Mustela voor in de badkamer

Minder verspillen in de badkamer? Dat kan met deze tips!

27/03/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

In de badkamer verzamel je sneller dan je denkt tubes, potjes en flacons, vaak van plastic. En met kinderen kan het waterverbruik ook al eens aan de hoge kant liggen. Tijd voor enkele tips om het wat ecologischer aan te pakken in bad of douche.

Eco-vriendelijk zijn in de badkamer verzoenen met een druk gezinsleven? Yes, het kan zeker.

Ontdek enkele makkelijke tips om je verbruik van water, plastic en toiletproducten omlaag te halen.

1. Minder in bad

Een bad hoef je niet volledig te schrappen. Vooral bij jonge kinderen heeft in bad gaan veel voordelen.

Maar je kan wel letten op een paar zaken om waterverspilling tegen te gaan:

  • Beperk het aantal badjes door af te wisselen met een snelle douche tijdens de week (voor kinderen van 2 jaar en ouder).
  • Zussen en broers kunnen gerust samen in bad als ze klein zijn. En vinden dat ook nog eens super plezant.
  • Gebruik een badkuipverkleiner voor kleine kindjes.

2. Douche wat minder lang

Een douche is een milieuvriendelijk alternatief voor een bad … als je natuurlijk geen stortbad van een halfuur neemt. Sta je langer dan 15 minuten onder de waterstralen, dan verbruik je evenveel water als wanneer je in bad kruipt.

De ideale douchetijd is 5 tot 8 minuten. Handige tip om kinderen ook te overtuigen van de snelle douche: maak er een wedstrijdje van. Wedden dat ze er alles aan doen om te winnen en dus zo snel mogelijk weer van onder het water komen?

Nog een eenvoudige ingreep om minder water te laten vloeien in de douche: installeer een waterbespaarder. Dat is een klein accessoire dat je tussen de doucheslang en de douchekop plaatst. Je kan dan het water stoppen terwijl je je inzeept. En als je het water weer aanzet, is dat nog altijd dezelfde temperatuur.

3. Doe die kraan toe

Herkenbaar zinnetje ;-)? Met voorsprong een van de meest gehoorde uitspraken bij ons thuis. Bij het tandenpoetsen, wassen van handen of gezicht is het écht niet nodig om het water te laten stromen.

Het is een kleintje om de kraan dicht te draaien, dus leer je kinderen van jongs af die goede reflex aan.

4. Gooi niet weg wat niet leeg is

Het lijkt een vanzelfsprekendheid en toch betrap je jezelf er weleens op: je gooit een crème of zeep weg die net niet op is. Stop! Gooi een fles of tube pas weg als ze echt leeg is.

Knip de verpakking stuk om de laatste restjes eruit te halen. Muggenziften? Misschien wel, maar het is een kleine moeite. Je kan het laatste beetje makkelijk bewaren in een schaaltje of potje.

5. Gebruik producten voor het hele gezin

Mustela gamma voor het hele gezin

Heb je soms het gevoel dat je in de supermarkt staat in plaats van je badkamer als je al die verschillende flessen zeep, shampoo en crème ziet staan? Elk gezinslid heeft zowat zijn eigen producten. Dat is totaal niet nodig!

Ga voor multifunctionele producten, die ieder van jullie thuis kan gebruiken. Of het nu een wasgel is of bodycrème. Iemand met een gevoelige of zelfs atopische huid onder jullie? Klopt, die heeft speciale producten nodig. Maar die kan de rest van de huisgenoten ook zonder probleem gebruiken.

Zo heeft Mustela een gamma voor het hele gezin. Onze aanrader: de multifunctionele balsem voor droge plekjes. Perfect om je gezicht en handen te hydrateren, maar ook andere gevoelige plekken op het lichaam. Niet alleen dat van de allerkleinste in huis, maar die van mij dus ook!

Mustela universele crème avocado voor het hele gezin

Het is een op en top bioproduct met99,7 % ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Geen toegevoegd geurtje, enkel de geur die op natuurlijke wijze wordt afgegeven door avocado. Mijn overgevoelige huid zag in al die jaren een bonte verzameling van crèmes passeren. En foeterde én reageerde daar vaak stevig op. Maar met deze balsem … geen uitslag, geen jeuk of irritatie. Meer van dat!

Zelf kan ik zo’n gevoelige huid na al die jaren plaatsen, maar mijn hart breekt elke keer al ik zie hoe mijn jongste worstelt met die lastige jeuk op droge plekken. Eventjes smeren en hop, klaar voor een dag vol plezier. Geen plakkerig gedoe, maar een makkelijk uit te smeren en zachte crème.

En mooi meegenomen: de tube is gemaakt van aluminium, dat oneindig recycleerbaar is.

6. Recycleer elke keer weer

Hoe minder wegwerpproducten, hoe beter. En ook dat lukt in de badkamer.

  • Kies voor herbruikbare alternatieven, bijvoorbeeld wasbare make-upsponsjes, doekjes of wattenschijfjes.
  • Moet je toch iets kopen dat je nadien weggooit? Let er dan op dat je zaken in huis haalt die nadien makkelijk te recycleren zijn. Enkele voorbeelden: houten tandenborstels (in plaats van plastic), wattenstaafjes van bamboe, biologisch afbreekbare en composteerbare doekjes …

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Mustela. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.