6641fi.jpg

Opvoeden in coronatijden: al gedacht aan corona co-ouderschap? (zelfs voor alleenstaande ouders!)

2/04/2020

Hebben jullie er al gedacht om tijdelijk in een soort co-ouderschap te gaan? Wat als jij nu het ene deel van de tijd de zorg voor je gezin zou moeten dragen en dat andere deel ongestoord zou kunnen werken? Wat als je in een soort ‘corona-co-ouderschap’ met je partner de verschillende verantwoordelijkheden zou kunnen verdelen en jullie daardoor beurtelings zouden kunnen focussen op of je werk, of de kids? Klinkt dat als een interessante optie?

Op die manier ben je steeds 'in het moment' : ofwel ben je maaltafels aan het opvragen, ofwel ben je werkmails aan het beantwoorden waardoor je in beide gevallen meer rendement zal voelen en ook de voldoening groter zal zijn, terwijl jullie nu misschien allebei naar de ander kijken wanneer je kind aandacht vraagt én de frustraties oplopen omdat je allebei het gevoel hebt professioneel weinig productief te zijn.

Corona-co-(groot)ouderschap

Opvoeden in corona-tijden vraagt een soort van ouderschaps-reorganisatie: wie heeft wanneer de kinderen? Ben je alleenstaande ouder, dan geldt die vraag even goed: wie kan het wanneer van jou even overnemen (in dit geval dan waarschijnlijk online)? Maak vaste afspraken met grootouders over wanneer ze online met je kind spelletjes of schooltje spelen. Eerder dan een 'leuk contactmoment' wanneer het past kan je hen misschien ook structureel inzetten, zeker als de paasvakantie begint. Of misschien kan je als alleenstaande gaan co-ouderschappen samen met een andere beschikbare mama of papa?

Ook als de andere ouder wel nog buitenshuis werkt, kan je met dit principe aan de slag en worden de blokken gewoon anders ingedeeld.

Je kan immers niet anders dan daarbij rekening te houden met wat voor elk van jullie goed aanvoelt, met wat onze werkgever van ons vraagt en met wanneer je een andere (groot)ouder beschikbaar hebt. Gaan jullie voor een 12/2 of wordt het fifty-fifty? Wat werkt bij jullie?

En vergeet niet: co-ouderschap werkt best wanneer elk de ruimte krijgt om in zijn eigen tijd ook zijn eigen ding te doen.

 

Meer lezen? Op Mamagement en op de Facebook-pagina vind je meer tips.