houden.

En hoera voor de weekextra!

Buiten mijn dagtotaalpunten heb ik dus ook een weekextra. Dat zijn extra punten die je gedurende die week mag inzetten. Ik gebruik ze bijvoorbeeld als we gaan uiteten. Of wanneer ik voor het werk naar een event moet. Dat zijn zo momenten waarop ik op voorhand al weet dat ik anders los over mijn punten ga. Maar als die weekextrapunten op zijn is het wel echt gedaan. Gelukkig krijg je er elke week nieuwe :-). 

Volgende week gaan we een weekje met vakantie. Benieuwd of ik me aan de punten ga kunnen houden? Ik dus ook. Je leest het binnenkort. Of ziet… want volgende keer ga ik vloggen. Spannend! De camera doet wel +5 kg he, dus wees niet te streng. O ja, en ik ga ook naar een Weight Watchers-meeting. Benieuwd of ik het allemaal goed doe :-).