Lies Clerx is klinisch en gezondheidspsycholoog en oprichtster van Leading Moms. Lies is gespecialiseerd in parentale burn-outs en helpt je in onze masterclass ‘The kids are alright, nu de ouders nog’ (met downloadbare pdf) om de signalen te herkennen en aan te pakken. Ze gaat in dit artikel al even in op wat een parentale burn-out eigenlijk is.
Hoe dan ook ontstaat een BO geleidelijk aan. Je voelt je continu moe, je bent sneller geïrriteerd en je voelt je ook minder emotioneel betrokken bij je kinderen. Daarnaast krijg je het gevoel overal achter de feiten aan te lopen en geen enkele rol naar behoren uit te voeren. Wanneer je draagkracht op dat moment niet toereikend genoeg is, om welke reden dan ook, dan kan dit uiteindelijk leiden tot burn-out klachten.
Wat is een burn-out?
Definitie
Er zijn verschillende definities van burn-out, oorspronkelijk vooral ontstaan vanuit een werkgelerateerde insteek waarbij men volgende symptomen ondersheidt:
- Emotionele / mentale uitputting
- Depersonalisatie
- Verminderde persoonlijke bekwaamheid
In tegenstelling tot de werkgerelateerde burn-out heeft een parentale burn-out geen ‘ontsnappingsroute’. Want waar je thuis geschreven kunt worden van je werk, kan dat niet van je kinderen.
Burn-out is een eindstation. Een eindstation van een trein die jaren en jaren voorbijraasde aan alle mentale en lichamelijke grenzen van de persoon in kwestie.
Symptomen
De symptomen van een parentale burn-out lijken sterk op deze van een klassieke Burn-out:
- Emotioneel opgebrand
- Uitgeblust
- Uitgeput
- Empathie voor je kinderen is afgenomen
- Je voelt je mislukt als ouder
Goed om weten:
- Een burn-out ontstaat niet van vandaag op morgen
- BO wordt voorafgegaan door chronische belasting
- Komt vaak voor bij zeer gemotiveerde en betrokken ouders
Wat is het verschil met een 'gewone' burn-out?
De vier verschillen:
- De stress bevindt zich op een ander domein
- Risico op zelfmoordgedachten ligt veel hoger bij een parentale burn-out
- Parentale burn-out heeft geen vluchtwegen
- Parentale burn-out verhoogt het risico op verwaarlozing en verbaal en fysiek geweld tegen kinderen
Doe de test
Wil je weten of jij vatbaar bent voor een parentale burn-out? Dan kan je hier de test doen.
Wil je graag meer weten over dit onderwerp?
In onze masterclass ‘The kids are alright, nu de ouders nog’ vertelt Lies Clerx, klinisch en gezondheidspsycholoog, je alles wat je over parentale burn-outs moet weten. Ze legt uit wat een parentale burn-out is, welke fases er zijn, welke risicofactoren en welke oplossingen er zijn om uit deze situatie te geraken.