4823fi.jpg

Mijn drie jongens zijn soms een beetje gewelddadig naar elkaar toe, wat moet ik hiermee doen?

18/02/2020

Een gastmama zit met haar handen in haar haar: haar drie jongens, en vooral de twee oudste, kunnen fijn spelen samen, maar soms kunnen ze, temidden van het gelach en gespeel, wat stout worden tegen elkaar... Een duw hier, een stoot daar... Opvoedkundige Karen geeft advies.

Een mama vraagt: wat te doen met felle broers?

Wij zitten met de handen in het haar… We hebben drie jongens (6, 5, 2). De twee oudsten hebben van die momenten. Ze komen goed overeen, maar soms wat té goed... Ze gibberen en lachen om alles, maar in die gibberbui zitten ook stoute momenten. Plots volgt een stamp, klets of beet, stoute woorden, franke taal... Alles kan. En het is daar dat we vastzitten.

Ze overschrijden er vlot onze grens, maar we willen de vriendschap wel aanmoedigen. Hebben jullie tips hoe we dit kunnen aanpakken?

Expert Karen geeft advies

Beste hoopvolle mama,

Als ik je vraag lees, heb ik het gevoel dat jullie zoekende zijn in jullie gezin rond welke opvoedingsstijl wil je hanteren? Je wil je zonen laten groeien, maar toch je eigen grenzen bewaken.  Het lijkt me zinvol om na te denken over welke regels je binnen je gezin wil hanteren.

Grenzen geven ruimte door de veiligheid die ze bieden. Grenzen moeten dienen om kinderen de mogelijkheid te geven de wereld werkelijk te verkennen.

Kinderen kunnen dat, als ze voelen dat iemand over de grenzen waakt. Als een kind er zeker van is dat het niet te ver kan gaan, gaat het al zijn energie investeren in het ontdekken van de ruimte die tussen de grenzen ligt.

Als je rond grenzen en regels in je gezin gaat nadenken zijn er een aantal aandachtspunten.

  • Wees duidelijk. Hoe wordt een regel verwoord? Ouders zeggen bijvoorbeeld nogal eens tegen hun kinderen dat ze moeten ‘braaf zijn’. Wat betekent ‘braaf zijn’? Dat is niet alleen verschillend van gezin tot gezin maar ook van gezinslid tot gezinslid. ‘Blijf zitten’ of ‘ Praat niet tussendoor als een ander aan het woord is’ - dat is duidelijk. Let dus op voor te vage omschrijvingen van wat je verwacht, zeker bij zo’n jonge kinderen als die van jou.
  • Wees redelijk. Hou rekening met de ontwikkelingsleeftijd van je kind.
  • Speel kort op de bal. Afspraken worden voor jonge kinderen best uitgelegd in de situatie waar ze van toepassing zijn. Kies bij voorkeur een rustig moment uit.
  • Probeer met je twee oudsten eens naar de situaties te kijken die je lastig vindt, leg hen uit wat je wel en niet verwacht.

Succes!

Warme groet,

Karen

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes