5433fi.jpg

Tof én leerzaam: De FilmClub voor kleuters, kinderen en jongeren

28/08/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Stilaan maken we ons weer klaar voor 1 september. Samen met de start van een fonkelnieuw schooljaar, komt vaak ook de zoektocht naar de juiste naschoolse activiteit. De opties zijn legio: sport, muziek, de jeugdbeweging, … En vanaf dit jaar komt daar nog een superleuke optie bij: De FilmClub.

De FilmClub is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap en brengt goede films dichter bij kleuters, kinderen en jongeren, door wekelijks filmvertoningen te organiseren op school. Waarom? Beelden zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Ook jonge kinderen worden er dagelijks mee geconfronteerd. Maar helaas denken we niet altijd na over wat we zien en leren kinderen vaak onvoldoende hoe ze moeten omgaan met die massale beeldenstroom. Enter: De FilmClub!

Film-, beeld- en mediawijsheid

De FilmClub is een ontmoetingsplek waar kinderen, onder begeleiding van een leerkracht, ouder of andere vrijwilliger, samen film kijken. Na de kijkervaring is er ook ruimte voor een korte creatieve verwerking. Zelfs de allerkleinsten krijgen een diverse waaier aan films te zien, van animatiefilms over documentaires tot fictie uit verschillende landen. Zelfs klassiekers uit de filmgeschiedenis staan op het programma. Zo leren kinderen via film te kijken naar de wereld om zich heen, maar ook naar zichzelf!

Naar het inspirerende voorbeeld van de Britse Into Film Clubs, waar het initiatief in enkele jaren tijd uitgroeide tot een community van maar liefst 11.000 filmclubs, zet De FilmClub ook in ons landje in op film-, beeld- en mediawijsheid.

Lid worden

Jeugdfilmorganisatie JEF en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), die het project coördineren, werken samen met scholen in Vlaanderen en Brussel. Kinderen die les volgen op een deelnemende school, kunnen bij de start van het schooljaar inschrijven en zo lid worden van De FilmClub op hun school. Voor 20 euro kijkt jouw kind een schooljaar lang naar de beste films. 

Doet de school van jouw kind nog niet mee? Bespreek het even met juf, meester of met de directie. Of begeleid De FilmClub gewoon zelf! Scholen die nog willen meedoen, kunnen registreren op www.defilmclub.be/meedoen

FilmClub

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes