Mama gaat weer uit

  • door Mama

En plots kwam er heel veel tijd vrij. Na eerst een paar weekjes bijslapen voelde ik dat ik er terug klaar voor was. Moeder breekt uit!

 

Zeer mooie en intense tijd

Vanaf de eerste dag ik voelde dat ik zwanger was – ondertussen al meer dan vijf jaar geleden – voel ik mij mama. Ieder moment wou ik vasthouden, koesteren en er intens van genieten. De eerste schopjes in mijn buik, de bevalling, de babytijd, de peutertijd tot de kleutertijd: ik wou dat alles bleef zoals het was.

Het werd een zeer mooie tijd, intensief maar heel erg mooi. Het cliché dat je pas weet hoe mooi het moederschap is als je zelf mama bent kan ik bij deze volmondig bevestigen.

Mijn sociale leven zette ik zelf even op hold. Mijn eigen bewuste keuze. Ik had helemaal geen behoefte aan feesten, cinema of etentjes. Met het geld van een avondje stappen ging ik liever kleertjes kopen voor de kindjes. Een avondje knuffelen deed me veel meer dan een avondje drinken. Ik voelde me hier gewoon beter bij, dit was zoals ik het zag en zoals ik het wou.

Natuurlijk deed de vermoeidheid die vaak bij baby’s hoort er veel toe. Ik ben ook zelfstandige en tijdens een moeilijke zwangerschap liep het bijna verkeerd met de zaak. Dat vreet ook heel veel energie en geld. Maar dan nog, ik wou echt bij mijn kleintjes zijn, zoveel mogelijk.

Op de eerste rij

Ondertussen is mijn oudste vier-en-een-half en mijn jongste twee-en-een-half. De borstvoeding stopte onlangs en de kindjes slapen allebei makkelijk het klokje rond. En plots kwam er heel veel tijd vrij. Na eerst een paar weekjes bijslapen voelde ik dat ik er terug klaar voor was. Moeder breekt uit!

Het is zelfs zo erg dat onze agenda al voor drie maand ver vol zit. Sportpaleis, café’s, etentjes, basket… Noem maar op, ik zit op de eerste rij!

Ik geniet er echt zo ongelooflijk van. De kindjes liggen veilig in hun bedje, zij hebben mij eventjes niet nodig. Als ze wakker zijn, ben ik helemaal van hen en blijf ik evenveel mama als toen ik thuis bleef.

En het blijft allemaal even mooi. Ik geniet nog steeds van elk moment. Maar ondertussen durf ik de tijd even los te laten en zijn gang te laten gaan. Want ondertussen weet ik dat mijn dochters altijd even mooi blijven, gelijk welke leeftijd.