8208fi.jpg

Smartphone op jonge leeftijd, dit is jullie mening!

23/05/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Het was vorige week een hoofdpunt in heel wat nieuwsuitzendingen en kranten: kinderen zouden hun eerste smartphone gemiddeld op de leeftijd van 8 jaar en 4 maanden krijgen. Bovendien zouden heel wat kinderen al een account hebben op sociale media, terwijl dat in principe verboden is. Officieel mogen kinderen pas een account aanmaken vanaf hun dertiende, maar de leeftijd van tien jaar blijkt een kantelpunt te zijn waarop steeds meer kinderen actief zijn op sociale media. Wij waren benieuwd naar jullie ervaringen en meningen!

Om de twee jaar onderzoeken Mediawijs, Mediaraven en MICT de digitale leefwereld van kinderen en jongeren en bundelen ze hun bevindingen in ‘Apestaartjaren’. Dit jaar namen 3.699 deelnemers tussen 6 en 18 jaar deel, en het onderzoek brengt heel wat interessante (en verrassende) weetjes naar voren.

Zo zouden kinderen gemiddeld 8 jaar en 4 maanden oud zijn als ze hun eerste smartphone krijgen – dat is bijna een jaar vroeger dan bij het vorige onderzoek in 2020.  Kinderen en jongeren zouden ook elke dag urenlang zoet zijn met smartphone, tv of laptop. En veel kinderen zijn al actief op sociale media, vooral vanaf hun tiende verjaardag. TikTok en WhatsApp zijn daarbij het populairst, maar ook Snapchat en Instagram worden veel gebruikt. Facebook zou dan weer minder goed scoren in deze leeftijdscategorie.

We waren eerlijk gezegd best verrast door deze resultaten, en polsten even naar jullie mening.

Op de vraag of zoon- of dochterlief al een eigen smartphone heeft, antwoordde 93% van niet, 7% van de kinderen heeft wel al een eigen smartphone. We vroegen op welke leeftijd jullie een smartphone zouden geven (of hebben gegeven) aan jullie kind. Een grote meerderheid van 58% vindt de leeftijd van 11-12 jaar daar ideaal voor. 32% van de ouders zou wachten tot na de leeftijd van 12 jaar, 8% zou dat doen op de leeftijd van 9-10 jaar en 2% zou dat al doen vóór de leeftijd van 8 jaar.

Dit geven jullie aan als reden of aanleiding om wel al / nog niet een smartphone te geven aan je kind:

 • De overgang naar de middelbare school is de perfecte gelegenheid om een smartphone aan te schaffen. Veel kinderen gaan vanaf dat moment alleen naar school met de fiets op het openbaar vervoer, en dan is het wel handig als ze bereikbaar zijn of je kunnen contacteren als er iets scheelt.
 • Handig bij co-ouderschap om op die manier contact te houden.
 • Het is een typisch communie- of lentefeestcadeau.
 • Het zorgt voor gemoedsrust omdat je hen altijd kan bereiken, wanneer ze bijvoorbeeld even alleen thuis blijven, alleen naar huis komen na school of als ze bij vriendjes in de buurt gaan.
 • Als ze naar het middelbaar gaan worden ze wat zelfstandiger en gaan ze vaker alleen “op stap”, en zijn ze oud genoeg om er verstandig mee om te gaan en de gevolgen in te schatten van wat ze doen.
 • Als ze alleen naar hobby’s gaan, is het handig dat je hen kan bereiken.
 • Een smartphone is niet goedkoop, dus ze moeten al genoeg verantwoordelijkheidsgevoel hebben om daarmee om te gaan.
 • Cyberpesten is tegenwoordig een echte plaag. Hoe ouder ze zijn, hoe steviger ze in hun schoenen staan om daarmee om te kunnen en hoe beter ze kunnen inschatten wat kan en niet kan. Daarom niet te jong een smartphone geven. Ze missen echt niks als ze op jonge leeftijd nog geen smartphone hebben.
 • Schermtijd is nu al schermstrijd, met een smartphone erbij zou dat alleen maar erger worden. Nog even uitstellen dus …
 • Het is zo verslavend, reden genoeg om het niet te jong te geven.
 • Omdat ze soms alleen thuis zijn (en er bijvoorbeeld geen vaste lijn in huis is).
 • Omdat ze (quasi) de enigen zijn in de klas die nog geen smartphone hebben.
 • Kinderen moeten zo lang mogelijk kind blijven, dus niet te vroeg een smartphone.
 • Smartphone wordt alleen gebruikt voor muziek, filmpjes en spelletjes; blijft dan ook thuis en gaat niet mee naar school of hobby’s.
 • Er zijn al zoveel gevaren op de wereld, laat staan dat ze dan nog op jonge leeftijd een smartphone krijgen.
 • Al die extra prikkels zijn niet nodig en op jonge leeftijd kunnen ze die gewoon nog niet aan.
 • Kinderen worden op veel te jonge leeftijd blootgesteld aan sociale media en internet.
 • Omdat we moeten meegaan met onze tijd.

Als laatste vroegen we jullie naar het gebruik van sociale media. Kinderen die al een profiel hebben op sociale media, hebben dat in de eerste plaats op WhatsApp (33%) en TikTok (27%). Daarnaast heeft 21% van hen een Instagram-account en 18% een Snapchat-account.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes