SOS: Zonneslag
Het eerste alarmteken: dorst
Bij warme temperaturen is het altijd opletten geblazen. Weinig gedronken? Geen aangepaste kledij aan? Weinig verkoeling gezocht? Let dan goed op voor een zonneslag. Dorst is het eerste alarmteken!
Wat zijn de symptomen van een zonneslag?
Een zonneslag ontstaat door een ontregeling van het warmtecentrum in de hersenen, als gevolg van directe zonnestralen op het hoofd. De lichaamswarmte en de warmte van buiten worden niet voldoende afgevoerd.
Baby’s en jonge kinderen hebben veel sneller last van de warmte omdat de basisregeling van hun lichaamstemperatuur nog niet volledig ontwikkeld is.
Wees alert voor symptomen van beginnende uitdroging zoals
- het te warm hebben, een vuurrood gezichtje hebben
- lastig, prikkelbaar zijn
- geen tot weinig eetlust hebben
- verminderde traanproductie
- verminderde urineproductie, te weinig plasluiers en een urine die donkergeel kleurt
- rusteloos of eerder slaperig gedrag
Hoe voorkom je een zonneslag?
Grijp bij een van de bovenstaande symptomen zo snel mogelijk in, om een hitteslag te voorkomen.
- Haal je kindje onmiddellijk uit de zon en breng hem naar een koele ruimte. Laat hem voldoende rusten en wijk niet van zijn zijde.
- Leg gedurende een paar minuten koude kompressen of natte doeken op het voorhoofd, in de nek, armplooien of liesstreek en verlos je kindje van spannende kledij.
- Laat je kindje voldoende drinken, het liefst in kleine hoeveelheden.
- Verwittig bij twijfel een arts.
Als een zonneslag een hitteslag wordt
Verwittig spoedig een arts bij de volgende symptomen die wijzen op een verder stadium van uitdroging:
- droge, plakkerige mond (kijk in het mondje van je kind, je ziet weinig tot geen speeksel)
- geen tranen of urine meer, droge luiers bij baby’s
- de huid van je kind veert niet meer terug nadat je het tussen je vingers hield
- ingevallen ogen en/of een ingevallen fontanel
- krampen in buik, armen of benen door overvloedig zweten (de zogenaamde hittekrampen)
Indien de bovenstaande symptomen niet tijdig worden opgemerkt, kan het leiden tot uitputting van het kindje met overvloedig zweten, veralgemeende zwakte, hoofdpijn en duizeligheid. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een hitteslag.
Wat is een hitteslag?
Een hitteslag is een medische urgentie en wordt gekenmerkt door een hoge lichaamstemperatuur, zeer resistent aan koortswerende middelen, misselijkheid, braken, rode en kurkdroge huid, verwardheid, kortademigheid, snelle hartslag … welke kunnen gevolgd worden door bewustzijnsverlies en een levensbedreigende shock. Contacteer onmiddellijk de hulpdiensten bij symptomen van uitputting of hitteslag en koel het kind zo snel mogelijk af.
Wanneer moet je extra opletten voor een zonneslag?
- een ziek kind. Een koortsig kind met diarree en/of braken zit nog sneller door zijn vochtreserve en koelt nog moeilijker af. Ook kinderen met astma, suikerziekte, hart- en vaatziekten of nierproblematiek dienen extra aandacht te krijgen.
- het gebruik van bepaalde medicamenten die de gevoeligheid voor hitte en/of zonnestralen verhogen. Het is aan de arts of de apotheker om de ouders hier voldoende over in te lichten.
Bron: Kind en Gezin