Opgelet: W-zit geen gezonde houding

  • door Mamabaas

Zit jouw kind ook zo graag in de populaire W-zit, waarbij de knieën gebogen en de benen weggedraaid zijn van het lichaam? Mijn zoontjes vinden dat een heel comfortabele houding, maar blijkbaar is het allesbehalve gezond…

Veel peuters hebben het gevoel dat ze in W-zit meer stabiliteit hebben, en dus zitten ze maar al te vaak in die houding te spelen. Maar dat is geen goed idee: bij de W-zit loopt een kind het risico dat spieren in het bovenlichaam zich niet goed kunnen ontwikkelen, waardoor er later rug-, voet- en heupklachten kunnen ontstaan.

Het is daarom aan te raden om in te grijpen als je kind op die manier zit te spelen, zeker als je kind ouder is dan twee. Kinderen die te vaak in de W-zit zitten, krijgen namelijk minder stabiliteit dan ze nodig hebben voor bepaalde motorische vaardigheden, zoals springen en lopen. Bovendien zorgt de houding voor strakke spieren in de benen, heupen en enkels, en kan het zelfs leiden tot een dislocatie van de heup. Last but not least kan deze houding ook leiden tot X-vormige benen of vervormde voetjes.

Uiteraard is het niet de bedoeling je kind te straffen als je het in W-zit aantreft. Wat je wel kan doen: andere houdingen stimuleren, zoals de kleermakerszit, en zelf het goeie voorbeeld geven. Ik weet alvast wat me te doen staat!

 

Bron: Ouders van nu