Met kinderen op restaurant tijdens de feestdagen: enkele tips

  • door Mamabaas

De feestdagen komen eraan. Misschien ben je van plan om met het hele gezin en de familie eens lekker op restaurant te gaan. Dan kan je maar beter goed voorbereid zijn. Kies om te beginnen al een restaurant waar kinderen welkom zijn, want dat is heus niet overal het geval. Zo zijn er restaurants voor “adults only”. Spreek op voorhand met je kinderen enkele concrete tafelregels af en probeer te eten op een tijdstip dat ze gewend zijn. Zo vermijd je al de helft van (eventuele) problemen. Ook onderstaande tips kunnen helpen om met je kinderen op restaurant te gaan.

Neem enkele spullen van thuis mee

De favoriete knuffel, enkele stiften of kleurpotloden, de tablet, een boekje, een speelgoedautootje of de lievelingspop, … In de handtas van mama is er altijd nog wel een plekje te vinden waarin die spullen bewaard kunnen worden. De meeste mama’s zijn ondertussen wel al gewoon om een halve koffer mee te nemen in plaats van een bescheiden handtas. En lukt dat niet, dan doet een extra zak wel dienst. Maar je zal blij zijn dat die hebbedingetjes mee zijn. Zeker op momenten dat je kleintje een beetje moe wordt, zich pijn doet of zodra die eerste traantjes komen. Een dikke knuffel doet dan wel wonderen. Op schoot zitten bij mama, papa, oma of opa ook. Maar die lievelingsknuffel? Die zorgt toch voor dat éxtra beetje troost. En neen, daar kan jij niet aan tippen.

Ken je onze superleuke speeltapijten van Tiny Magic al? Je stopt ze makkelijk in je handtas en ze zijn ideaal om je kleintje te entertainen op restaurant!

Wie zit naast wie?

Denk op voorhand goed na wie naast wie zit. In de meeste gevallen hoeft dat zelfs geen issue te zijn. Maar soms weet je dat als Fien naast Fenn, zit het ongetwijfeld kermis of ruzie wordt. En dan kan je maar beter voor een strategische plaats kiezen. Goed begonnen, is half gewonnen! Lang leve de rust ;-).

Probeer genoeg tijd te besteden aan je kind

Het is feest. Iedereen is uitgelaten. En meestal is het toch al een poosje geleden dat je de familie of vrienden hebt gezien. Dus: het perfecte moment om even bij te kletsen, de laatste roddels of nieuwtjes uit te wisselen, enzovoort. Probeer toch op tijd aan de kleine gasten te denken. Betrek hen bij het gesprek. Teken samen die rups, vlinder of olifant. Help bij het inkleuren. Blader samen door het boek. Er bestaan (prenten)boeken voor alle leeftijden. Haal je eigen fantasie naar boven om helemaal in die wereld van de kleintjes op te gaan. Je zal versteld staan hoe ontspannend dat is. Even zelf weer het kind uithangen. De max!

Verwacht niet te veel

Eindejaar is feest voor iedereen. Ook tante Rita of nonkel Jef is al eens luidruchtiger dan normaal. Dus verwacht niet veel. Het is best wel spannend voor je kleintje. Al die mensen opnieuw samen zien, weer de neven en nichtjes ontmoeten, een andere omgeving, feestelijke menu’s, al die glinsters en versieringen, fantastische desserts, … Het is niet nodig om zoon- of dochterlief continu het zwijgen op te leggen of bijna letterlijk aan de stoel te binden. Al hoef je ook niet te tolereren dat de kleine bengel hectisch rond alle tafels gaat rennen, zodat de ober bijna het dienblad met alle cocktails laat vallen. Stel duidelijke grenzen zonder té streng te zijn.

Beloon achteraf

Spreek met je kroost op voorhand af. Als X, Y en Z goed is gelukt, krijg je … Zo blijft je kleintje gemotiveerd om zich netjes te gedragen. Blijf ook consequent. Is je kleine tafelgenoot echt wel flink geweest zonder amok of herrie te maken? Dan is die beloning dubbel en dik verdiend en moet je hem ook echt geven. En pssst: een glas omstoten, telt niet mee. Want dat gebeurt so-wie-so toch ;-).