mama en dochter liggen in bed

Ben je vatbaar voor een parentale burn-out? Doe de test

16/01/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Volgens recente cijfers zou 1 op de 12 Belgische ouders te maken krijgen met een parentale burn-out. De verdeling tussen geslachten is een beetje scheef, waardoor een parentale burn-out vooral voorkomt bij werkende mama’s. Is het omdat vooral vrouwen hebben de neiging hebben om eerst te zorgen voor anderen en dan pas naar zichzelf te kijken? Of spelen er nog andere zaken? En denk jij dat je misschien weleens te maken hebt met of kan krijgen met een (parentale) burn-out? Doe hier de test!

Lies Clerx is klinisch en gezondheidspsycholoog en oprichtster van Leading Moms. Lies is gespecialiseerd in parentale burn-outs en helpt je in onze masterclass ‘The kids are alright, nu de ouders nog’ (met downloadbare pdf ) om de signalen te herkennen en aan te pakken.

Een (parentale) burn-out ontstaat geleidelijk aan. Je voelt je continu moe, je bent sneller geïrriteerd en je voelt je ook minder emotioneel betrokken bij je kinderen. Daarnaast krijg je het gevoel overal achter de feiten aan te hollen en geen enkele rol naar behoren uit te voeren.

Wanneer je draagkracht op dat moment niet toereikend genoeg is, om welke reden dan ook, dan kan dat uiteindelijk leiden tot burn-out klachten.

Wat is een (parentale) burn-out?

Definitie

Er zijn verschillende definities van burn-out, oorspronkelijk vooral ontstaan vanuit een werkgerelateerde insteek waarbij men volgende symptomen onderscheidt:

 • emotionele/mentale uitputting
 • depersonalisatie
 • verminderde persoonlijke bekwaamheid.

In tegenstelling tot de werkgerelateerde burn-out heeft een parentale burn-out geen ‘ontsnappingsroute’. Want waar je thuis geschreven kunt worden van je werk, kan dat niet van je kinderen.

Burn-out is een eindstation. Een eindstation van een trein die jaren en jaren voorbijraasde aan alle mentale en lichamelijke grenzen van de persoon in kwestie.

Symptomen

De symptomen van een parentale burn-out lijken sterk op deze van een klassieke burn-out:

 • emotioneel opgebrand
 • uitgeblust
 • uitgeput
 • empathie voor je kinderen is afgenomen
 • je voelt je mislukt als ouder.

 

Goed om te weten:

Een burn-out

 • ontstaat niet van vandaag op morgen.
 • wordt voorafgegaan door chronische belasting.
 • komt vaak voor bij zeer gemotiveerde en betrokken ouders.

 

Parentale burn-out herkennen

Meer weten over dit onderwerp?

In onze masterclass ‘The kids are alright, nu de ouders nog’ vertelt Lies Clerx, klinisch en gezondheidspsycholoog, je alles wat je over parentale burn-outs moet weten. Ze legt uit wat een parentale burn-out is, welke fases er zijn, welke risicofactoren en welke oplossingen er zijn om uit deze situatie te geraken.

  Parentale Burnout Masterclass
  Mama Baas Plus Masterclasses

  Bestsellers

  ongefilterd moederschap lorentia veppi

  Ongefilterd moederschap

  € 19.99
  mok legendaddy

  Koffiemok | legendaddy

  € 16.95
  to do hero gezinsplanner

  To Do Hero: Gezinsplanner

  € 18.99

  Meilleures ventes