4721fi.jpg

Vaste voeding bij baby’s: wanneer start je, hoe en met wat?

2/01/2019

Met vaste voeding starten is altijd een avontuur waarvoor je maar best voldoende slabbetjes bij de hand hebt ;-). Maar wat mag er vanaf wanneer? Huisarts Sofie geeft wat tips. 

Eerst groente- of eerst fruitpap?

Dat mag je zelf kiezen. Meestal wordt er met groentenpap gestart. Bij kindjes met constipatie of bij een start tijdens warme zomermaanden kan bijvoorbeeld met fruitpap gestart worden. Geef het kind de tijd om te wennen aan de ene pap vooraleer je de andere pap opstart.

Vanaf 4 maanden kan je starten met vaste voeding; dan gaan de voedingsreflexen geleidelijk over in bewuste mondbewegingen. Als je verkiest om voltijds borstvoeding te blijven geven start je zeker vanaf de leeftijd van 6 maanden met vaste voeding.

Begin je rond de zesde maand met vaste voeding, dan heeft je baby zijn ijzervoorraad al opgebruikt en start je beter eerst met groenten.

Kies een rustig, hongerig moment uit de eerste keer lepelvoeding te geven. Wanneer je kindje ziek is, of bijvoorbeeld net naar de kribbe moet, wacht je beter nog even.

Start steeds met zachte smaken. Kijk eventueel eens naar de overzichtelijke groente- en fruitkalender van Kind en Gezin. Laat hem lang genoeg wennen aan een bepaalde smaak.

Hoe geef je je kind lepelvoeding?

  1. Kies een klein lepeltje. Een baby vindt plastic meestal aangenamer en zachter, maar metaal kan ook.
  2. Zorg dat je baby de lepel ziet aankomen. Zo krijgt hij de tijd om zijn mondje te openen.
  3. Breng de lepel horizontaal in de mond terwijl je lichtjes druk uitoefent op de tong. De lepel mag gerust in de mond terechtkomen, op de basis van de tong en niet op het puntje van de tong.
  4. Schraap de lepel nooit af langs de bovenlip, bovenste tandjes of gehemelte. Dat is niet aangenaam en kan het eten al doen staken.
  5. Hou je baby zijn hoofdje lichtjes voorovergebogen, dan kan hij de lepel gemakkelijker met de lippen leegmaken.
  6. Morsen hoort erbij, dat is normaal! De mond hoef je niet na elke hap af te vegen.
  7. Lippen stijf op elkaar, hoofd wegdraaien of rug overstrekken? Stop maar met het eten geven. Of hij heeft genoeg, of hij is er nog niet klaar voor. Start bij het laatste opnieuw met een weekje tussenpauze.
  8. Lepelvoeding is even wennen. In het begin zal de baby het eten van de lepel afzuigen en een deel met zijn tong naar buiten duwen. Hij moet leren happen. Vindt hij het lekker? Dan zal hij zeker proberen door te slikken.

Wanneer mag mijn kind mee aan tafel eten?

Vanaf de leeftijd van 12 maanden mag je kind zo goed als alles eten. Ook gebakken vlees mag af en toe op het menu staan. Vlees kan je het best nog malen. De rest kan je in stukjes snijden als je kindje voldoende tanden heeft en het kauwen al goed onder de knie heeft. Let nog wel op met grotere stukken.

Zout op de voeding is niet nodig; dat kan de niertjes van je kind onnodig belasten.

Vanaf 18 maanden kan je kind met de rest van de familie kan mee-eten. De voeding kan dan nog aangevuld worden met volkorenrijst, -deegwaren en -brood. Start hier niet vroeger mee, want dat kan het maagdarmstelsel van je kindje in de war brengen.

Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding is belangrijk. Je kind krijgt het best voldoende ijzer, calcium en vetten en niet te veel eiwitten binnen; het is geen kleine volwassene.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes