6098fi.jpg

Onze 10 vragen aan … mama Yana

22/07/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

In de rubriek ’10 vragen aan…’ stellen we telkens dezelfde 10 vragen aan verschillende mama’s (en papa’s). Deze week beantwoordt Yana, mama van twee zoontjes (bijna 3 jaar en bijna 4 maanden), onze vragen.

1. Wat vind je het leukste aan het ouderschap?

Ik kan enorm genieten van de kleine dingen. Mijn oudste zoontje dat plots een volzin kan maken of een werkwoord perfect kan vervoegen of 'dankjewel' zegt als de ijsjesman zijn ijsje aangeeft. Mijn hart maakt ook een sprongetje als de jongste oogcontact maakt en het vervolgens uitschatert van het lachen. Dan denk ik echt heel vaak, dàt hebben wij gemaakt! 

2. Wat is voor jou het lastigste aan het ouderschap?

Een gezonde balans vinden tussen mijn rol als mama en mijn rol als partner, collega, vriendin, ... . Het is niet altijd zo vanzelfsprekend om tijd vrij te maken voor andere dingen in het leven die toch ook belangrijk zijn. 

3. Wat zou je, achteraf gezien, anders hebben aangepakt op het vlak van opvoeding?

Momenteel zijn mijn kinderen nog te jong om deze afweging nu al te kunnen maken. Ik denk dat we vooral erg ons best doen om ze onze waarden en normen mee te geven, maar wellicht slaan we de bal soms ook weleens mis.

Het enige waar ik nu wel wat 'spijt' van heb, is de introductie van de televisie. We krijgen dit moeilijk ingeperkt, ook omdat we dat soms zelf wel gemakkelijk vinden als we zelf één en ander te doen hebben. We krijgen hem hiermee makkelijk gesust, maar ik merk dat hij hierdoor zijn interesse in speelgoed verliest. Ik probeer nu de schermtijd wat in de perken, maar dat is natuurlijk geen evidente zaak omdat hij dat al geruime tijd anders gewend is.

4. Op welk vlak is je leven het meest veranderd nu je kindjes hebt?

Ik denk dat de vraag beter zou zijn 'op welk vlak is je leven niet veranderd', dan zouden we sneller rond zijn. Kinderen krijgen is voor mij het mooiste, maar tegelijk ook ingrijpendste geweest in mijn leven tot nu toe. Mijn beide zoontjes zijn nog jong, dus we zullen nog eventjes moeten inboeten op onze 'vrijheid' die we hadden voor we kinderen kregen.

Ik denk bijvoorbeeld aan het blijven hangen op restaurant, überhaupt op restaurant gaan, een last-minute ingeving om 'efkes' naar zee te rijden, enzovoort. Ik weet dat die tijd wel terug komt, maar ik ben er nog niet uit of ik daar naar uit kijk of net tegenop zie want dat wil tegelijk ook zeggen dat mijn kinderen ouder en groter worden... ;-)

5. Hoe is de taakverdeling in jullie gezin? Vind je dat de zorg voor de kinderen en het huishouden goed is verdeeld? En hoe pakken jullie dat aan?

Wij hebben nooit besproken hoe we verschillende taken in het huishouden verdelen. Dit is eigenlijk spontaan gegroeid en wisselt ook nog regelmatig. Het enige dat mijn man niet doet is strijken, puur omdat hij zenuwachtig wordt van al die 'plooikes' in mijn blouses ;-).

Op zaterdag poetst mijn man bijvoorbeeld en ik hou mij dan weer bezig met de was en de strijk. Ik ben er ook niet vies van om eens een keertje de vuilbakken buiten te zetten, enzovoort. De zorg van de kinderen neem ik voor het grootste stuk voor mijn rekening, maar ook daar is er een gezonde balans. Als ik hen eens een keertje niet kan brengen of halen, hoef ik dat alleen maar te vragen aan mijn man en dan doet hij dat met plezier.

Momenteel ben ik nog met moederschapsrust en zelfs nu gaat mijn man onze oudste zoon van de opvang ophalen. Binnenkort gaat hij voltijds naar de kleuterschool en dat zal wellicht weer wat planning vragen maar ook daar dragen we beiden even veel ons steentje bij.

6. Is jullie relatie veranderd nadat jullie kindjes kregen? In welke zin?

Je gaat voor een stuk van 'partners' naar 'ouders'. En dat is vooral in de eerste levensjaren van de kinderen erg ingrijpend voor je relatie. Daar waar je vroeger tijd maakte voor elkaar, maak je nu tijd voor de kinderen. Voor mij is dat ook genieten, maar dat is natuurlijk anders. Heel af en toe plannen we nog eens een avondje uit onder ons tweetjes en dan vragen we aan de oma's om even op te passen, maar je raadt al wel waarover het dan gaat aan tafel... de kinderen!

Anderzijds is er natuurlijk niets mooier dan samen de passie voor je kiddo's te delen en te genieten van elkaar als ouders. Ik kan bijvoorbeeld helemaal smelten als ik mijn man in de speeltuin zandkastelen zie maken samen met ons zoontje.

7. In hoeverre heeft het moederschap een invloed gehad op je carrière?

Tijdens mijn eerste zwangerschap werd ik op professioneel gebied helaas zwaar afgerekend. Ik had net promotie gemaakt en er was mij een mooie functie beloofd die aansloot op mijn studies. Er werden zelfs heel concrete afspraken gemaakt. Hoewel mijn werkgever op de hoogte was van mijn kinderwens, kwam hier helaas niets meer van terecht zodra hij wist dat ik effectief zwanger was. Een andere collega kreeg zelfs voor mijn neus de functie die mij beloofd werd.

Kort nadat ik weer begon te werken na mijn bevallingsverlof kreeg ik mijn droomjob aangeboden binnen de openbare sector. Ik heb geen seconde getwijfeld en heb vrijwel onmiddellijk mijn ontslag ingediend. Tijdens de tweede zwangerschap wijzigde er niets aan mijn functie of toekomstmogelijkheden, integendeel. Ik kon op elk moment aangeven dat ik even wat gas moest terugnemen of dat ik mij niet goed voelde zonder dat ik hoefde te vrezen voor mijn job. Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk in een werkomgeving terecht ben gekomen waarbij de balans werk/privé veel gezonder is.

8. Wat is jullie favoriete uitstap met de kinderen? En aan welke uitstap heb je een hekel?

Favo: een wandeling in de buurt. Mini in de wandelwagen en maxi op pad met zijn step, heerlijk!

No-go: zoals in de pre-kiddo tijd gezellig gaan tafelen... Dat bezorgt ons meer stress dan wat anders. We zijn dan letterlijk al een week op voorhand bezig met de inschatting 'hoe erg' het deze keer zal worden... Babysit please!

9. Welk restaurant / welke brasserie vinden jullie een absolute aanrader met kinderen?

Club Cabane in Antwerpen (Linkeroever). Dit is het ‘familiegedeelte’ van Strantwerpen. Een grote speeltuin in proper wit zand, een springkasteel en allerlei speelgoed (dat je dus zelf niet moet meesleuren). Het geheel is volledig afgesloten met poortjes die de kinderen zelf niet kunnen openen en je kan in de speeltuin op uw gemak de bengels in de gaten houden in de gezellige loungezeteltjes. Alle gerechten zijn er ook in kind-portie te verkrijgen.

10. Wat is je ultieme ‘mom hack’, anders gezegd, wat is jouw geheim trucje dat het leven als mama net iets makkelijker maakt?

Om de ochtendspits wat soepeler te laten verlopen leg ik àlles, maar echt àlles, de avond voordien al klaar. Het brood, de brooddoos, het mes om het fruit te snijden, kledij, zelfs het doekje om mijn zoontje zijn mond proper te maken na het ontbijt ligt steevast klaar op het aanrecht. Mijn ochtenden verlopen zo een pak aangenamer en minder stressvol. En het vraagt slechts een 10-tal minuutjes voorbereiding!

 

Wil je zelf ook graag deelnemen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje met je antwoorden op deze vragen (en eventueel een foto van je gezin voor bij het artikel) naar lore@mamabaas.com !