4613fi.jpg

Verhuizen naar het buitenland: hoe de band houden met de grootouders?

21/01/2022

Een gastmama vraagt zich iets af. Ze verhuist binnenkort met haar gezin naar Frankrijk. Ze kijkt er enorm naar uit, maar maakt zich toch wat zorgen om de band tussen haar zoon en haar ouders: hoe zorg je ervoor dat ze geen vreemden worden? Orthopedagoge Barbara geeft tips.

Verhuizen naar het buitenland: hoe pak ik dat aan?

Ik ben de trotse mama van een zoontje van 5 maanden.

Mijn man en ik zijn al jaren bezig over verhuizen naar de Provence om een nieuw leven op te bouwen buiten België... En nu is het ook eindelijk zover! Alles valt mooi in de plooi en we hebben eindelijk een basis om ons leven daar te kunnen beginnen opbouwen!

Hoewel ik doodgelukkig ben met deze vooruitzichten vind ik het ook echt doodjammer dat mijn ouders er niet gaan kunnen zijn voor ons zoontje. Over mijn schoonouders maak ik me minder zorgen; zij hebben een buitenverblijf in de streek waar we naartoe trekken en zitten daar gemakkelijk 6 à 8 keer per jaar. Mijn ouders daarentegen hebben die optie niet, toch niet zo frequent... 

Ik wil niet dat mijn ouders vreemden gaan zijn voor mijn zoontje en ik wil er echt alles aan proberen doen zodat ze over de afstand heen ook een belangrijke rol kunnen blijven spelen in zijn leven... Gewoon wat skypen vind ik niet goed genoeg...

Heeft er iemand hier ervaring mee? Tips en tricks hoe ik dit kan aanpakken?

Orthopedagoge Barbara: skypen is goed

Ik ben blij dat ik op jouw mooie vraag mag antwoorden. Mijn ouders hebben immers ervaring als grootouders van kleinkinderen in het buitenland. Mijn broer verhuisde met het gezin naar het buitenland toen zijn jongste dochter 4 maanden oud was. Intussen wonen zij al 10 jaar in het buitenland.

Het is vooral van belang je ouders heel aanwezig te stellen in het leven van je zoon. Je zoon is nog jong om je ouders goed te kennen. Daarom vind ik skypen een prima oplossing. Zo leert je zoon het gezicht van je ouders kennen. Omgekeerd is het voor je ouders ook belangrijk het leven en de ontwikkelingen van je zoontje levendig te maken. Stel de vragen die je hebt over de opvoeding van je zoon nog altijd aan je ouders. Skype als je met vragen zit of om zomaar eens iets te vertellen.

Je doet je ouders een groot plezier door kleine dagdagelijkse dingen te delen.

Op bezoek

Wanneer je ouders de mogelijkheid zien om langs te komen, kan het leuk zijn om veel tijd samen door te brengen.

Eens de schooltijd is aangebroken, kan het voor hen ook leuk zijn om je zoon mee af te halen van de school of mee te gaan naar de hobbyclub. Zo zien zij ook eens het leven van je zoontje buiten de gezinscontext.

Ook als jullie naar België komen, kan het fijn zijn dat je zoontje een aantal dagen kan doorbrengen bij je ouders. Het is dan zoals mijn mama zegt: ‘Ik zie die kleinkinderen niet zoveel als de andere kleinkinderen, maar we brengen heel veel tijd samen door als ze in België zijn of als wij op bezoek gaan bij hen. Dit zorgt ervoor dat wij de kleinkinderen ook op een andere manieren kennen.’

Eens je zoontje ouder is, kan de afstand ook een voordeel zijn. De afstand creëert soms ook een veiligheid om eens iets toe te vertrouwen aan de grootouders.

Hopelijk kan dit alvast een begin zijn.

Veel succes met de start van jullie nieuw verhaal!