4718fi.jpg

Vaderklap: hét boek voor papa's

23/05/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Boeken of blogs voor en door mama’s bij de vleet, maar papa’s bleven op dat vlak toch iets meer op hun honger zitten. Daar besloten Dimitri en Pieter verandering in te brengen. Ze startten de website vaderklap.be, en nu brengen ze ook een boek uit over hun belevenissen als jonge papa’s. Dat doen ze onder het motto “omdat ook vaders eens graag over hun kinderen klappen”. En gelijk hebben ze!

In het boek vind je niet alleen praktische tips, maar delen de twee ook hun eigen ervaringen over het wel en wee met kinderen in huis. Bovendien komen ook andere papa’s aan het woord, waardoor je altijd wel verhalen terugvindt die herkenbaar voor je zijn, wat je situatie ook is.  Geen droge theorie, maar een kijkje op het leven van elke dag, doorspekt met leuke weetjes en tips. Van hoe een papa de zwangerschap en geboorte beleeft over wat je meeneemt in de luiertas tot reizen met kinderen of de eerste keer samen kamperen in de tuin… Beschouw het boek als ‘een dromen over wat komen zal, een mijmeren over wat er is geweest en vooral een zien wat mogelijk is.’

Hierbij alvast een voorproefje met twee leuke fragmentjes!

Brief aan R. (1 jaar)

Dag meisje,

Je bent hier al een jaar, maar ik heb het gevoel dat ik je nu pas leer kennen. In het begin was vooral mama met jou bezig. Ze gaf je de zorgen die je nodig had en ik keek over haar schouder mee. A. had iets meer aandacht van me nodig en jij had voldoende aan moedermelk, zoentjes en je nachtrust.

Maar zachtjesaan ben je onder mijn vel gaan zitten. Je bent stiller, minder aanwezig, maar daarom niet minder geliefd. Ik zie je ogen denken, ik zie je fronsen en zoeken. Je bent actief op zoek naar prikkels en tegelijk ben je de rust zelve.

Samen met je broer ben je ons dierbaarste bezit. Je bent net als ik niet goed in afscheid nemen. Je ogen schieten vol en je huilt zachtjes wanneer we elkaar loslaten. Je hunkert, hangend aan mijn been, vaak om opgetild te worden. Je rijdt het liefst mee op onze armen. Je knuffelt erg intens en geniet ervan om op mijn schouders te liggen.

Je bent bang voor geluiden die je niet kent en dingen die te snel op je afkomen. Je danst, zittend of staand, alsof je het al altijd hebt gekund. Je kunt net stappen, je kunt lachen en je kunt verdrietig zijn. Je bent al brabbelend je identiteit aan het vormen.

Soms kun je al een echte dame zijn. Met halssnoeren om je hals en armbanden rond je arm flaneer je door ons huis. Je bent zorgend. Ondoorgrondelijk, dat ook. Er gebeurt van alles om je heen en ik heb moeite om te lezen wat je werkelijk voelt en denkt. Ik kan moeilijk boos op je worden en heb geen idee hoe dat komt.

Het eten lijkt altijd beter te smaken als je mee aan tafel zit. Zowel voor ons als voor jou. Samen proeven we van de wereld en ik ben benieuwd om te ontdekken wie je in de toekomst zal gaan worden en hoe je de weg ernaartoe zal afleggen. Hoe je met je charmes, charisma en persoonlijkheid jouw wereld eigen zal maken ...

Groetjes, Papa

Alleen met zijn tweeën

Weet je, we vinden het eigenlijk wel leuk om af en toe eens iets met ons kind te doen zonder mama of grootouder erbij. Alleen wijzelf en onze zoon of dochter. Voor een avond of zelfs een hele dag. Vertrouw ons maar, moeders. We kunnen dat best wel.

Gewoon M. en ik, ik en M., samen met de blokken bouwen, de keuken omvormen tot een tentenkamp met kussens en dekens, haar daarna uitgeput in bed leggen en zelf kort bij haar in slaap vallen, om ten slotte beneden (bijna) alles op te ruimen zodat het toch een beetje netjes is wanneer je vrouw thuiskomt. Ook dat is zalig.

Cover

Het boek Vaderklap van Dimitri Desender en Pieter Declercq werd uitgegeven door Van Halewyck.