3529fi.jpg

Ouders met kinderen slapen beter (blijkbaar)

14/03/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Ouders van kleine kinderen zullen twee (of misschien wel drie of vier) keer in hun vermoeide ogen wrijven, maar ja, het staat er echt: 'Met kinderen slapen we beter'. Althans, dat is wat gebleken is uit de resultaten van De Slaaptest bij De Standaard.

Ouders van kleine kinderen zullen twee (of misschien wel drie of vier) keer in hun vermoeide ogen wrijven, maar ja, het staat er echt: 'Met kinderen slapen we beter'. Althans, in gezinnen waar zowel een partner als kinderen aanwezig zijn toch: die personen hebben een pak minder slaapproblemen dan gemiddeld. Het strafste is nog dat dat geldt voor kinderen van alle leeftijden. 

Alleenstaande ouders profiteren alleen van het positieve slaapeffect van kinderen als die kinderen jonger zijn dan drie jaar. Wie oudere kinderen heeft, heeft dan weer een pak meer slaapproblemen dan samenwonende ouders, maar nog altijd minder dan wie single is. Dat blijkt uit de resultaten van De Slaaptest bij De Standaard

 

Minder raar dan het lijkt

Na maanden (of zelfs jaren) van gebroken nachten, een zombiegevoel dat je tweede persoonlijkheid lijkt te zijn geworden en een constante, soms alleroverheersende vermoeidheid is het misschien moeilijk te geloven dat samenwonende ouders met kinderen beter slapen maar eigenlijk is het niet zo raar.

Een van de belangrijkste aspecten voor een goede nachtrust is namelijk ... structuur en regelmaat. En laat dat nu net zijn waar een huishouden met kleine kinderen om draait! De kinderen moeten op tijd naar school en dus op tijd in hun bed, en dat betekent dat jij ook op tijd uit het bed moet. Je slaappatroon zit in een bepaald ritme, en dat helpt om slaapproblemen te voorkomen. 

Slaappsychologe Aisha Cortoos (verbonden aan UZ Jette) bevestigt dit: "We functioneren het best als we op automatische piloot draaien en dus niet moeten controleren wat we doen. Regelmatige slaaptijden betekent ook dat de productie van cortisol 's ochtends ('waakhormoon') en melatonine 's avonds ('slaaphormoon') op tijd op gang zullen komen", waardoor je weer sneller en beter inslaapt. 

Om nog maar te zwijgen van het feit dat je zo moe bent, dat je gewoon vroeger gaat slapen (lees: in slaap valt in de zetel) en ook sneller in slaap valt. Want, zo blijkt nog uit het onderzoek: (samenwonende) ouders slapen misschien wel beter, maar daarom niet langer. Beter slapen wil ook niet zeggen dat je niet moe bent 's ochtends, het slaat eerder op het feit dat je minder inslaapproblemen hebt of ander slaapverstorend gedrag vertoont. 

De echte slaapverstoorder

Het moment waar alle ouders van kleine kinderen naar uitkijken (uitslapen in het weekend!) is eigenlijk een grote no-no. Net wie zijn slaapschema verstoort door 'lekker uit te slapen', zoals jongvolwassenen vaak doen, heeft het vaakst slaapproblemen. "Bovendien hebben ze op die leeftijd last van een verschuivende  biologische klok, waardoor ze meer avondmensen worden", staat te lezen in het artikel. Geen wonder dat het zo'n pijn doet om als kersverse ouder vroeg te moeten opstaan ...