7723fi.jpg

Team mama down: tips en tricks om je weerstand te verhogen tegen stress, moeheid en hoest-snot-kots-repeatsyndroom

27/10/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

We vroegen hoe het bij jullie staat met het hoest-snot-kots-repeatsyndroom. Oftewel: zit de kettingziekte – jullie steken elkaar de hele tijd aan – tijdens de herfst en winter in huis? Spijtig genoeg vinden de ziektekiemen hun weg naar jullie gezin. 2 op de 5 gezinnen zitten meerdere keren per najaar met de ene infectie na de andere. En stress en vermoeidheid slaan toe bij bijna 1 op de 2!

Goed slapen en gezond eten

Uit onze enquête samenwerking met ImmuDefense® blijkt dat jullie aandacht besteden aan die o zo belangrijke nachtrust. 27 % moet het stellen met 4 tot 6 uur slaap, maar 67 % haalt toch 6 tot 8 uur per nacht. 4 % komt zelfs aan meer dan 8 uur slaap – wie zijn jullie en hoe doen jullie dat ;-)?

Een gezonde maaltijd op tafel toveren, staat duidelijk bovenaan jullie prioriteitenlijstje. Alleen, voor de meerderheid (3 op de 4 oftewel 76 %) lukt het niet elke dag om dat bord vol te leggen met de voldoende vitamines en mineralen. We hear you. Suppletie kan voor jullie aangewezen zijn! Raadpleeg uiteraard altijd je arts.

Ai, die mentale weerstand

Maar mama’s (en papa’s) … ai toch: zorgen en vermoeidheid zijn jullie deel. Liefst 49 % kampt elke dag met met stress! En 48 % van jullie heeft er last van in drukke periodes – en dat zijn er toch wel wat per jaar, niet?

Vermoeidheid slaat ook toe. 54,8 % is vooral moe tijdens de herfst- en wintermaanden. Maar ongeveer 44 % is dat heel vaak en het hele jaar door! Geen wonder dat jullie al eens over jullie grenzen gaan: 37 % geeft aan dat dit vaak gebeurt, 60 % af en toe.

En zelfs dan zijn we nog altijd in de eerste plaats in de weer voor anderen, right mama’s? Want 62 % van jullie geeft toe eigenlijk niets te ondernemen als het teveel wordt. 28 % gaat eens goed sporten of beweegt de stress eraf, 10 % besteedt extra aandacht aan gezonde voeding en zoekt ondersteuning in de vorm van een voedingssupplement.

Ziekjes in huis

In een jong gezin komen de kindjes makkelijker thuis van de crèche of school met een stevige lading ziektekiemen. Dat je pas in de laatste plaats aan jezelf denkt, is dan niet zo gek. Bijna wekelijks heeft bij 33 % van jullie de kroost snot, hoest of een lichter virus onder de leden. En bij ongeveer 50 % hebben de kinderen om de paar weken prijs. Bij 49 % zijn de kindjes 2 tot 3 keer per herfst/winter echt goed ziek.

Geen wonder dat ook jij zo’n licht virus sneller oploopt: 41 % leeft op zakdoeken en paracetamol om de paar weken, 50,5 % loopt een enkele keren per winter te snotteren of hoesten. Gelukkig blijven jullie toch gespaard van te zware ziektes. Al heeft 33,9 % ook 2 tot 3 keer per herfst/winter iets ergers te pakken. 64 % is gelukkig bijna nooit ernstig ziek.

Maar wat duidelijk is: de kettingziekte vindt zijn weg. Bij 41 % zit het tijdens de herfst en winter meerdere keren binnen. Bij 44 % vooral in de koudste maanden.

Extra vitamientjes?

Bon, extra wapenen is geen overbodige luxe. Gezonde maaltijden, met veel groenten en fruit. Kom maar binnen, vitamines! En bewegen, bewegen, bewegen. Ook al nodigt het weer er niet toe uit, probeer zoveel mogelijk naar buiten te trekken en je lichaam in beweging te brengen.

Als je gezin echt met een tekort aan vitamines en mineralen zit, dat je niet zomaar opgelost krijgt, dan kunnen voedingssupplementen wel nuttig zijn om je extra steun te geven. Bijna 32 % van jullie neemt ze als de weerstand laag is. En 18 % doet het ’s winters sowieso elke dag. Bij 30 % is een ‘vitamientje’ trouwens steevast een onderdeel van het ochtendritueel van de kindjes.

5 tips voor extra weerstand voor je kindjes

Je kan die lastige ziekmakers maar zoveel mogelijk proberen voor te zijn. Nog enkele tips om de weerstand van je kindje een boost te geven.

  1. Op het menu: gezonde en gevarieerde voeding
    De juiste voeding is heel belangrijk voor een goede weerstand. 3 maaltijden per dag en voldoende groenten, fruit (minstens 2 stukken per dag), zuivel- en graanproducten. Dan krijgt je kleine spruit normaal alle belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen. Snoep? Hoe hard die kinderoogjes ook blinken bij het idee, ban dat toch liever. Al die suiker ondermijnt de weerstand. Rozijntjes zijn een leuk en populair alternatief voor snoepjes. Wil je zeker zijn dat je kindje alle nodige voedingsstoffen krijgt? Neem de voedingsdriehoek als leidraad.
  2. Voldoende beweging, en nog het liefst buiten. Zorg ervoor dat je kind voldoende beweging krijgt. Samen sporten in een club is natuurlijk leuk en dat mag je kindje zeker doen, maar trek er ook geregeld op uit in de buitenlucht. Maak een leuke wandeling, speel in de tuin, laat ze buiten ravotten … Hop, naar buiten. Zeker als de zon schijnt, want dan doet je kind nog wat extra vitamine D op. Je wordt ziek door virussen en/of bacteriën. NIET door de weersomstandigheden (wind, regen, sneeuw ... ), da’s een fabel. Een muts, sjaal en wanten aantrekken is nuttig om het warm te hebben, maar beschermen tegen infecties doet warme kledij niet. En de kans dat je iets opraapt als je met z’n allen gezellig binnen bij elkaar zit, is veel groter – echt waar.
  3. Handjes wassen. Ziekteverwekkers reizen graag en makkelijk mee via de handen. Zorg ervoor dat je kind meermaals per dag de handen wast, zeker na een potje- of toiletbezoek en voor het eten. Maar overdrijf ook niet, want té veel hygiëne kan leiden tot een verandering van de immuniteit. Het aantal kindjes met allergie, astma en eczeem neemt de laatste jaren toe.
  4. Veel drinken. En water, nu en niet later! Laat je kindje voldoende drinken, want water voert afvalstoffen af door het lichaam. En hoe minder afvalstoffen, hoe meer dat kleine lijfje kan focussen op de strijd tegen microben.
  5. Slaap kindje, slaap. Je kind heeft voldoende nachtrust nodig om te ‘herstellen’ van een drukke dag. Een lichaampje met minder energie heeft minder kracht om antistoffen klaar te stomen en af te vuren, en is een gedroomd doelwit voor microben. Het lichaam bestrijdt ’s nachts trouwens ook ziekteverwekkers (8 uur slaap per nacht is dan ook het minimum voor veel kinderen). Ook wanneer kinderen ziek zijn (of geweest zijn) moeten ze voldoende tijd krijgen om te recupereren. Dus op tijd en stond: slaap kindje, slaap.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes