8049fi.jpg

Ouderschapsverlof enkel in de eerste 3 levensjaren van een kind ... echt waar, minister Beke?

30/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Gehoord of gelezen? In een interview in Humo stelt minister Wouter Beke voor om het ouderschapsverlof te beperken tot de eerste 3 levensjaren van je kindje. Hij ziet het zelfs als een van de mogelijke oplossingen voor de problemen in de kinderopvang. Minister Beke, beste Wouter … meent u dat nu?

Oké, dat was weer even met de ogen knipperen, toen minister Beke met dit ‘geniale’ idee op de proppen kwam.

Los het zelf maar op

Beke: "Waarom smeren wij dat ouderschapsverlof uit over twaalf jaar, terwijl iedereen het erover eens is dat de eerste 3 levensjaren cruciaal zijn voor de hechting van een kind?"

Goh, moeten we daar écht op antwoorden? Bent u echt zo wereldvreemd of naïef dat u denkt dat alles in de plooi valt vanaf het moment dat een kindje 3 jaar wordt?

Bent u die pakweg 14 weken vakantie per jaar voor onze kinderen van +3 eventjes uit het oog verloren? En het feit dat de meeste ouders géén 14 weken vakantie per jaar hebben? Laat staan elke woensdagnamiddag.

Dus omdat investeren in betere kinderopvang blijkbaar niet op tafel wordt gegooid, moeten gezinnen het dan maar zelf oplossen? Geen probleem, minister Beke. We weten namelijk allemaal dat we samen met de 3de verjaardag van ons kind ook vieren dat de combinatie van werk-gezin vanaf dan een eitje wordt!

Debat? Daden!

"Dat inkorten is natuurlijk niet dé oplossing voor de kinderopvang, dat heb ik niet beweerd", verduidelijkte minister Beke nog bij de redactie van VRTnews. "Maar die eerste 1000 dagen van een kind zijn ontzettend belangrijk en bepalend, daarover is iedereen het eens. Ouderschapsverlof speelt daar een belangrijke rol in. Kinderopvang ook trouwens, dat is geen zwart-witverhaal. Maar ik denk wel dat we het debat moeten voeren over hoe we de opvang van onze kinderen zien."

Mogen we een suggestie doen, minister Beke? Zouden we dan niet eens beginnen met het debat - en wie weet een oplossing - rond het feit dat in ons land vandaag een kinderbegeleid(st)er nog altijd 9 (!) kindjes onder haar of zijn hoede krijgt? Heeft u zelf al eens een halve dag ingestaan voor de zorg van 9 kindjes? 

Andere landen

Wouter Beke verwijst ook graag naar andere landen, waar ouderschapsverlof ook beperkt is tot die eerste 3 jaren. Wel, mogen wij dan op onze beurt ook eens verwijzen naar andere landen?

Want in andere landen kan het blijkbaar wel. Minder kindjes per begeleider.

Frankrijk: 5

Polen: 5

Zweden, 5.

Denemarken: 5

Griekenland: 4

Finland: 4.

Engeland:  3.

Nederland: 3

En België? 9

#fail

De kinderopvang zit op zijn tandvlees. Maar dat geldt vandaag ook voor heel wat ouders. En dan hebben we het nog niet gehad over de meer kwetsbare personen, zoals alleenstaande ouders, gezinnen in armoede, nieuwkomers …

 

Kortom, minister Beke: #fail. Zwaar.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes