mama troost wenend kindje

Mama (en papa) staan onder enorme druk

27/02/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Parentale burn-out komt vandaag 8 keer meer voor dan zo’n 40 jaar geleden. Verbaast je dat? Niet echt … Als je weet dat de term ‘ouderschap’ voor de jaren 60 niet eens bestond.

Het klopt dat onze grootouders grotere gezinnen hadden, en oorlog en vele andere moeilijkheden hebben meegemaakt. Maar toch was hun relatie tot het ouderschap heel anders dan tegenwoordig.

In die tijd draaide het ouderschap er vooral om je kind gezond te houden, op te voeden en voor te bereiden op het leven (en voor gelovigen: te voorkomen dat ze een doodzonde begingen).

Hoewel de moeders thuis waren, brachten de ouders van gisteren kwalitatief minder tijd door met hun kinderen. Kinderen brachten veel tijd buiten door en konden urenlang zonder toezicht blijven zonder dat iemand het merkte! Dat was normaal en kinderen leerden over het leven en de gevaren. De jongsten werden in het oog gehouden door de ouderen.

Nieuwe druk op ouders … en kinderen

Vandaag de dag staan de zaken heel anders. Zo anders zelfs dat socioloog Nelson zegt dat volgens de hedendaagse maatstaven de overgrote meerderheid van de ouders van 50 jaar geleden vandaag als nalatig zouden worden omschreven! En toch ontwikkelden kinderen zich toen niet slechter dan nu.

Maar de houding is veranderd. Door verschillende historische en sociologische omwentelingen zijn ouders van vandaag gericht op het voorkomen van de minste risico's en het optimaliseren van de ontwikkeling. Wij leven in een tijdperk van de intensieve opvoeding: een kindgerichte opvoeding die tijd en energie kost. En dit ouderschap legt een nieuwe druk op ouders ... en hun kinderen!

Van ouders wordt gevraagd om aanbevelingen van de overheid en deskundigen op te volgen. En die aanbevelingen gaan elke dag over nieuwe facetten van de ontwikkeling: voeding, slaap, speelgoed, activiteiten, hoe ‘probleemgedrag’ te corrigeren, welke emoties je al dan niet aan je kinderen moet/mag tonen ...

Steeds meer aspecten van de opvoeding worden geregeld door verdragen, comités van deskundigen, wetten. Tegelijkertijd is opvoeding nog nooit zo hard het onderwerp geweest van campagnes (geen beeldschermen voor 3 jaar, geen videospelletjes voor 6 jaar ...) Waar ouders vroeger de controle hadden, zijn ze dat nu ergens ook kwijt.

Waar is de ‘goed genoeg ouder’?

Het resultaat? Natuurlijk zijn er positieve ontwikkelingen en gevolgen van al deze veranderingen. Maar er zijn ook veel negatieve consequenties voor zowel ouders als kinderen. Zoals verhoogdestress en … parentale burn-out.

Steeds meer ouders voelen zich onder druk gezet. En veel ouders voelen zich verloren. En met reden, want het advies en de aanbevelingen veranderen constant: de wetenschap beveelt aan om baby's op hun buik te laten slapen ... dan op hun rug ... dan op hun zij. Experts zeggen dat je streng moet zijn ... en vervolgens zeggen ze meestal welwillend en mild te zijn.

Geen gebrek aan voorbeelden van tegenstrijdigheden, op bijna elk vlak van opvoeding en ontwikkeling. En deze tegenstellingen, die voor een deel te verklaren zijn door de evolutie van de wetenschappelijke kennis, voeden conflicten tussen generaties. Overweldigd door voorschriften en aanbevelingen weten ouders niet waar ze terecht kunnen. Onder constante druk kunnen ze uitgeput geraken en het vertrouwen in zichzelf verliezen.

Moeten we ‘terug naar vroeger’? Zeker niet! Maar zou het verstandig zijn na te denken over een ‘middenweg’ en misschien de terugkeer van de ‘goed genoeg ouder’? We denken van wel.

 

Door: Moîra Mikolajczak en Isabelle Roskam

Meer weten over dit onderwerp?

In onze masterclass ‘The kids are alright, nu de ouders nog’ vertelt Lies Clerx, klinisch en gezondheidspsycholoog, je alles wat je over parentale burn-outs moet weten. Ze legt uit wat een parentale burn-out is, welke fases er zijn, welke risicofactoren en welke oplossingen er zijn om uit deze situatie te geraken.

Parentale Burnout Masterclass
Mama Baas Plus Masterclasses

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes