6759fi.jpg

Opvoeden in coronatijden: een ‘vitaminerijke’ opvoeding

18/05/2020

Om op te groeien tot tevreden en zelfredzame personen die in staat zijn om betekenisvolle keuzes te maken én sterke verbindingen met anderen aan te gaan -een hele boterham- hebben onze kinderen behoeften aan stevige ‘voedingsstoffen’ en iemand die hen die met veel zorg aanbiedt. Vergelijk het met je lievelingsplant in de woonkamer of de frambozenstruik in je moestuin: je snoeit, geeft water, zorgt voor een ideale standplaats én geeft indien nodig extra vitamines of meststoffen.

Wist je dat er ook zoiets als ‘opvoedingsvitamines’ bestaan? Dat je de ontwikkeling van je kinderen kan stimuleren als je hen voedt met specifieke opvoedingsstoffen? Uiteraard kies jij zelf hoe je je kinderen opvoedt, maar uit onderzoek van professor Maarten Van Steenkiste blijkt dat de ene opvoedingsstijl vitaminerijker is dan de andere. Een krachtige opvoeding zorgt voor ABC.

A, B en C blijken immers de voornaamste opvoedingsvitamines die je kind nodig heeft om in beweging te komen, om vanuit vertrouwen zichzelf te sturen. En dat is in tijden van pre-teaching écht heel wat!

A van AUTONOMIE: als je je kind het gevoel geeft dat hij zichzelf kan en mag zijn, ook in zijn kwetsbaarheid, en dat hij van daaruit zelf keuzes mag maken.

B van BETROKKENHEID: de warmte van de band tussen jou en je kind, die ontstaat door dingen samen te doen. Je kind dat weet dat jij in hem gelooft, en dat jij er altijd voor hem zal zijn.

C van Competentie: wanneer je kind zichzelf ‘bekwaam’ voelt, het vertrouwen dat hij heeft dat hij de uitdagingen en problemen kan aanpakken die hij tegenkomt.

 

Meer lezen? Op Mamagement en op de Facebook-pagina vind je meer tips.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes