6050fi.jpg

Onze 10 vragen aan … mama Audrey

11/07/2019

In de rubriek ’10 vragen aan…’ stellen we telkens dezelfde 10 vragen aan verschillende mama’s (en papa’s). Deze week beantwoordt Audrey, mama van Jonah (bijna 6) en Eli (3) onze vragen!

1. Wat vind je het leukste aan het ouderschap?

De liefde die je krijgt van je kinderen. Wanneer je een voor jou heel klein gebaar doet zoals koekjes bakken en hun gezichtje ziet oplichten van vreugde. Daar doe je het voor. En de extra portie knuffels.

2. Wat is voor jou het lastigste aan het ouderschap?

Een balans vinden tussen de vele taken die je hebt als ouder. Het is soms een worsteling om het hoofd boven water te houden en zowel voor je kinderen, partner als jezelf te zorgen.

Daarnaast komt ook nog eens dat er nergens een geschreven handleiding bestaat om te gaan checken of je het wel goed aanpakt. Het ouderschap is soms trial and error en dat zorgt voor heel wat onzekerheid want je wilt het als ouder toch vooral heel goed doen.

3. Wat zou je, achteraf gezien, anders hebben aangepakt op het vlak van opvoeding?

Ik zou graag nog eens terug gaan naar het moment waarop ik mijn eerste kindje kreeg en zat te huilen omdat de borstvoeding maar niet wou lukken. Dan kan ik mezelf de raad geven om te doen wat goed voelt. Ik kreeg toen duizenden adviezen en was een emotioneel vat vol onzekerheden.

Terwijl ik nu, na vijf jaar, maar één echte wijsheid heb geleerd: niemand kent en weet zo goed wat jouw kind nodig heeft als jijzelf. Vertrouw daar op.

4. Op welk vlak is je leven het meest veranderd nu je kindjes hebt?

Het draait niet meer alleen om mij. Dat klinkt misschien gek, maar je leeft samen met je gezin en dat vraagt dat je rekening houdt met elkaar, voor elkaar zorgt. Ze maken deel uit van mijn leven nu dus alles is anders.

Daar waar ik vroeger alleen hoefde te zorgen dat ik tevreden was, voel ik me nu verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat mijn kinderen ook tevreden wezentjes zijn. Ook al heb ik dat soms niet in de hand.

5. Hoe is de taakverdeling in jullie gezin? Vind je dat de zorg voor de kinderen en het huishouden goed is verdeeld? En hoe pakken jullie dat aan?

We hebben een on uitgesproken taakverdeling doordat ik sinds de bevallingen met rugproblemen kamp. Zo doet mijn man de vuilniszakken, poetst de badkamer en dweilt. Ik doe de was, strijk, vaatwas, kook en andere huishoudelijke taken. De zorg voor de kinderen nemen we samen op.

Sinds ons tweede kindje ben ik ook halftijds gaan werken. De kinderen waren in de winter heel vaak ziek waardoor de combinatie werk en huishouden ons volledig uitputte.

6. Is jullie relatie veranderd nadat jullie kindjes kregen? In welke zin?

We hebben gedurende de bijna zes jaar als ouders al heel wat watertjes doorzwommen. Iedere winter kwam er wel één van de kinderen in het ziekenhuis terecht met een longontsteking. We haalden het in ons hoofd om te beginnen verbouwen. Ik moest als mama een operatie ondergaan…

Doorheen alles zijn we meer een team geworden. In het begin was het een zoektocht maar nu weten we beter wat de ander wil en waar hij voor staat als mens en ouder.

7. In hoeverre heeft het moederschap een invloed gehad op je carrière?

Vroeger droomde ik er van om ooit ergens directeur te worden. Toen werd ik moeder en leek die droom zo nietig. Alsof ik toen pas besefte dat het daar niet om draaide in het leven. Ik ging halftijds werken en werd op een andere manier ambitieus. Ik wil ooit misschien nog wel eens doorgroeien naar die positie maar ik wil vooral mijn job goed doen in balans met mijn job als moeder. Al de rest is bijzaak.

Als je mij dit antwoord had laten zien toen ik 20 jaar was dan zou ik je voor gek hebben verklaard, dus het moederschap heeft deze visie echt helemaal op zijn kop gezet.

8. Wat is jullie favoriete uitstap met de kinderen? En aan welke uitstap heb je een hekel?

Wij houden er van om naar dierenparken te gaan. De kinderen en wij houden van dieren en de natuur. Er zijn vaak leuke speeltuinen om even te rusten en je bent in de frisse buitenlucht. Meer moet een mens niet hebben.

Ik heb zelf een hekel aan tropische zwembaden. Ik ga er enkel heen voor de kinderen. De plakkerige omgeving, de te kleine pashokjes, het worstelen met vochtige kleding,… de horror.

9. Welk restaurant / welke brasserie vinden jullie een absolute aanrader met kinderen?

We gaan sinds de kinderen er zijn niet zo heel vaak meer op restaurant (buiten IKEA of Colmar) met het hele gezin. Vaak hebben we het gevoel dat we worden buiten gekeken of bezorgt het uitstapje ons alleen maar stress.

We gaan, bij goed weer, wel graag eten met de kinderen bij Friends in Aalst waar ze een leuke speeltuin hebben.

Het liefst van al gaan we samen ontbijten. In de buurt doen we dat het liefst bij Bakkerij Lowie in Aalst maar ook Zero53 staat al eventjes op het verlanglijstje.

10. Wat is je ultieme ‘mom hack’, anders gezegd, wat is jouw geheim trucje dat het leven als mama net iets makkelijker maakt?

Bij het ochtendritueel stond ik vaak nogal onder stress om alles klaar te krijgen. Tot ik ergens las dat je enkel die zaken moet doen die er moeten gebeuren. Sindsdien is dat iedere ochtend mijn mantra. “Moet dit gebeuren? Of kan ik dit ook nog op een ander moment?”. Het bespaarde me al heel wat stress.

 

Wil je zelf ook graag deelnemen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje met je antwoorden op deze vragen (en eventueel een foto van je gezin voor bij het artikel) naar lore@mamabaas.com !

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes