7546fi.jpg

Op autovakantie met een eenjarige baby: mijn 10 tips

19/07/2021

Op reis gaan is sowieso altijd een beetje spannend en vergt wel wat voorbereiding. Met een baby is dat zeker niet minder, maar dat hield ons niet tegen om toch te gaan reizen met onze eenjarige oude baby. En dat in coronatijden! Ik deel je graag mijn reisverslag en nog wat extra tips om te gaan reizen met een baby.

Autvakantie naar Zuid-Frankrijk

Na wat wikken en wegen, beslisten we te gaan voor een autovakantie. We kozen een gezellige Airbnb in het zuiden van Frankrijk, dat toch niet zo erg ver was, op zeven uur rijden van ons huis. Dat vond ik wel belangrijk, want ik wilde niet dat wij (en de baby) echt uuuuren in de auto zouden zitten. We kennen Frankrijk ook omdat we er al een paar keer geweest zijn, dus was deze keuze gauw gemaakt. We gingen naar Ardèche, een mooie, warme streek die veel te bieden heeft.

Het plan was om drie uur ‘s nacht te vertrekken, zodat we een rustige, slapende baby hadden in meer dan de helft van de heenweg. Remus slaapt eigenlijk meestal tot 8 uur. In die berekening zouden we al een vijftal uur onderweg zijn, dus dat klonk wel fijn. We slaagden er effectief in om rond 3.30 uur klaar te staan en te vertrekken. Remus sliep aanvankelijk eerst niet, maar was wel erg rustig in de auto. Na een uurtje gaf hij het op en viel hij uiteindelijk alsnog in slaap. Rond 12 uur kwamen we aan bij onze Airbnb.

Kies je logeerplaats babyproof

We hadden een mooi appartementje met privéterras en tuin + zwembad die we deelden met de eigenaars. In de tuin zaten ze bijna nooit, in het zwembad slechts een uurtje per dag, dus hadden we de boel eigenlijk vaak voor onszelf. Een echte aanrader met een baby is om zeker en vast een aparte slaapkamer te hebben, een kamer die je echt kan afsluiten, zodat je de baby daar te slapen kan leggen terwijl je zelf in de living of zelfs nog buiten zit. Daar had ik toch even moeten op zoeken, maar dat hielp echt! Remus sliep wel bij ons in de kamer (vind ik eigenlijk echt niet erg) maar we konden dus gewoon in de living of lekker buiten blijven zitten.

Ook had onze Airbnb een babystoel en een babybedje. En ik was zo slim geweest het ververskussen mee te nemen en daar was ook plaats voor, dus eigenlijk kon ik bijna even gemakkelijk als thuis in de weer. Er was ook een wasmachine, die heb ik niet gebruikt, maar kan wel handig zijn als je een kliederende baby hebt.

slapen

Invulling van de vakantie

Eerlijk? We hebben veel gechild en gerust tijdens onze vakantie. We zaten vaak op het terras of in het zwembad. Remus vond zwemmen echt heel erg leuk! Opeens had hij een plaats die toch heel wat groter was dan zijn badje, magisch vond hij het. En wat heerlijk om eens opnieuw een lichtgewicht baby te hebben in het water, dat mis ik wel, haha!

Verder planden we wel babyproof uitstappen. Je hebt koppels die geen of weinig rekening houden met hun baby (op vakantie), die denken: hij zal wel slapen als hij moe genoeg is in de buggy. En ik veroordeel dat niet, dat is zeker iets dat kan, maar ikzelf voel me daar niet zo goed bij. Ik ben eerder geneigd om het ritme van de baby te blijven volgen. Remus slaapt ook echt niet als hij erg moe is en toch in de buggy zit. Daarom planden we alles rond de dutjes. Soms slaapt hij een ochtend- en middagdutje, soms enkel een lang middagdutje, vooral afhankelijk van het uur waarop hij wakker wordt, dus wij planden daartussen. Dan deden wij uitstapjes tussen 8u30 – 10u30 (een aanrader trouwens, dan is het nog niet zo warm en druk) of na 15 uur. Dat werkte wel bij ons.

Een keertje zijn we na zijn ochtenddutje naar een safaripark geweest en dat viel goed mee, maar vanaf 14 uur was hij erg moe waardoor hij ook best humeurig werd. En hoe moe hij ook was, hij wilde niet slapen. Dat maakte het net wat minder leuk. Omdat hij nog niet echt kon stappen-stappen (hij zet wel al voorzichtig wat stapjes), bleef hij ook de hele tijd in de buggy en dat was natuurlijk ook niet zo boeiend voor hem.

We gingen ook een keer wandelen met de rug-draagzak, en dat was ook wel echt tof! Zo kon hij lekker zelf goed rondkijken en konden we ook terreinen begaan die net iets avontuurlijker (en buggy onvriendelijker) zijn.

Tips om te reizen met een eenjarige baby

We hebben ons zeker geamuseerd in onze bubbel in Zuid-Frankrijk! Het was ook echt heel leuk om er gewoon eens uit te zijn tijdens deze helse periode. Een reisje is zeker een aanrader als je rekening houdt met deze tips:

Voorbereiding

  1. Het spreekt vanzelf, maar zorg ook voor voldoende speelgoed, speentjes en knuffeltjes. Remus slaapt bijvoorbeeld altijd met zijn konijntje, dus ik had twee konijntjes mee. En in speelgoed heb ik niet echt overdreven, vooral zijn lievelingsspeelgoed dat gemakkelijk mee te nemen is.
  2. Geen idee wat in te pakken? Bekijk deze handige inpaklijsten. Alvast een gouden tip: pak niet te veel in. Qua kledij kwamen wij voor een week toe met twee handbagagekoffers, gevuld met kledij van manlief, Remus en mezelf.
  3. Reizen met een baby is anders dan reizen met z’n tweetjes. Stel je verwachtingen dan ook een beetje bij. Reizen met een kind gaat trager en anders, maar is daarom niet minder mooi.
  4. Denk na over de bescherming van je baby, zeker als je naar een land gaat dat heel warm is. Ik kocht heel goede zonnecrème van La Roche Posay en ik gebruik het product nu stiekem ook voor mezelf. Nu nog een manier vinden hoe ik erin slaag dat Remus zijn hoedje en zonnebril wil aanhouden.

Onderweg

  1. Je kan natuurlijk op allerlei manieren reizen, wij kozen bewust voor een autovakantie omwille van de veilige bubbel en het feit dat je toch wel wat kwijt kan in een auto. Een aanrader is dan wel een antitranspiratiematje voor in de auto en in de buggy: mijn kind zweette op die manier veel minder! We hadden ook de iPad mee met gedownloade afleveringen van Nijntje (van Netflix). Als Remus dan zich begon te vervelen, keek hij gewoon wat afleveringen, dat werkte echt heel goed. Ook in het holst van nacht vertrekken is een goed idee want zo slaapt je baby nog een hele poos.
  2. De buggy kun je zeker gebruiken, maar een draagzak of een echte draagrugzak kan ook een grote bonus zijn als je er graag op uit wil trekken. Wij kochten trouwens ook een heel compacte reisbuggy om zo wat meer plaats te kunnen hebben in onze koffer.

Ter plaatse

  1. Zorg dat je logeerplaats een aparte slaapkamer heeft, zodat je baby lekker kan slapen terwijl jij en je reisgezelschap nog heerlijk eentje drinken op jullie terras.
  2. Vraag na of je verhuurders geen babybedje en -stoel hebben. Vaak bieden ze dit wel aan tegen een meerprijs. Heb je een heel jonge baby? Wij gingen in eerste instantie op reis met de draagmand; daar sliep hij ’s nachts thuis ook gewoon in.
  3. Hou rekening met het ritme van je baby. Je kan dat ritme natuurlijk wel een beetje beïnvloeden of aanpassen, of zelfs eens een dagje verwaarlozen, maar doe waar jij je zelf goed bij voelt. Zaken als: “Je zal dit toch niet laten voor je baby, zeker”, hoef je niet op in te gaan. Doe waar jij je goed bij voelt, ik koos ervoor om het ritme te blijven volgen van mijn baby.
  4. Een zwembad is sowieso altijd een win! Liefst met een wasbare zwemluier, handig! 

 

Deze blog verscheen eerder op Meerdanmama.