6420fi.jpg

Mijn ongeplande keizersnede verliep op een mooie manier

19/12/2019

Mijn eerste bevalling verliep helemaal niet zoals ik ze al duizend keer in mijn hoofd had geoefend en doorlopen. Zo duurde de arbeid veel langer dan ik me had voorgesteld en beviel ik via een ongeplande keizersnede. Ik zou zelfs durven stellen een ongewilde keizersnede, maar na 24u pijn en eindeloos wachten was de verlossing méér dan gewild.

Ik lees en hoor tegenwoordig regelmatig verhalen over geboortes die via een keizersnede verlopen zijn, maar tot mijn grote verdriet gebeuren die blijkbaar niet voor iedereen op een even mooie manier als die van mij. En dan vooral niet de ongeplande keizersnedes. Ik moet er wel even bij vertellen dat dit geen spoedkeizersnede was en noch mijn noch de gezondheid van mijn kindje in enig opzicht in gevaar is geweest.

Toch ik wil graag aan toekomstige mama’s meegeven hoe het ook kan. Een keizersnede hoeft niet per se een traumatische ervaring te zijn.

Rustig, sereen en liefdevol

We moeten er geen doekjes omheen winden. Naakt en als een soort Jezus Christus op de operatietafel vastgegespt worden is geen lachertje. Maar afgezien van dit noodzakelijke kwaad, verliep de rest van het hele gebeuren op een rustige, serene en liefdevolle manier.

Warme verpleegkundige

Wat er in de eerste plaats voor gezorgd heeft dat ikzelf rustig de bevalling tegemoet ging, was de aanwezigheid van de enorm warme verpleegkundige. Zij was uitsluitend bij mij aanwezig vanaf het moment dat ik de verloskamer verliet en naar het operatiekwartier gebracht werd, tot enkele uren na de geboorte om mij te helpen bij de opstart van de borstvoeding.

Van alle mensen die ik in die woelige en chaotische waas die een bevalling met zich meebrengt gezien heb, is haar naam de enige die ik niet ben vergeten. Stefanie.

Stefanie bleek de skin to skin-deskundige van de dienst te zijn. Zij zorgde ervoor dat ik mijn dochter, na een korte check-up, onmiddellijk na de bevalling bij mij kon nemen. Ik heb mijn bundeltje geluk vanaf dat moment niet meer moeten loslaten. Ik heb niet gescheiden van haar op de recovery moeten liggen, nee, ik mocht samen met mijn man en ons baby’tje naar een kamer op de materniteit. Ze lag in mijn armen toen we door de gangen van het ziekenhuis rolden.

Vertrouwde gynaecoloog

Maar ook het feit dat naast de dienstdoend gynaecoloog, ook mijn vertrouwde gynaecoloog ervoor gezorgd heeft dat ze aanwezig was bij de bevalling, maakt dat ik met een glimlach kan terugdenken aan mijn keizersnede.

De gynaecologen bleven tegen mij spreken en het klonk heel oprecht toen ze de woorden “Jaaa, ze is daar hoor. Heel goed gedaan, Lies” uitsprak.

Anesthesist-fotograaf

De anesthesist maakte dan weer als een volleerd fotograaf foto’s en filmpje van het hele gebeuren. Hij zorgde ervoor dat ik achteraf wél bij de volledige bevalling aanwezig was.

Bij een keizersnede wordt je gezicht afgeschermd door een steriel doek, dus kan je niets zien op het moment zelf. Ik denk dat ik in de eerste dagen na de geboorte wel 100 keer gekeken heb naar dat moment waarop mijn dochter uit mijn buik getild werd.

Ongedwongen sfeer

Dit alles gebeurde in een opgewekte, ongedwongen en rustige sfeer. De radio speelde op de achtergrond. En ik had op dat moment zo’n vertrouwen in de deskundige handen van iedereen die aanwezig was.

Omdat ik nu weet dat het ook anders kan, wil ik het warme en zorgzame team van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt van harte bedanken. En in het bijzonder Stefanie.

Want dat ik mijn kindje niet meer heb moeten loslaten, dat betekende alles voor mij.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes