5000fi.jpg

Te veel complimentjes zorgt voor lager zelfbeeld bij kinderen

10/11/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Ben jij ook geneigd om je kind te overstelpen met complimentjes, ook als er eigenlijk geen reden toe is? We maken ons er allemaal weleens schuldig aan: je kind komt thuis met een tekening, en de complimentjes vliegen in het rond als ware hij of zij de nieuwe Picasso. Zelfs al kleurde je kleine artiest serieus buiten de lijntjes. En als zoon- of dochterlief een liedje zingt, dan wijs je niet op die valse noten maar strooi je kwistig complimentjes in het rond. Niet zo’n goed idee, blijkt nu, want te veel complimentjes zorgen uiteindelijk voor een lager zelfbeeld.

Ze leggen de lat te hoog voor zichzelf

Natuurlijk mag je je kind complimentjes geven, maar overdrijven heeft blijkbaar het averechtse effect, zo blijkt nu uit een studie aan de Universiteit van Amsterdam.  Tijdens dat onderzoek werden 120 ouder-kindparen opgevolgd, en werd nagegaan hoe kinderen die tussen 7 en 11 jaar overstelpt werden met positieve feedback reageerden op latere leeftijd. Wat bleek? Door de kinderen te ‘overcomplimenteren’ leggen kinderen de lat voor zichzelf te hoog, waardoor ze uiteindelijk een lager zelfbeeld ontwikkelen.

Perfect beeld valt in duigen na krtiek

Kinderen krijgen die complimentjes namelijk op het moment waarop ze hun zelfgevoel ontwikkelen, en ze krijgen zo een perfect beeld van zichzelf. Maar dat perfecte beeld valt later in duigen, als ze op school of op het werk kritiek krijgen, wat leidt tot een crisis.

Leren omgaan met frustraties en teleurstellingen

“Kinderen die voortdurend complimentjes krijgen, leren niet om te gaan met frustraties en teleurstellingen en kunnen niet over negatieve emoties praten,” zegt Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan de VUB. Hij voegt eraan toe dat er niets mis is met een complimentje, maar dat je als ouder ook moet praten, grenzen stellen, luisteren, maar vooral: duidelijk zijn en de realiteit bijbrengen. Er is volgens hem niets mis met wat kritiek of een suggestie om die tekening nog net iets mooier te maken.

Bron: De Morgen