mama

De verschillende fases van een parentale burn-out

22/11/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Eén op de twaalf ouders in België krijgt te maken met een parentale burn-out. Da’s veel. In een burn-out belandt je niet van vandaag op morgen, er gaat een hele weg aan vooraf. Wanneer kan je spreken van een echt probleem? 

Lies Clerx is klinisch en gezondheidspsycholoog en oprichtster van Leading Moms. Lies is gespecialiseerd in parentale burn-outs en helpt je in onze masterclass ‘The kids are alright, nu de ouders nog’ (met downloadbare pdf) om de signalen te herkennen en aan te pakken. Ze gaat in dit artikel al even in op de verschillende fases van een parentale burn-out. 

De verschillende fases van een parentale burn-out 

Er zijn negen fases waarbij de eerste vijf fases een voorloper zijn van een burn-out, namelijk een burn-in. Niet iedereen doorloopt deze vijf fasen of niet even lang, maar het biedt wel een kader over hoe het in het algemeen kan verlopen. 

Een burn-in ontstaat tijdens een heel stressvolle fase in je leven. Je hebt zieke kindjes, je hebt privé of professioneel heel veel aan je hoofd. Je partner of hulp is minder beschikbaar. Je vermoeidheid stijgt, je lontje wordt korter. Je verliest beetje per beetje het vertrouwen in jezelf. 

Wanneer de stress zich verder ophoopt en onbeheersbaar wordt ga je van een burn-in naar een burn-out. Deze situatie is veel moeilijker omkeerbaar.

Een burn-in

 1. De superouder: je zit als ouder vol idealen. De wereld zit ook vol online tips, social media en opvoedingsadviezen die hierop aansturen. 
 2. Alsmaar (gas) geven geven geven: als superouder investeer je heel veel energie in je ouderrol, zonder in de gaten te hebben wat dit kost aan brainspace en energie.
 3. Zelfopoffering: het ideaalbeeld lijkt nog haalbaar, je overschat je eigen kracht en verwaarloost je eigen behoeften.
 4. Frustratie: ontevredenheid en teleurstelling slaat om in verbittering, alles wat je gegeven hebt en geeft lijkt niet op te brengen.
 5. Energieverlies: frustratie houdt aan, en de vermoeidheid slaat toe, actieve bewustwording van alle opofferingen. 

Het licht gaat echt uit = burn-out

 1. Uitputting: je hebt last van hoofdpijn, angst, hoge bloeddruk en slaapproblemen.
 2. Overbelasting: je hebt het gevoel dat het allemaal te veel in beleeft geen plezier meer aan de ouderrol.
 3. Afstand nemen: je neemt een afstandelijke houding aan t.o.v. je kinderen; bent prikkelbaar en in een negatieve stemming.
 4. Verlies van efficiëntie en voldoening: je hebt last van vergeetachtigheid en concentratieproblemen.

Opgelet! Er zijn nog andere symptomen:

 • relationele problemen
 • verhoogde hartslag
 • duizelingen
 • buikpijn
 • acne
 • spier- en gewrichtsklachten.

 

The kids are alright, nu de ouders nog 

Wil je graag meer weten over dit onderwerp? In onze masterclass ‘The kids are alright, nu de ouders nog’ vertelt Lies Clerx, klinisch en gezondheidspsycholoog, je alles wat je over het onderwerp moet weten. Ze legt uit was een parentale burn-out is, welke fases er zijn, welke risicofactoren en welke oplossingen er zijn om uit deze situatie te geraken. 

De masterclass is er niet alleen voor mensen die te kampen hebben met een burn-out, maar ook voor mensen die voelen dat het de verkeerde richting uitgaat, die nood hebben aan advies of die gewoon geïnteresseerd zijn in het onderwerp. 

Wat mag je verwachten? De masterclass biedt je ruim twee uur aan beeldmateriaal boordevol info, opgedeeld in 7 video’s. Je kan deze bekijken wanneer het jou past. Je kan de masterclass trouwens ook als podcast beluisteren.  Je krijgt daarbij een handig e-book dat je zelf kan printen of een fysiek boek. Dat bevat heel wat info uit de masterclass, aangevuld met testjes en vragen om te beantwoorden.  

Parentale Burnout Masterclass
Mama Baas Plus Masterclasses

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes