7856fi.jpg

Soms is het echt niet leuk om een vrouw te zijn

23/12/2021

Soms is het echt niet leuk om een vrouw te zijn. Niet iedereen gaat dit herkennen, want niet iedereen ervaart dezelfde maandelijkse kutzooi. Maar veel vrouwen beseffen dat die verdomde hormonen ervoor zorgen dat we regelmatig veranderen in zeer emotionele, gefrustreerde, lastige wezens. De ratio is volledig verdwenen.

De ene week voelen wij ons ‘awesome’ en de andere week voelen wij ons onzeker. Het ergste hieraan is dat we rationeel in staat zijn om te begrijpen dat we ons lastig voelen door die hormonen. Maar we zijn té emotioneel om ons anders te gaan gedragen.

’s Avonds steken de onzekerheden de kop op. We liggen te woelen en te piekeren in ons bed. De knoop in onze maag is pijnlijk voelbaar en er gaat allerlei onzin door ons hoofd: Heb ik iets fout gezegd? Waarom deed mijn baas zo kortaf tegen mij? Wat moet ik morgen allemaal doen? We zouden ons terras eens moeten herinrichten. Waarom voel ik mij zo onzeker? Waarom sta ik op het punt om te huilen, ik ben toch gelukkig? …

Wat ik haat aan dit hormonale fenomeen, zijn de onregelmatigheden. De ene week blaken we van zelfvertrouwen. We voelen ons goed in ons vel. We zijn ad rem, grappig, kordaat, sociaal … Kortom; we zijn onze eigen droomvrouw!

We zijn zo fantastisch, dat de mensen rondom ons blij mogen zijn dat wij ons in hun omgeving bevinden. Wij zijn de supervrouw die zich overdag met de kinderen  bezighoudt, inkopen doet, een was opzet, het huis kuist, kookt en afruimt én ’s avonds nog steeds het libido van een 15-jarige jongen heeft.

De andere week hebben we geen energie, geen zin, geen fut, voelen we ons onzeker en willen we de hele dag snoepen om hoofdpijn tegen te gaan.

En ja, er bestaat zoiets als mentale kracht. Met positieve gedachten raak je verder in het leven. Toegeven dat hormonen de baas kunnen spelen over onze gedachten en emoties mogen we flauwekul vinden. Maar als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat dit soms toch de harde gevoelige realiteit is.

Mannen hebben dat trouwens ook. Zij kunnen ook momenten hebben van lange tenen en gevoelige snaren. Periodes van koppigheid en agressiviteit. Ook mannen kunnen af en toe korter staan en de echte dramaqueen uithangen. Zij mogen dan wel gespaard blijven van de maandelijkse fysieke rompslomp, maar die hatelijke hormonen spelen ons allebei parten. Baas in eigen hoofd, baas over je gedachten, dat is dan tijdelijk niet meer van toepassing.

Onze hormonen spelen soms letterlijk de hoofdrol.

 

Deze blog verscheen eerder op Mamamoetjes.