6663fi.jpg

Ouders van sterrenkinderen krijgen online gratis professionele ondersteuning

14/04/2020

“Hoeveel kinderen heb je?” “Drie kinderen, ééntje in mijn hart en twee hier bij mij …” Veel mensen kennen wel iemand in de familie- of vriendenkring die tijdens de zwangerschap of vlak nadien een kindje is verloren. Dat is een heel traumatische gebeurtenis.

Omdat er nood was aan meer aandacht hiervoor lanceerden Shanti Van Genechten en professor Lode Godderis van het Kinderwens ExepertiseNetwerk in december 2019 het gloednieuwe zorgnetwerk ‘Sterrenkinderen’. Dat deden ze met de steun van Minister Wouter Beke, arts-gynaecoloog Yves Jacquemyn van het UZA, het Heilig Hart ziekenhuis Leuven, Kind & Gezin en rouwexpert Manu Keirse.

Ouders van sterrenkinderen hebben nood aan meer fysieke én psychologische ondersteuning en zouden ook geborgenheid moeten krijgen als ze naar huis gaan. Daarom zorgden de betreffende ziekenhuizen voor een betere afstemming tussen de zorg in de ziekenhuizen en de zorg nadien. Bovendien kreeg het personeel er ook een specifieke opleiding.

De coronacrisis gooit nu echter roet in het eten, en daarom gaat het zorgnetwerk een stapje verder: vanaf 17 april wordt er online gratis professionele hulpverlening aangeboden aan ouders van sterrenkinderen.

Katrien De Ruyscher

Actrice Katrien De Ruyscher, onder meer bekend van de vrt-serie Thuis, steunt het nieuwe initiatief van Sterrenkinderen.

“Mijn eigen zwangerschappen verliepen probleemloos. Ik kon me in alle rust voorbereiden op het moederschap en ik zette drie keer een prachtig kindje op de wereld. Maar … dat dit niet voor iedereen zo is kon ik van heel dichtbij ervaren in mijn vriendenkring. Nog steeds rust er een taboe op dit onderwerp. Het leven gaan verder, en we maken zo weinig tijd om stil te staan …

Hoe moet je afscheid nemen van een kindje dat je nooit hebt gekend? Welk impact heeft dit verlies voor je omgeving, je relatie en jezelf? Als actrice vind ik de ‘moederrol’ de allermooiste. Iedereen zou die rol zorgeloos moeten kunnen opnemen.

We hebben het geluk dat er zoveel kán binnen onze gezondheidszorg, maar we weten vaak niet hoe en wat. Daarom denk ik dat dit nieuwe initiatief van het Vlaams zorgnetwerk Sterrenkinderen veel zal kunnen betekenen. Het kan hulp, troost en steun bieden in deze tijden. Ik wil alle mama’s, gezinnen en families die hiermee geconfronteerd worden mee op weg helpen naar een goeie zorgverlening. Omdat iedereen die dit meemaakt dat verdient ..." 

Meer info vind je hier of via info@sterrenkinderen.be

Op de agenda voor april:

  • 17 april om 18u30: Verlies van je kindje in tijden van corona. Hoe neem je afscheid van een kindje dat je nooit hebt gekend? Welke impact heeft dit verlies voor je omgeving, je relatie en jezelf?
  • 23 april om 19u: Anders omgaan met emoties.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes