4960fi.jpg

Veiliger met airbags in autostoel? Beter nog is rijden tegen rijrichting!

19/10/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Deze week kwam in het nieuws dat er een autostoel op de markt is met airbags. De stoel zou tot twee keer veiliger zijn dan de andere stoelen op de markt. Maar klopt dat wel? Eigenlijk niet, want uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je kind in een autostoel die je tegen de rijrichting in plaatst vijf keer veiliger is.

 
rijrichting stoel

Nek en schouders

In een autostoel met de rijrichting mee (in dezelfde richting als de bestuurder) wordt het hoofd eerst uit de autostoel gekatapulteerd.

Dat zorgt voor een enorme belasting op de nek en de schouders. Daarna vliegt het hoofd weer naar achter, terug in de autostoel. Die tweede schok heeft een minder grote impact, maar de schade van de eerste beweging is dan al aangericht. Bovendien zou rondvliegend puin het kind kunnen verwonden. En de kans bestaat ook dat het kind tussen de riemen van de autostoel uitglipt. 

Crashtest

In een stoel tegen de rijrichting raakt het kind tijdens een ongeval geen enkele andere stoel en is de belasting op de nek en schouders maar liefst 5 keer kleiner dan met de rijrichting mee. 

Bekijk hier een filmpje waarbij de twee rijrichtingen worden vergeleken bij een crash.

Ook de American Academy of Pediatrics raadt al meer dan twintig jaar aan om kinderen tegen de rijrichting in te vervoeren tot ze te groot of te zwaar zijn. Het best tot twee jaar, maar als het kan liefst nog langer. In een artikel uit 2008 schrijven ze: ‘Kinderen onder de twee jaar zullen tot 75 procent minder kans hebben om te sterven om serieuze verwondingen op te lopen als ze tegen de rijrichting in zitten. Het British Medical Journal raadde in 2009 aan kinderen tot hun 4 jaar tegen de rijrichting in te vervoeren.

BeSafe

BeSafe is zo’n merk dat al meer dan 20 jaar autostoelen maakt tegen de rijrichting. Aangeraden wordt ook hier dat het kind tot 4 jaar tegen de rijrichting wordt vervoerd (Minimum tot 2 à 2,5 jaar, maar ideaal is tot  105 cm(ongeveer 4 jaar). (Ter info: de BeSafe-stoel kun je ook gewoon met de rijrichting plaatsen, dat is volledig aan de ouder). 

Zaakvoerders Ståle Rossavik en Conny Goossens van Benelux-verdeler Babymatters reageren dan ook een beetje verbaasd met het nieuws dat de airbag-stoel - met de rijrichting mee - veel veiliger zou zijn: ‘En dat terwijl de meest veilige manier van kinderen vervoeren al 20 jaar voorhanden is met de BeSafe-stoel. Het vergt alleen nog een verandering in mindset van de Belg om kinderen tegen de rijrichting te vervoeren…’

*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Babymatters. Meer info lees je hier