6181fi.jpg

Onze 10 vragen aan … mama Jill

13/09/2019

In de rubriek ’10 vragen aan…’ stellen we telkens dezelfde 10 vragen aan verschillende mama’s (en papa’s). Deze week beantwoordt Jill, mama van dochtertje Harte (17 maanden), onze vragen.

1. Wat vind je het leukste aan het ouderschap?

Wanneer je moeder wordt, is het alsof je ziel zich splitst. Je denkt en voelt nu in twee lichamen. Ik zie het als een voorrecht om elke dag onbegrensd te mogen ontdekken tot wie onze dochter zich ontpopt. Ook wij als ouders groeien mee door de spiegel die onze dochter ons voorhoudt en daar zijn we enorm dankbaar voor.

2. Wat is voor jou het lastigste aan het ouderschap?

In mijn dagjob treed ik elke dag met meer dan 100 tienerpersoonlijkheden in interactie.  Ze willen geanimeerd worden, verwachten onbegrensde hulp en worstelen met persoonlijke kwesties. Dit vraagt tonnen energie. Zelfs een octopus zou het multitasking noemen. Waar ik vroeger thuiskwam in een stil huis en bijtankte van alle indrukken, word ik nu meteen ondergedompeld in de prangende noden en drukke leefwereld van onze dochter. Vaak ontbreekt het me aan moed om tijdig halt te roepen en tijd voor mezelf te vragen om mijn hoofd leeg te maken.

3. Wat zou je, achteraf gezien, anders hebben aangepakt op het vlak van opvoeding?

Ik zou willen dat ik mezelf meer foutmarge had gegeven, vooral tijdens de eerste maanden. Fouten maken is zinvol. Het brengt nieuwe inzichten. De raad die ik mezelf zou geven: “Wees vooral niet te hard voor jezelf. Alles wat je doet, wordt gedragen door de juiste intentie.” Ik geloof immers zéér sterk dat elke liefdevolle ouder het allerbeste probeert te doen voor zover zijn of haar capaciteiten op dat moment reiken.

4. Op welk vlak is je leven het meest veranderd nu je kindjes hebt?

Ik ga minder naar sociale aangelegenheden en ben voornamelijk binnenshuis in de weer. Toch probeer ik dit ‘huismusgehalte’ te relativeren als zijnde een tijdelijk iets. Een kennis verwoordde dit supergoed; “Het is zwaar. Maar ach ja, binnen enkele jaren kruip ik wel weer uit mijn hol!” Daar moest ik enorm om lachen, maar eigenlijk sluit ik me er naadloos bij aan.

5. Hoe is de taakverdeling in jullie gezin? Vind je dat de zorg voor de kinderen en het huishouden goed is verdeeld? En hoe pakken jullie dat aan?

Wanneer de borstvoeding werd stopgezet, ging mijn man steeds meer taken op zich nemen en stond ik het steeds meer toe. Je kunt nu echt wel stellen dat we elk evenveel voor onze dochter zorgen. Spelen vindt ze soms leuker met grappige papa. Wanneer er getroost moet worden, is het eerder voelende mama.

Wat het huishouden betreft, hebben we elk enkele vaste klusjes. Daarnaast is er een grote grijze zone waarin overlap is. Wanneer ik het zwaar heb, zal mijn man die avond bijvoorbeeld spontaan vragen welke maaltijd hij kan klaarmaken en neemt hij die klus van me over.

6. Is jullie relatie veranderd nadat jullie kindjes kregen? In welke zin?

Onze prioriteiten zijn behoorlijk door elkaar geschud. Harte staat nu ten allen tijde op de eerste plaats, daarna komt zorgen voor onze relatie. Al denkt ik dat het niet zo zou mogen zijn, toch laat ik het gebeuren.

Nadeel: we zijn nu vooral mami en papa en dan pas man en vrouw. Voordeel: Wanneer we bewust tijd maken voor elkaar, kijken we er enorm naar uit en leeft de speelse dynamiek weer helemaal op. Onze basis waarop we kunnen terugvallen is enorm sterk. Nu we de liefde met drie delen, wordt onze onvoorwaardelijke verbondenheid steeds dieper – zelfs al gaan onze gesprekken thuis voornamelijk over opvoeden en time management..

7. In hoeverre heeft het moederschap een invloed gehad op je carrière?

Ik ben geen carrièrevrouw. Dat was ook niet mijn wens voor ik moeder werd. Mijn bewustwording is mijn maatstaf voor geluk geworden. Daardoor ben ik naast mijn baan als leerkracht ook bijzonder gedreven. Dankzij het traject dat ik als jonge moeder doorlopen heb, ben ik gaan inzien hoe belangrijk schrijven voor me is. Onder de naam ‘Woordvlinder’ vertaal ik ideeën en gedachtes naar (web)tekst en help ik zo de juiste woorden bij de juiste context plaatsen. Dit aanvoelen en woordkunstenaar zijn, is écht helemaal mij. Het voelt dan alsof ik iets teruggeef aan de wereld. Ook dat heb ik pas helemaal beseft nu ik mama ben en ik ging nadenken over wat mij-  naast het ouderschap- gelukkig maakt.

8. Wat is jullie favoriete uitstap met de kinderen? En aan welke uitstap heb je een hekel?

Aan het eind van de werkweek, kun je bij ons niets spectaculair verwachten. Het gebeurt niet vaak dat we maaltijden op verplaatsing geven. Willen we toch een keertje weg, dan is dat na het middagdutje. Tussen 15u en 17u (na de fruitpap en voor het avondmaal) gaan we graag even naar de speeltuin, zwemmen, wandelen, of maken we een ritje met de fietskar. Binnenspeeltuin “Tarzan & Jane” is bovendien gratis voor ouders en kindjes onder twee jaar. Ook openluchtzwembad Goolderheide is mooi proper en veilig. Op vakantie gaan, doen we voorlopig nog het liefst rustig aan. Wij vinden het héérlijk aan de Nederlandse kust. Enkele dagen in een drukke stad met zo’n kleintje, vind ik hélemaal niks.

9. Welk restaurant / welke brasserie vinden jullie een absolute aanrader met kinderen?

Het is geen geheim dat Ikea jonge gezinnen in de watten legt en aan alle nutsvoorzieningen heeft gedacht, dus dat is altijd prettig voor een casual hapje. Ook alle plekken waar diertjes zijn, staan momenteel bovenaan ons lijstje omdat die zo laagdrempelig zijn. Mag het toch eens wat stijlvoller zijn, meld ik bij de reservatie dat er een kinderstoel aan tafel moet. Ook daarvoor heb ik een tip: Wanneer je met meer dan twee volwassenen bent om je peutertje te animeren, krijg je wél nog een warme hap door je keel en zit je bovendien nooit alleen aan tafel.

10. Wat is je ultieme ‘mom hack’, anders gezegd, wat is jouw geheim trucje dat het leven als mama net iets makkelijker maakt?

Ken je de waterdichte slabbetjes met een plastic achterzijde? Wel… Ze zijn nog handiger wanneer je ze met de plastic zijde naar boven gebruikt. Zo kun je na het eten gewoon even met een vaatdoek erover. Graag gedaan! ;-)

 

Wil je zelf ook graag deelnemen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje met je antwoorden op deze vragen (en eventueel een foto van je gezin voor bij het artikel) naar lore@mamabaas.com !

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes