3779fi.jpg

Nu het weer betert snap je het: die winterbaby, dat heeft ook voordelen

2/06/2017

Natuurlijk is de kans op verwekking groter als de dagen korten en zijn verjaardagsfeestjes in de zomer veel leuker. MAAR een winterbaby heeft wel degelijk voordelen. Volgens mijn eigen ervaring toch :)

Natuurlijk is de kans op verwekking groter als de dagen korten en zijn verjaardagsfeestjes in de zomer veel leuker. MAAR een winterbaby heeft wel degelijk voordelen. Volgens mijn eigen ervaring toch :) 

De voordelen

Zoals daar zijn:

 • Geen gepuf in de warmte met een zwangere buik of bevalling. 
   
 • De eerste weken kan je het huis toch niet uit. Dus het maakt niet uit dat het weer slecht is. Beter nog: je merkt het zelfs amper. 
   
 • Aangezien het vaak donker is, is de (pasgeboren) baby terug in slaap krijgen minder een probleem: geen vroege zon in de oogjes bij voeding om 4 of 5 uur! Of toch niet de eerste weken. 
   
 • In de vroege weken van je zwangerschap én op het moment babylief vaste voeding mag beginnen eten, is er overvloed aan soorten fruit (en vitaminen!). Oké, met de huidige koeltechnieken is er altijd overvloed aan fruit, maar het smaakt anders in de zomer. Tot op heden is de zoon een fruitverorberaar eerste klas, geen idee of het er iets mee te maken heeft, maar het is mooi meegenomen :).
   
 • Ze starten de crèche eerder in de lente of zelfs vroege zomer. In de crèche is er nooit echt een ziektevrije periode, maar het is toch een zachtere introductie dan middenin het griepseizoen.
   
 • Als ze beginnen stappen, is het winter. Geen nood om onmiddellijk schoenen te kopen, aangezien alle stappen binnen gebeuren. Dikke sokken met een antisliplaag werken ook. (Oké, blote voeten is nog beter, maar dat was toch echt geen optie).
   
 • Het wil ook zeggen dat ze goed kunnen stappen als het weer verbetert en voor kinderen betekent dat: speeltuin!
   
 • Het grootste voordeel: de potjestraining. Als je een winterbaby hebt, is het ideale moment de zomervakantie. Lees: rondlopen in blote poep is toegestaan. Of met een shortje, zonder pamper. Geen lange broek die ‘snelsnel’ uit moet voor de peuter die zijn timing nog niet onder de knie heeft, en vooral, snel gewassen en snel weer droog. Winning!
   
 • Voor baby's geboren na januari telt ook dat ze instappen op school vroeg in het schooljaar. Dat betekent een paar maanden tot een half jaar extra scholing dan andere kinderen. Die kinderen zullen ook altijd de oudste van de klas zijn. Die verschillen vervagen mettertijd, maar in het begin kan het nog flink wat uitmaken.

Elk voordeel 'heb' ze nadeel

We gaan er niet om liegen ook: het heeft zijn kleine kantjes ook. Uitdagingen, zo je wil:

 • Je winterjas kan niet meer dicht, en dat kan dus behoorlijk tegenvallen, zeker als je 'laat' in de winter bevalt. En dat is iets dat je dus echt niet zomaar eventjes koopt, voor die paar weken.
   
 • Borstvoeding betekent ook: een stukje lichaam dat onderkoeld raakt. Maar het was wel knus, samen onder een deken.
   
 • Het wordt vroeg donker. Je bezoek blijft misschien minder lang, maar als je alleen thuis bent omdat manlief al terug is gaan werken, is baby duty plots een pak zwaarder als het donker is. 
   
 •  Echte uitjes zijn ook niet aan de orde tot een flink stuk in de lente. Omdat je nu eenmaal niet uren gaat wandelen in de regen/vrieskou voor je plezier en een baby in zo’n schattig berenpak wurmen niet zo aangenaam is. En dan zijn er nog de voedingen. Als je een trage voeder hebt, zoals ik, dan gaat dat niet over een kwartiertje op een bankje zitten verkleumen, maar over driekwartier. Nein, danke.
   
 • Je maakt je in het begin constant zorgen of ze niet te koud hebben. Te warm mag niet, maar ja, het is wel koud in de buitenwereld. Aaargh! 
   
 • Elk jaar is het ook slim nadenken over cadeaus, want met Sinterklaas, kerst én een verjaardag binnen de zes weken, heeft onze zoon altijd massa’s ‘binnenspeelgoed’ en voor de zomer of voor buiten (of voor een volgende ontwikkelingsfase) is er dan niet veel. Maar we leren elk jaar een beetje beter hoe dat te plannen!  En die verjaardagsfeestjes? Dat zien we dan wel als het probleem zich stelt!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes