6891fi.jpg

Mama worden: verwachting versus realiteit

24/07/2020

Als controlefreak had ik een bepaald beeld in mijn hoofd over hoe mijn bevalling en de daarop volgende dagen zouden verlopen. Stuurde Céleste dat eventjes serieus in de war toen ik na 28 weken beviel ...

DE BEVALLING

 1. Ik ging sowieso proberen zonder epidurale verdoving en pas als het écht niet meer ging, zou ik aan de alarmbel trekken.
  versus
  Ik had helemaal geen keuze over al dan niet epidurale (lees: de naald zat al half in mijn rug wanneer ik het woord 'epidurale' hoorde vallen)
 2. Dankzij de prenatale lessen in het ziekenhuis en de lessen zwangerschapsyoga zou ik rustig en goed voorbereid het ziekenhuis binnenstappen om 'eventjes te gaan bevallen' (haha).
  versus
  Die prenatale lessen gingen pas de week na mijn bevalling door. Ik wist totaal niet wat te verwachten. Ik had zelfs nooit stilgestaan bij de kans op een keizersnede, laat staan een spoedkeizersnede.
  Slechts 1 les van de reeks zwangerschapsyoga heb ik kunnen volgen voor de bevalling. Jammer, want het bleek wel iets voor mij te zijn.
 3. Mijn vriend zou de navelstreng doorknippen en ik zou emotioneel toekijken met onze dochter in mijn armen
  versus
  Het moment dat Céleste uit mijn buik gehaald werd, was ik niet meer bij bewustzijn. Ze werd in plastiek gewikkeld en naar een andere kamer gebracht zodat de kinderarts haar kon onderzoeken. Céleste moest beademd worden, dus er was helemaal geen tijd om de navelstreng door te knippen of te knuffelen. 

KRAAMTIJD

 1. Ik zou sowieso starten met borstvoeding en dan wel zien hoe lang ik dit kon volhouden.
  versus
  Céleste was nog veel te jong om te zuigen aan de borst, zij kreeg haar melk via een sonde rechtstreeks in haar maagje. Eerst liep het buisje via haar mondje, enkele weken later via haar neusje. Borstgewenning was pas mogelijk vanaf 33 weken, borstvoeding vanaf 34 weken.
  Ik wist wat mij te doen stond om haar borstvoeding te geven; kolven, kolven en nog eens kolven (zo'n 8 keer per dag om mijn productie op gang te brengen).
 2. Perfectionistisch als we zijn, stond onze geboortelijst allang op punt, was het doopsuiker weken op voorhand klaar en ging het kaartje direct na de bevalling over de persen bij de drukker.
  versus
  Voor dat kaartje zijn we de dag van de bevalling pas voor het eerst gaan luisteren bij de ontwerpster, de eerste voorbeelden moesten we nog ontvangen. Het doopsuiker was in de verste verte nog niet besteld en onze geboortelijst was enkel met de absolute basics gevuld.
 3. Samen met haar oma's en opa's, meter en peter zouden we klinken op Célestes komst
  versus
  We hadden haar meter en peter nog niet gevraagd. Tijdens het uitdelen van de cadeaus met Kerst bleek achteraf ook wel een mooi moment om dit te doen.

 

Deze blog verscheen eerder op Babystepsbyceleste.