7884fi.jpg

Meal planning: handige tips

18/01/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Niets zo vermoeiend als je elke dag afvragen wat je die avond gaat eten. Een maaltijdplan opstellen voor de week geeft je niet alleen rust in je hoofd, het maakt het ook gemakkelijker om boodschappen te doen en om gezond te blijven eten doorheen de week. Meal planning bestaat uit vier stappen: selecteren welke maaltijd je op welke dag wilt eten, aan de hand hiervan je boodschappenlijstje opstellen, shoppen en koken.

Je kunt ervoor kiezen om aan batchcooking te doen waarbij je bijvoorbeeld op zondag kookt voor de hele week, of je spreidt het over twee kookmomenten, of je kunt alsnog dagelijks vers koken. Je kiest wat het beste past bij jouw gezin en agenda. Ik vind het makkelijk om maandag, dinsdag en woensdag iets kleins en snels te koken. Donderdag is voor restjes en vrijdag gaan we typisch iets afhalen.

Een paar tips om van jouw meal planning een succes te maken:

  1. Investeer in luchtdichte dozen of potten van glas of tupperware, zodat je je gerechten goed kunt bewaren.
  2. Kies elke week een paar recepten die je door en door kent en probeer maximaal één nieuw recept uit. Een nieuw recept koken, vraagt vaak wat meer energie en tijd, en dat is niet voor elke dag weggelegd.
  3. Plan maaltijden waarvan je grote hoeveelheden kunt koken aan het begin van de week. Maak meteen een dubbele portie die je bewaart voor het einde van de week of invriest voor wanneer je te moe bent, geen zin of geen tijd hebt om te koken. Goede recepten hiervoor zijn curry’s. Ook pastasauzen kun je steeds in grote hoeveelheden maken en invriezen.
  4. Houd het simpel. Doordeweekse receptjes zoek je het best niet in je Ottolenghi-kookboek. Ga voor recepten die zo zijn opgesteld dat ze weinig ingrediënten bevatten, er minimaal snij- en voorbereidingswerk aan te pas komt, en deels in de oven klaargemaakt kunnen worden zodat je je handen vrij hebt, zoals in het boek ‘De gezonde mama gids’.
  5. Stel een ‘masterboodschappenlijst’ op. Dit is een boodschappenlijst met ingrediënten die je elke week opnieuw koopt. Ik deel bijvoorbeeld met mijn man een boodschappenlijst als notitie op mijn smartphone. Elke week vinken we aan wat er gekocht moet worden, en dat scheelt echt een hoop tijd.
  6. Koop voorverpakte gesneden groenten voor avonden waarop je echt weinig tijd hebt. Bolognesegroenten, een wokmix of zelfs voorgesneden champignons zijn echte lifesavers op avonden waarop je amper energie hebt om een vork naar je mond te brengen

De gezonde mama gids

Meer lezen

In ‘De gezonde mama gids’ leer je wat een gezond voedingspatroon is, hoe je dit kunt toepassen voor jezelf en je familie, en hoe jij je kindjes hier goed in kunt begeleiden. Je ontdekt waarom bewegen zo belangrijk is en op welke manier je dit realistisch kunt inplannen in je drukke levensstijl als mama van kleine kindjes. Jennifer gaat ook in op mentale gezondheid en vertelt hoe jij als mama beter voor jezelf kunt zorgen.

Deze gids vormt een handleiding en een houvast om jouw levensstijl en die van je gezin op een haalbare manier zo gezond mogelijk te maken.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes