7361fi.jpg

Mijn baby wordt één jaar

26/04/2021

De eerste verjaardag: een mijlpaal voor baby en ouders. Wat een rollercoaster is dat toch. Een rit aan hoge snelheid, met hellingen en dalingen, scherpe bochten waarbij het lijkt alsof je uit je karretje gaat vliegen en je enkele keren overkop gaat, compleet met vlekken spuugsel en braaksel van je kleine  passagier. Vandaag op de eerste verjaardag van mijn jongste zoon remt het karretje van de rollercoaster bruusk en nemen we even tijd om stil te staan en de rit te bespreken.

Het lijkt nog maar gisteren dat mijn baby geboren werd. De bevalling zit nog vers in mijn geheugen, de maanden erna zijn voorbij gevlogen. De kleine baby die één jaar geleden op mijn buik werd gelegd wil inmiddels niet meer stil liggen op mijn buik. Hij wil de wereld verkennen en zit geen seconde stil. Hij wil klimmen en klauteren, liefst op de dingen waar het niet op mag. Hij wil dingen op de grond gooien, bij voorkeur zijn eten. Hij stopt alles vanop de grond in zijn mond, ook het eten dat hij enkele uren ervoor op de grond gooide. Hij staat rechtop en zet zijn eerste stapjes. Hij lacht fier wanneer hij weer iets nieuws kan. Hij schaterlacht hardop wanneer zijn broertjes gek doen. Hij kan al veel, maar begrijpt nog niets (vooral het woordje ‘neen’ niet). Hij is nieuwsgierig en leergierig, ontwikkelt zijn eigen karakter (en bijhorend eigen willetje). Hij groeit en bloeit. Hij evolueert naar een peuter.

Toch zal hij mijn baby blijven. Wanneer hij moe wordt en zijn hoofdje op mijn schouder laat rusten. Als hij zijn armen naar mij uitstrekt en vraagt om opgetild te worden. Wanneer hij ’s avonds of ’s nachts in bed melk drinkt bij mij en in slaap valt met zijn handje op mijn borst. Als hij tot rust komt bij papa of mama.

Want na één jaar is de band enkel sterker geworden. Waar het één jaar geleden nog zoeken was of de baby nu honger had, een vuile luier of gewoon getroost wilde worden, ken ik mijn baby nu als de beste. Tijdens de rit op de rollercoaster leerden we elkaar goed kennen. Ik weet hoe hij graag in slaap valt, wat hij graag eet, hoe ik hem moet troosten en wat zijn favoriete speeltje is (ook al wisselt dit elke drie dagen).

Het was hobbelige rit, dat eerste levensjaar. En nu de gordels aan, want de volgende rit van de rollercoaster start alweer.

 

Lieve Nobel, op 27 april 2020 kwam jij na een zwangerschap vol complicaties en een moeizame bevalling ingeleid op 37 weken ter wereld. Je eerste jaar was extra bijzonder en extra zwaar omwille van de COVID-maatregelen die onze levens sterk beïnvloedden. Maar wat zijn we blij dat je in ons leven bent!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes