4492fi.jpg

Parenting: geld is niet alles maar je hebt het wel nodig

30/01/2017

Wij werken met twee voltijds en we hebben twee kleine kinderen. Eén kind gaat voltijds naar de opvang (dat kost ons maandelijks meer dan 455 euro) en de oudste zit nu in het instapklasje. Als we geen zotte dingen doen, komen we goed rond. Geld is niet alles, maar je hebt het wel nodig. Hoe moeilijk is het om het te redden met minder?

Gezinsbugdet: geen zotte kosten

Ons zoontje is vorige lente geboren. Als je gewoon je moederschapsrust uitzit, krijg je een mooi vervangingsinkomen. (Gelukkig ben ik geen zelfstandige, die mama's zijn bij voorbaat gejost). Als je dan nog ouderschapsverlof opneemt zoals ik, val je terug op een bedrag dat nog niet de hypotheek of huur dekt. 

Je kan je afvragen of ouderschapsverlof wel vergoed moet worden. Maar los daarvan, je vast inkomen valt wel een paar maanden weg. Ik wou borstvoeding geven en mijn bedrijf geeft geen borstvoedingsverlof. Dus dan maar even met minder.

En als je weinig marge hebt, dan moet je keuzes maken. We hebben geen vakantie geboekt dit jaar en ook geen dure uitstapjes gepland. Ik heb geen enkele nieuwe outfit gekozen (dan toch niet voor mezelf). Wekelijk controleerde ik alle aanbiedingen en we kochten in bulk voor de kortingen. Niet dat wij anders zo zot doen, maar de spontaniteit verdwijnt wel, de vrijheid om rap iets te beslissen.

Kind geeft er niets om

Ik heb niets gespaard en zelfs eens aan mijn spaargeld moeten zitten. Het is eng omdat je constant denkt aan onvoorziene kosten die kunnen opduiken. En je weet dus niet hoe je die zal opvangen. Maar ik zou het zo opnieuw doen. Ik heb een oneindig respect voor de mama's en papa's voor wie dit de dagelijkse realiteit is!

Als ik één ding heb geleerd dan is het dit: de kindjes merken er niets van! Dus of je nu tweedehands kleertjes/speelgoed koopt of nieuw, op (ski)vakantie trekt of van het park jullie speelveld maakt, je kindjes op een middagje cinema trakteert of op je gsm wat YouTube filmpjes toont terwijl je wifi van de buren steelt... het maakt echt niet uit! Een kind wil maar 1 ding: jouw aandacht. We kunnen echt met minder 'dingen'.

Voor zij die vechten om rond te komen: kop op, jouw kinderen zijn even rijk dan die andere want ze hebben ouders die om hen geven. 

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes