4493fi.jpg

Verbouwen met kinderen? 4 tips om te overleven tussen het stof!

27/08/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Lobke en haar man hebben éindelijk hun verbouwingen achter de rug. Wie er middenin zit en, net zoals zij, kleine kinderen heeft, weet dat zo'n verbouwing niet altijd van een leien dakje loopt. Het is best heftig met die kleine pagadders in huis (en in het stof), zéker als je hoogzwanger bent zoals Lobke. Ze vond er een paar handige trucjes voor!

Tanden poetsen in de keuken

Ik kan bijna huilen van puur contentement. Want onze grote badkamerverbouwing is bijna achter de rug.

Tweeënhalve maanden leek wat anders heel gewoon was ongewoon. Een badje nemen na een lange werkdag. Een douche nemen ‘s morgens in de vroegte om fris aan de dag te beginnen. Je kinderen zien spelen en lachen in een bad vol badschuim. Puuuuuuure luxe is het als ik het vergelijk met hoe we ons nu moeten behelpen. De kinderen met hun blote billen in een bouwkuip of in de lavabo, tanden poetsen in de keuken en af en toe gaan genieten van een uitgebreid badritueel bij mamalief.

Omdat manlief dit allemaal zelf voor en na zijn uurtjes als zelfstandige gepresteerd heeft, duurde het misschien wat langer dan gepland (maar dat is altijd zo met verbouwingen, nietwaar?)

Benieuwd hoe wij deze badkamerverbouwing overleefd hebben met kleine kinderen?

1. Laat het los

We doen het al voor de tweede keer, het Lief en ik. De eerste keer hoogzwanger van kind 1 in ons eerste huisje waarbij we de deadline nipt hebben gehaald.

De tweede keer zo goed als hoogzwanger van kind 3 met ondertussen twee kinderen die gevoed, gewassen en verzorgd moeten worden. Verbouwen heeft een impact op heel je gezin. Je huis ziet er niet uit door de puinwerken, je gewoontes zijn verstoord, maar je krijgt er iets ongelooflijks voor in de plaats. Als je de stress, de verstoorde planning en het onverwachte kan loslaten, bespaar je jezelf een hoop miserie. Even in survivalmodus en alles komt goed.

2. Zorg voor een survivalruimte

Ook al is het maar één kamer die verbouwd moet worden, je hele huis zit onder het stof, alles staat vol werkgerief en de gewone dingen worden plots heel ongewoon.

Mijn grootste tip? Zorg voor een propere ruimte in huis waar je met heel je gezin toch gewoon kan ‘zijn’. Waar het proper en gezellig is en waar je even niet aan de verbouwing hoeft te denken. Heb je een poetsvrouw? Laat haar toch maar langskomen, ook tijdens je verbouwingen, zo geniet je toch af en toe van een proper huis ook al duurt dat nooit lang.

3. Zorg ook voor jezelf

Als er één ding is dat je kinderen kunnen missen in tijden van verbouwingen dan is het een stresskonijn als moeder! Kinderen voelen die emoties en raken dan ook sneller overstuur of gaan sneller druk druk druk doen.

Vergeet dus vooral niet aan jezelf te denken, zeker als je hoogzwanger bent! Gun jezelf af en toe een dagje rust, kruip met een boekje in een hoekje als dat kan, ga eens een dagje wellnessen met het lief, kortom, druk op de pauzeknop en vergeet die verbouwingen even!

4. Haal je kinderen af en toe uit de verbouwing

Je mag niet van je kinderen verwachten dat ze constant zichzelf moeten bezighouden terwijl jullie aan het werken zijn. Ga eens iets leuks doen samen terwijl papa of mama voortwerkt, plan een uitstapje of ga gewoon naar buiten en haal ze weg uit het stof :-).

Meer leuke en praktische tips zoals deze vind je op de mamablog van Lobke.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes