3826fi.jpg

Model geeft toe: borstvoeding is fantastisch. Maar het is ook hard werk. En je voelt je soms een beetje een melkkoe

20/05/2016

Borstvoeding is, als het lukt, fantastisch (een mens die eigen melk kan geven aan haar kind, hello?), maar het blijft die eerste maanden toch ook hard werk. Vooral als je een firsttime mom bent kan je wel eens versteld staan van hoeveel werk dat juist inhoudt. Chrissy Teigen, een Amerikaans model en presentatrice uit de States, is bekend om niet echt een blad voor de mond te nemen, en bekende in een interview op Entertainment Tonight onlangs dat ze zich door de borstvoeding soms als een ‘koe’ voelde :-).

Soms een beetje als een koe

Teigen beviel een kleine maand geleden van een dochtertje, Luna Simone, en is vol enthousiasme alle facetten van het moederschap aan het ontdekken. Zo is ze nu, rond week 6, beland in de fase waarbij haar dochtertje de eerste vorm van interactie maakt door te glimlachen en oogcontact te maken. ‘In plaats van recht door je te kijken, kijkt ze je nu echt aan, wat echt geweldig is’, vertelde Teigen. ‘Er is niets zo zalig dan die allereerste glimlach, op Moederdag nog wel. Ik kon de hele dag wel in tranen uitbarsten, gewoon omdat ik zo gelukkig was.’

Maar het werd pas grappig als Teigen over de borstvoeding begon te vertellen. Ze gaf toe dat ze wel serieus was verschoten van het alles opslorpende voedingsschema van een pasgeborene. ‘Dat verbaasde me enorm. Als je een beetje begint te tellen, besef je dat je al snel aan 10 uur borstvoeding komt per dag. Het is enorm liefdevol en zalig, maar het is niet gemakkelijk. Ze gebruiken je voor je melk en je voelt je gewoon de hele dag een beetje als een koe… Het is hard werk om je hele dag rond hun voeding aan te passen, omdat ze een beetje als kleine diertjes zijn…’

Het hoort erbij, maar het is zeker niet altijd even gemakkelijk

Het lucht altijd op om eens iemand zo eerlijk over die eerste weken te horen praten. Want nee, vaak gaat het allemaal niet zo vlotjes, en vaak vergt het als nieuwe mama toch een enorme switch om je aan te passen aan het feit dat je urenlang met je baby aan de borst zult moeten liggen en niet veel anders kunt doen voor een tijdje.

Ik kan alleen maar vanuit mijn eigen ervaring spreken, maar het voelde net zoals Teigen verwoordt: ik heb me ook regelmatig een beetje een melkkoe gevoeld in die eerste maand. Het ding is: het hoort erbij, het is allemaal normaal, alleen: als je je eerste kleintje krijgt, wéét je dat gewoon nog niet altijd goed. Dus: ja, het is normaal dat het soms heel lang duurt, een voeding, en ja, het is normaal dat je vaak het gevoel hebt dat je nog maar net een voeding hebt beëindigd als je baby weer aangeeft dat hij of zij wil drinken (ik had een trage drinker)… Hoe vaak heb ik mij dat niet afgevraagd bij mijn eerste dochter: is dit wel normaal? Jammer genoeg had ik niet genoeg mensen rondom me met de juiste kennis die me daarin konden geruststellen (ik zou misschien al de helft minder geflipt hebben), maar goed, ik heb veel bijgeleerd op korte tijd :-).

Daarom: aan alle kersverse mama’s die borstvoeding geven en die zich soms een beetje mama koe voelen: dat is, euh, normaal… :-) Blijven ademen, want het is écht waar tijdelijk. En hoe groter ze worden, hoe meer interactie er is, dus: het wordt alleen maar leuker (maar je zult desalniettemin een beetje vermoeid blijven :-). O ja, en occasioneel wat verward rondlopen. Maar ook geweldig verliefd. En meestal tijdelijk geweldig grote borsten hebben (beetje vreemd als je dat daarvoor niet echt had). Een beetje van alles eigenlijk :-).